Category Archives: Települések

Jubileumi emlékezés

Keszthely egykori orvosa, dr. Liposits Elemér születésének 110. évfordulójára emlékezik a keszthelyi Nosztalgia Múzeum, ahol relikviáit emlékszoba őrzi. A már évekkel ezelőtt megnyílt kamarakiállításon számos becses darab látható. A neves orvos hivatását folytató lánya, dr. Liposits Andrea édesapja rendelőjének teljes berendezését átadta őrzésre és bemutatásra a magánmúzeum tulajdonosának, Turi Török Tibornak. Egyebek közt ott van íróasztala, bélyegzői, recepttömbje, orvosi táskája, szemüvege, kalapja mikroszkópja… – A látnivalók felett ott lebeg az önzetlen nagy ember lelke is – jegyezte meg a hagyatékot kezelő Turi Török Tibor. A bemutatónak egy különleges darabja a Philips röntgengép (képünkön), melyből annak használata idején az országban csupán négy volt található.

Újévi köszöntők polgármesteri vendégkörökben

Eredményekre alapozott optimizmussal koccintottak januárban Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen a polgármesterek újévi fogadásán a vendégek és házigazdák.

Koccintás Gyenesdiáson: Simon Attila, Manninger Jenő és Gál Lajos

Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a településen az állandóság és a változás egyensúlya teremtődött meg. – Nagyközségünk polgárainak jóvoltából a negyedik önkormányzati ciklust kezdhettem meg a tavalyi választásokat követően – mondta Gál Lajos. – A kinyilvánított bizalom érezhetően erős volt, hiszen jórészt újraválasztott képviselőtársaimmal együtt folytathatjuk a munkát. Ciklusokon átívelően lehet Gyenesdiáson az előző évi értékekre, eredményekre építkezve fejlődni. Egyebek közt szót ejtett a polgármester több állami, valamin befektetői beruházás szorgalmazásáról és támogatásáról is. Itt említette meg a Liget Plázában idén megnyílt mozi jó prosperálásának elősegítését. Mint mondta, büszkeség, hogy évtizedek után ismét mozi nyílt Gyenesdiáson, ezért köszönetet mondott a beruházónak. A Liget Plex Cinema a balatoni térség legnagyobb termű mozija lett. – Képviselő-testületünkkel és személyes munkámmal továbbra is biztosítani kívánom a tervezhető jövőképet – hangsúlyozta Gál Lajos, s mindenkihez szólóan köszönte meg a településért végzett munkát, kérve a támogatást az új esztendőre is. Az elért eredményeket méltatta dr. Simon Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára és Manninger Jenő, térségi országgyűlési képviselő. Az eseményen adták át a Gyenesdiás Nagyközség Díszpolgára címet. A helyben végzett kiemelkedő társadalmi szerepvállalásért, áldozatos tevékenységért dr. Csehi Ottó alpolgármester és Horváth Sebestyén vállalkozó részesült a kitüntetésben. Vonyarcvashegyen Pali Róbert polgármester a választás üzenet értékére tekintett vissza, beszélt a településvezetői szemléletéről, az előző ciklus munkájáról, melyben képviselőként vett részt. – A választáson Vonyarcvashegy lakosainak üzenete egyértelmű volt! Megújulást, változást szeretnének. A hétköznapokat kell most megtöltenünk a településünket érintő, a lakosságot érdeklő tervekkel, fejlesztésekkel, melyeket már részben elkezdtünk. Munkám során mindig a közjó érdekének meg felelően fogom a döntéseimet meghozni, szem előtt tartva az ésszerűséget és a fenntarthatóságot, hogy egy szebb, élhetőbb, sikeresebb Vonyarcvashegyen éljünk. Van egy értékrendem, de kapom a tanácsokat és észrevételeket minden oldalról. A tisztánlátás nehéz. Nyitott vagyok a párbeszédre és a tanulásra, térségben, régióban is gondolkodom. Meggyőződésem, hogy ahol sok különböző képességű ember dolgozik együtt, ott garantált a fejlődés – hangsúlyozta a jövőbe vetett hitének bizalmi alapjait Pali Róbert, köszönte a támogató partnerségét, mindenkinek a saját szándékai szerint alakuló újévet kívánva. H. Á.

Hurka- és lencseételek versenye Nemesvámoson

Nyolcadik esztendeje ápolja felújított hagyományait Nemesvámos. A február eleji hurkakészítő és lencsefőző versenyen rekordszámú csapat (22) indult.

