Category Archives: Települések

Folytatódnak a fejlesztések Fenyvesen

A régió legrégebb óta hivatalban lévő polgármestere, Lombár Gábor szerint a balatoni önkormányzatok kettős szorításban próbálnak megfelelni kötelezettségeiknek: az ingatlantulajdonosok mellett a településükre látogató turisták igényeinek is meg kell felelniük, különben elveszítik piaci pozíciójukat. – Közel három évtizedes településvezetői tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy e két követelmény miatt óriási nyomás nehezedik a helyi képviselő-testületekre. Az állandó lakosság komfortérzetének biztosítása mellett mi vagyunk a letéteményesei a turisztikai alapinfrastruktúra megteremtésének is. Úgy gondolom: ehhez biztosítani kell a meg felelő önállóságot és a kívánatos jogszabályi hátteret is. A járványveszély miatt azonban több fontos bevételi forrásról kellett lemondanunk, s most már csak abban bízhatunk, hogy kiemelkedő idegenforgalmi szezon vár ránk. Megnyitottuk strandjainkat, ám változatlanul kétségeink vannak afelől, miként tudjuk a térítés nélkül igénybe vehető fürdőhelyeken a biztonsági előírásokat betartatni, mennyiben számíthatunk a vendégek és a szolgáltatók partneri együttműködésére. A bizonytalansági tényezők ellenére maximális erőfeszítéssel készültünk a nyárra, s ehhez anyagi forrásokat is tudtunk biztosítani. Eredményesen kandidáltunk a Balaton Fejlesztési Tanács és a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatain: előbbi szervezet támogatásával jelentős felületen térköveztük le a strandi sétányt, míg az MTÜ által átutalt összegből vizesblokkokat építettünk, korszerűsítettünk, baba-mama szoba létesült, biztonságosabbá tettük a lejárókat, s a rendkívül népszerű csúszda is megújul a szezont követően. Nem kapcsolódik közvetlenül az idegenforgalomhoz, de lényeges beruházás: a közvilágítás teljes rekonstrukciója során közel kétezer armatúrát cserélünk ki. Folytatódik és az év végéig befejeződik a csapadékvíz elvezetés második ütemének programja: a teljes költség meghaladja a háromszázmillió forintot. Költségvetésünkben természetesen más beruházásokat is terveztünk – ezek kivitelezésére azonban csak a pénzügyi konszolidáció után kerülhet sor. Süli

Levendula hetek a „kincses félszigeten”

Közel 100 éve annak, hogy Bittera Gyula elhozta Tihanyba az első levendulatöveket Provance-ból. Ez a különleges növény annyira szereti a helyi mikroklímát, hogy minden év júniusában lilába borul a „kincses félsziget”.

Idén sem volt másként, a levendula virágzott, hiszen a járványveszély ellenére a természet nem áll meg. Tizenhat éve már, hogy ez az az időszak Tihanyban, amikor minden a levenduláról szól, és a helyiek lelkesen várják ennek a gyönyörű és hasznos növénynek a szerelmeseit. Ebben az évben azonban a veszélyhelyzet által indokolt intézkedések miatt másképp telt a levendula ünnepe. A szervezők nem szerették volna, hogy a vendégek levendulás élmények nélkül maradjanak, ezért egy kicsit csendesebben, egy kicsit lassabban, egy kicsit másképp, de két hét az illatok és színek jegyében telt Tihanyban. A levendula ünnepe tehát nem maradt el, csak átalakult. Nem szervezték meg a megszokott kézműves forgatagot és nem voltak nagy koncertek sem: elmaradt a nagybetűs Fesztivál. De volt helyette túrák sokasága, kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő és sportprogramok. Meg lehetett látogatni a gyönyörű apátsági majort, és rengeteg étterem készített erre az alkalomra ételkülönlegességeket, levendulás menüket. Tihany az intézményekkel, a helyi vállalkozókkal vállvetve rendezte meg a Levendula Heteket. Az összefogás erejét mutatja az, hogy több mint 100 kisebb-nagyobb program várta a látogatókat, akik a visszajelzések alapján elégedettek voltak a kínálattal. A Levendula Hetek után sem áll meg az élet a településen. A Tihanyi Szabadtéri Játékok kínálatában egészen augusztus végéig minden héten több előadás is szerepel. A Németh László Művelődési Ház zenés programokat szervez, melyek egyaránt kínálnak komoly- és könnyűzenei élményt, és természetesen az augusztus 20-i hosszú hétvégére is többféle programmal készülnek. A Bencés Apátságban új kiállítás nyílik és a hagyományos templomi koncertek sem maradhatnak el. Szendi Péter

Ismét látogatható a „Balaton vára”

Június végétől ismét látogatható a „Balaton vára”, melyen jelenleg is jelentős munkálatok zajlanak. A „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű projektelem megvalósítására 470 millió forint támogatás áll rendelkezésre, míg az önkormányzat 60 millió forint önerőt biztosít. A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. Modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad. Jelenleg még zajlik a várban az építési beruházás, de a munkavégzéssel párhuzamosan már biztosítani tudják a biztonságos vendégfogadás feltételeit. A kiállítási elemek beépítése a tervezettnél ugyancsak későbbre halasztódott, így a vár fejlesztés teljes befejezésének tervezett határideje 2021. április 1.

