Category Archives: Települések

Tihanyi gardafesztivál csopaki vendégekkel

Idén Csopak volt a XVIII. tihanyi gardafesztivál díszvendége. A háromnapos (november 15-17.) gardáliára rekordszámú halfőző résztvevő érkezett, s az olykor barátságtalan időjárás ellenére is több ezren voltak kíváncsiak a számos programra.

A garda-szobrot Tósoki Imre
koszorúzta meg

A szervező önkormányzat a helyi borrenddel összefogva kitűnő vendéglátónak bizonyult, jóllehet, parkolási nehézségek azért adódtak. Lapunk érdeklődésére Tósoki Imre polgármester elmondta, évek óta meghosszabbítják a gardafesztivált egy sor kulturális programmal. Idén ilyen volt például a Vinitores Tychonieses Borrend által adományozott szobor, melyet a szüreti felvonulások útvonala mentén állítottunk fel: Beretvás Csanád alkotása, a Kapáló nő szépen illeszkedik az öttagú, a szőlőművelést felidéző csoportba. A település legjelentősebb elismerését, a Pro Tihany emlékérmeket is a fesztivál keretein belül vehetik át az arra érdemesek. Idén két korábbi alpolgármestert: dr. Brandt Bélát és Aradi Istvánt érte a megtiszteltetés. Míg korábban a gardahalászat megtekintése volt az elsőszámú program, most a tihanyi-révnél, a garda vermelőhelyénél koszorúzzuk meg a Balatont, majd a garda- szobrot koszorúzzuk meg. A hajókázás résztvevői a halászok, őseink előtt is fejet hajtanak. Tósoki Imre emlékeztetett: a garda Tihany címerállata, „kenyérhala”, hiszen évszázadokon keresztül cserekereskedtek vele a falubeliek. A tél elején lehalászott gardát jégvermekben tárolták tavaszig, amikor Tapolcára, Veszprémbe, Füredre szállították, s például lisztet, egyéb portékákat hoztak érte. A szinte folyamatosan zajló események érdekes színfoltja a borrendi tagok avatása az Echo-dombon. A díszvendég település, Csopak polgármestere, Ambrus Tibor léphetett a Vinitores Tychonieses Borrend tagjainak sorába. A gardáliák sorában ez volt az első, melyen a népszerű Benke Laci bácsi nem lehetett a halételeket zsűrizők között. Ő már az éteri magasságokból tudta csak követni szeretett helyszínét. Tósoki Imre hangsúlyozta: a gardália nem szezonzáró, hanem szezonhosszabbító esemény, s mint ilyen, nemcsak Tihany, de az egész Balaton régió számára fontos, hiszen nagyon sokakat vonz egyediségével. Ehhez persze tenni is kell valamit: a községben sikerült elérni, hogy legalább egy étterem nyitva legyen a téli hónapokban is. A gardália résztvevője volt Kis Miklós Zsolt államtitkár is, aki a balatoni idegenforgalom egyik kiemelkedő, példaértékű eseményének minősítette az eseményt a bor, a gasztronómia, az idegenforgalomban betöltött szerepét illetően. A közönség számos érdekes programból válogathatott, volt geotúra, műsort adott a Tihanyi Asszonykórus, a Csopak Táncegyüttes, Auth Csilla, s nosztalgia diszkóban a Bówly-Roll bálban is sokan mulattak. Az apróbb korosztályt kézműves játszóházzal, óriásbábokkal várták, s ők is szívesen válogattak a kézművesek, kirakodók sátrainál. A Bencés Apátság is csatlakozott a fesztiválhoz. melynek hagyományos eleme volt az újbor és a hal megáldása a borrendek díszsorfala között. Az áldást idén is Korzenszky Richárd nyugalmazott perjel mondta. Új elem volt ugyanitt Erdő Péter bíboros hálaadó szentmiséje. Zatkalik A.

Defibrillátor beszerzése, faültetés, civilek támogatása

Tevékenyen működik a Balatonfűzfőért Alapítvány

A Balatonfűzfőéért Alapítvány elnöke, Gál Andrea tavaly február óta tölti be a tisztséget. Mint mondta, megreformálták a helyi civil szervezetek, egyesületek támogatást, s a döntés jó hatással lett a város kulturális- és sportéletére. Nemrégiben szomorú aktualitása volt egy sajtótájékoztatónak: nyáron életét vesztette a fövenyfürdői strandon egy vízi mentő. Ezt követően egy aktivista, Soós Gábor volt a kezdeményezője, hogy Balatonfűzfő lakossága fogjon össze, és adakozásból – melyhez az önkormányzat és a Balatonfűzfőért Alapítvány is hozzájárult – vásároljanak két defibrillátort. A gépeket a következő szezonban a fűzfőfürdői és a tobruki strandon, szezonon kívül a rendelőben és a tűzoltóságon helyezik el. A közeljövőben a helyi cégek adományaiból még két gép vásárlását szeretnék megvalósítani, s így Fűzfőfürdőn a közösségi házban és a cseberei óvodában is lenne egy-egy életmentő eszköz. Örvendetes, hogy a közelmúltban – a rossz idő ellenére – sokan vettek részt a kétnapos városszépítő akcióban. – A szemétszedésen nyolcvan ember munkálkodott, köztük több mint harminc gyermek. Külön köszönetemet szeretném kifejezni a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola diákjainak, akik tanítási napon álltak munkába városunk tisztaságáért. A második napon közel hatvan embert mozgósítottunk.. Úgy érzem, hogy a két nap során igazi civil összefogás valósult meg, így tud a város szépülni és fejlődni – összegezte Gál Andrea, aki elmondta azt is, hogy a Balatonfűzfőért Alapítvány felhívására fényképeket gyűjtöttek be a településen élő profi és amatőr fotósoktól. Ezzel a kezdeményezéssel is szeretnék az összetartozás erejét növelni. Szendi Péter

Újabb marketing szakmai elismerés Siófok számára!

