Category Archives: Egyéb

Címlap – Ajánló

Címlap – Ajánló

Címlap – Ajánló

A fogyatékkal élők példát mutatnak minden ember számára

A Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete és a Balatonfűzfő Körzetének Mozgássérültek Csoportja huszonötödik alkalommal rendezte meg a Glück Ferenc Emlékversenyt, a Fogyatékossággal Élő Emberek és Barátaik Kulturális Fesztiválját.

Ovádi Péter és Pitti Katalin

A Vágfalvi Ottó Művelődési Központ színháztermében telt ház és ünnepi hangulat fogadta a résztvevőket, akiket Hegedűs Józsefné, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének elnöke köszöntött. Elmondta: fontosnak tartja, hogy azok az emberek, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, meg tudják mutatni egészséges embertársaiknak, hogy közöttünk szeretnének élni, ugyanolyan jogokkal, esélyekkel, mint bárki más. Közel háromszáz résztvevő volt, akik az ország számos pontjáról érkeztek. Produkciójuk sokszor megnevettették, olykor könnyeket csaltak az emberek szemébe. Sokak meglepetésére Napsugár Anna jeltáncművész együtt lépett fel Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művésszel. Kiderült, hogy a hallássérült hölgy tanítványa a művésznőnek. Mindenkit meghatott a közös ének, melynek szövegét Napsugár Anna írta, Kaszás Péter pedig a zenéjét szerezte a Drága édesanyám című dalnak. – Keresd az örömöt! Ott van körülötted! Szépséget találni, hidd el, nem nehéz! Ne hidd, hogy a mosolyt, mint ruhát kinőtted! Vidáman, jó kedvvel mindig többre mész! – Aranyosi Ervin gondolatait idéztem önöknek, hiszen a mai nap a közösségről, a barátságról és mindenekelőtt az önfeledt vidámságról szól. Példát mutatnak minden ember számára, hogy mekkora erő van a közösségben, az elfogadásban. Mi más lehetne kiválóbb közvetítő az emberek között, mint maga a kultúra – hangsúlyozta Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki a fesztivál fővédnöke tisztet is betöltötte. Marton Béla polgármester örömét fejezte ki, hogy huszonötödik alkalommal rendezik meg ezt a szép, nemes eseményt – mindez azt jelenti, hogy figyelünk az emberekre. – Egy társadalom értékrendje megmutatja, hogy a gyerekekkel, idősekkel, elesettekkel, rászorulókkal hogyan bánunk. A fogyatékkal élők nem betegek, valamiért így születtek. Meg kell nekik mutatni és lehetőséget adni, hogy ők is képesek teljes életet élni. Szendi Péter

Magyar bajnok lett a 15 éves keszthelyi srác

Tóth Attila korosztályos magyar bajnok optimist-ben

Vízre szállt már hajójával a Gardatavon, Nápolyban, Görögországban, Hollandiában, Spanyolországban és a Karib tengeri Antiguaszigeten rendezett idei világbajnokságon is a 15 éves, keszthelyi Tóth Attila, az elsős gimnazista, mindazonáltal a szeptemberben Csopakon rendezett Optimist hajóosztályú magyar bajnokságon szerzett első helyezésre a legbüszkébb. Százharminc versenyzővel mérte össze tudását, így jutott korcsoportjából a dobogó legfelső fokára. Az biztos, hogy egyszemélyes árbócosából átül egy kétszemélyes hajóosztályúba, de hogy ki lesz a párja, még nem tudja. Azt viszont nem titok, hogy az őt kiváló hajóssá nevelő földvári Spartacus Vitorlás Egylet mellett két, jó nevű klub is szemet vetett a szerény, de rendkívül tehetséges keszthelyi fiúra. Kérdésünkre, hogy a sok edzés és a versenyek mellett jut-e kellő ideje tanulásra, azt felelte: az év eleje óta ötösöket visz haza. G.J.