Bővítették Keszthely könyvtárát

Újonnan készült többfunkciós épület avatásával nyitotta újra kapuit a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár. A főépülettel átjáróval összekötött 40 négyzetméteres terem alkalmas a könyvtári profilhoz illő különféle kulturális, oktatási programok megtartására, találkozóhelyként minden korosztály igényes kikapcsolódását tudja szolgálni. A helyiség ezen funkcióknak megfelelő bútorzattal, felszerelésekkel lett berendezve. Az intézmény közművelődési szerepéhez méltó fejlesztésként beszélt az avatáson Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Nagy Bálint polgármester civil szervezeteknek, vállalkozásoknak, a könyvtár dolgozóinak mondott köszönetet az épület körül elvégzett parkosítási munkálatok segítéséért. A beruházás költsége közel 50 millió forintos pályázati támogatás mellett több forrásból lett finanszírozva. Az önkormányzat 7 millió forinton felül összeget biztosított, valamint hozzájárult ahhoz, hogy a könyvtár a költségvetési pénzmaradványát erre a célra használja fel.

Balaton anno – 5.

HALRABLÓK ÉVADA

A Balatoni Halászati Rt. (BH Rt,) halőrhajói 1999-ben 63 250, 2000-ben 40 ezer, ez év első négy hónapjában 8 100 illegális eresztőhálót emeltek ki a tóból. Ha összegyűjtenénk az összes bűnjelet, körbe keríthető lenne velük a tó. A legkorszerűbb műholdas helymeghatározó műszerekkel dolgozó halrablók évenként jóval több mint félmilliárd forinttal károsítják meg a részvénytársaságot… – Gazdátlan a Balaton, szabad préda a halkincs – zsörtölődik a nyugdíjas művelődési ház igazgató, aki nyaranként Fonyód partjainál áztatja a zsinórt. – Amíg víz lesz a Balatonban, számolni kell a rapsicokkal… A tó és a benne lévő hal a magyar állam tulajdona, a halászat joga a Balatoni Halászati Rt.-é. Most kötöttünk újabb tizenöt évre szóló szerződést, amely hosszú távra is tervezhetővé teszi a halgazdálkodást – mondja Tölg László megbízott vezérigazgató, aki a tisza-szamosi kormánybiztosi feladatokat ellátó Gönczy János távollétében irányítja a siófoki székhelyű társaságot. Tizenkét halőre van a BH Rt.- nek, ugyanannyi, mint a sokkal kisebb Velencei-tónak. Ez kevés. A halőr ugyanolyan jogosultsággal rendelkezik, mint a mezőőr, csak hogy utóbbi kétszer annyi fizetést kap, mint a halőr. Hogy időnként mégis sikerül tetten érni a rablóbandákat, elsősorban a vízirendészettel való kiváló kapcsolatunknak köszönhető – tette hozzá Tölg László… Egyszerű vaskampót dob le a hajó hátulján a halőr, majd lassú menetben felhúzza a bűnjelet – magyarázza a „hálófogás” technikáját Szakál Tamás, a halászati cég balatoni üzemegységének vezetője, miközben egy polcra mutat, ahol példás rendben sorakoznak a „jogosulatlan halászás tényállását” megállapító ítéletek dossziéi…. Nálam is próbálkoztak a rapsicok, sőt alföldi élő halat is kínáltak eladásra, én azonban visszautasítottam őket. Tisztességes vendéglős nem áll szóba kalózokkal – szögezte le Verhás Attila, a siófoki Fogas vendéglő tulajdonosa…. Igaz-e, hogy a tó nyugati medencéje az orvhalászok paradicsoma? – kérdeztem Újlaki László őrnagytól, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől. Részben igaz, Balatonmária és Szigliget között gyakran felbukkannak a bandák, de Kenese. Fűzfő és Almádi is „fertőzött terület” – válaszolta a renőrtiszt. A halgazdaság vezetője pedig úgy fogalmazott: nem volna kívánatos felfegyverezni a halőröket. Még csak az hiányzik, hogy tűzharcba keveredjenek a tolvajokkal.