Kalló Flórián és zenekara Nemesvámoson

A település új sportcsarnoka kicsinek bizonyult a kiállítóknak, a rendezvénysátorban meg egyetlen, ínycsiklandozó illattá állt össze kolbász, véres és májas hurka, lecsós lencse, lencsegulyás, forralt bor és pálinka gőze, füstje. Szokatlan, de harmonikus ízek, fonott kolbász, lencsés-húsos golyócskák, rotyogó levesek között tolongott a sok száz néző. Szívélyes kóstoló szinte mindenütt volt, s aki kellőképp eltelt a zsírosabb falatokkal, a csarnokban sajtok, különleges édességek közül válogathatott. Ha pedig ezzel is elérte a hétvégére engedélyezett kalóriaszintet, a műsorok kínálatából is csipegethetett. Népszerű volt a gyerekek körében az állatsimogató, pónilovaglás, az arcfestés, gyöngyfűzés. A színpadon művészek, énekesek, zenészek váltották egymást. A környék termelői piacainak választékából a kerámiától kezdve a házi készítésű szappanon át a mézig, süteményekig minden kapható volt. Közös jellemzőjük a minőség és eredetiség. Többek közt ezt is hangsúlyozta a település polgármestere, Sövényházi Balázs, aki szólt arról is, hogy 41 termelő, illetve kézműves kapott helyet a csarnokban. Többségük évek óta visszajáró, s szívesen választja portékái kínálati helyszínéül Nemesvámost. Janó Márk közigazgatási államtitkár már törzsvendége a rendezvénynek, s köszöntőjében arra utalt, hogy egy lélekszámában is gyarapodó, az összefogásnak szép példáját mutató község előtt szép jövő áll. Elmondta, hogy a „Magyar falu programot” 2019-ben azért hívták életre, hogy segítsenek az elnéptelenedő kistelepüléseknek, fejlesszék ezeket a közösségeket. Nemesvámos viszont már „teljesített”. A Veszprém megyei közgyűlés tagja, Hárskút polgármestere, Tábori Ferenc arról beszélt, hogy a vámosiak civil szervezetei másoknak is mintát adnak, s hogy a településvezetéssel közösen lehet nagy célokat megvalósítani. A VIII. hurkakészítő verseny idei győztese a Vámosi Boregylet, míg a lencseételeké a Lenc Culinaris lett, a fődíjat a Lencse Végre Kapod csapat érdemelte ki. Zatkalik

Reptéri kapcsolatépítés

Légiforgalmi együttműködésekről tárgyalt a minap Hévíz delegációja a csehországi Ostrava repülőterén. Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester, valamint Benkő Attila a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője, Hontvári Attila, a reptér forgalmi osztályvezetője a cseh reptér vezetőségével és üzemeltetői képviselőjével, Jaroslav Kania a morva-sziléziai régió kormányzó helyettesével találkozott. A tanácskozáson személy- és áruszállításról, valamint a fejlesztési elképzelésekről esett szó. A megbeszéléseken a budapesti Cseh Nagykövetség képviseletében részt vett Petr Michálek kereskedelmi tanácsos is.

Termelői piac és bringamozi is szerepel a tervek között

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület rendhagyó közgyűlésre hívta össze tagjait a közelmúltban. A fórumon megtörtént az éves tisztújítás, majd Semsei Sándor elnök és Pataki Júlia TDM menedzser ismertették a 2020-as terveket az alsóörsi fórumon.

Pataki Júlia TDM menedzser

Először az új, tervezett piacról esett szó, melyet Alsóörsön, az egyesület irodája előtti területen terveznek megvalósítani. A termelői piac a környékbeli ős- és kistermelőknek, valamint a kézműveseknek szeretne lehetőséget biztosítani. A terület egyfajta közösségi térként is szolgál majd, ahol lehet zenés programokat, családi foglalkozásokat tartani, illetve a tervek között szerepel nyári estékre egy különleges bringamozi program is. Ennek lényege, hogy a projektor egy kerékpáros áramfejlesztővel lesz összekötve és csak akkor kap a működéshez elegendő áramot, ha a kerékpárokon tekernek. – A helyi termékekkel összefüggésben egy polcrendszert is kialakítunk. Először az alsóörsi és a csopaki irodában, de az egyesület szeretné, ha a térség szolgáltatói is be tudnák integrálni saját szálláshelyükre vagy üzletükbe ezeket a jó minőségű árukat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal is együtt gondolkodunk és dolgozunk a polcrendszerben, a saját védjegyes termékeiket is szeretnénk bemutatni – mondta el Pataki Júlia. A következő feladat a térségi e-busz kihasználásának maximalizálása. A busz tavaly nyáron érkezett meg Alsóörs önkormányzatának jóvoltából. Az elmúlt év az igények felmérésével, a gépjármű paramétereinek, teljesítményének felmérésével telt, ám ebben az évben már a teljes kihasználtságra törekednek. Tavasszal és ősszel hétvégenként borjárat indítása a terv, a nyári szezonban pedig rendszeres strandjárat közlekedik Alsóörsön, mely az esti órákig autómentes és kényelmes közlekedési módot biztosít a helyieknek és nyaralóknak egyaránt. – Rendszeressé kívánjuk tenni ezeket a vándorgyűléseket, hogy tagjaink jobban megismerhessék egymást, illetve a tagok munkáját is. Így reméljük, elkezdődik egy jó hangulatú, baráti ötletbörze, mely a térség előnyére válik – hangsúlyozta Pataki Júlia. Pataki Júlia TDM menedzser Szendi Péter