Siófok újabb marketing szakmai elismeréseket zsebelt be Budapesten. A Marketing Diamond Awards díjátadóján a marketingkommunikációs szakma legsikeresebb marketing megoldásait értékelte a szakmailag elismert emberekből álló zsűri, Siófok pedig első pályázóként rögtön 4 gyémánttal gazdagodott. A Marketing Diamond Awards pályázat azért is különleges, mert a marketingtevékenység előkészítését, megvalósítását és eredményességét bemutató pályamunkákat a legnagyobb és legsikeresebb magyar marketing ügynökségek és olyan versenyszférában tevékenykedő piacvezető vállalatok vezetői bírálták el, mint a Spar, a Szerencsejáték Zrt., a K&H Bank, a Coca-Cola vagy a Nestlé, ezért az elnyert gyémántok óriási szakmai elismerést jelentenek a Siófoki Fürdőegylet – Turisztika Egyesület és Tourinform iroda, valamint Siófok marketingkommunikációs stratégiája számára is. Az Egyesület és Tourinform iroda munkatársai 4 pályázattal nyertek el gyémánt díjat Siófok számára a Magyar Marketing Szövetség által szervezett versenyen. Díjazott lett a 2018-as Siófoki Jégkikötő és a Halfesztivál marketing- Települések 12 kommunikációs stratégiája, valamint a 2019-es városi marketingkommunikáció alapja, a „Siófoki Élményígéretek” kampány. Gyémánttal jutalmazták a Balatoni Hajózási Zrt.-vel közösen beadott pályázatot is, amely a 2019-es Nemzeti Regatta marketingkommunikációs stratégiáját mutatta be. A rendezvények marketingkommunikációs stratégiáját az esemény alapú aktivációk kategóriában értékelte a zsűri, ahol többek között a releváns célcsoportok személyes bevonását, a személyes márkakontaktus kialakítását, a termékelőnyöket és a pozitív imázs elősegítését vették figyelembe. A „Siófoki Élményígéretek” kampány a tartalommarketing kategóriában indult. A kampányban az év során élményvideókkal és -fotókkal, kreatívokkal és PR cikkekkel célozták meg a város célcsoportját, és ösztönözték őket a Siófokra utazásra online és print felületeken egyaránt. A célcsoport-szegmensek igényeinek pontos meghatározása, a tartalom relevanciája és minősége mind elismerésre került ezzel a díjjal. – Természetesen hihetetlenül büszkék vagyunk az elért eredményekre, ami a Tourinform iroda csapatának kemény munkája mellett, a város turisztikai szereplőinek szoros együttműködése nélkül nem valósulhatott volna meg. Hiszen a város marketingstratégiájáért a csapatunk felel, de a minőségi turisztikai termékek és kínálat nélkül a kommunikációnk nem lenne ennyire eredményes. Köszönjük tehát mindenkinek, aki hozzájárult a nyertes kampányok és rendezvények sikeres és hatékony marketingkommunikációjához! Nagyon örülünk, hogy 2018-ban és 2019-ben is elhoztuk Siófoknak a Marketing Fővárosa címet, most pedig egy újabb szakmai fórumon öregbíthettük Siófok hírnevét, és egyre szélesebb körben bizonyíthatjuk, hogy itt kezdődik a Balaton! – mondta Stadler-Szentpéteri Ildikó, a siófoki Tourinform iroda vezetője.

Borok keszthelyi mustrája

A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ a minap immár kilencedik alkalommal tartotta meg a hagyományos őszi borkóstoló rendezvényét, a Magyar Borok Mustráját a Balaton Színházban. A program a hazai nemesítésű szőlőfajtákat, azok kiváló borait reprezentáló esemény, s emléknap is. A szervezők ez alkalommal tisztelegnek a jeles szőlőnemesítő, Bakonyi Károly, Keszthely város díszpolgárának munkássága előtt. Szakmai részről Kocsis László professzor, a Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Kara Kertészeti Tanszékének vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Kiemelte: nemzetközi körben is egyedülálló teljesítményt jelent, hogy dr. Bakonyi Károly munkáját a legismertebb cserszegi fűszeres mellett számos nagy területen termelt fajta, köztük vörösbort adók, csemegeszőlők és mazsolafélék is jegyzik. A nemesítő tevékenységének eredményeivel összefüggésben a rendezvény a tradicionális magyar és későbbi hazai előállítású szőlőfajták, s a belőlük készített különleges borok évjáratonkénti fóruma. A mustra felhozatalában több mint 60 különböző, jellegzetes magyar szőlőfajtából készített bor számos termelői tétele várta a borbarátokat, mindemellett gasztronómiai kiállítók finomságait is megkóstolhatták az érdeklődők. A sétáló-kóstoló mellett a szakmai délutánon több előadás hangzott el szőlészeti, borászati és egyéb témákban. Köztük Brazsil József az idén 20 éves jubileumát ünneplő Da Bibere Zalai Borlovagrend történetéről beszélt. H. Á.

Balatonfüred 2020: évfordulók, ünnepek, mulatságok és versenyek

Jól megfér Füred programkínálatában egymás mellett a szkander Európa-bajnokság, a széppróza napja éppúgy, mint a koncertek és rangos sportversenyek. Jól is van ez így – erősítette meg a város művelődési osztályának vezetője, Cserép László -, hiszen minden korosztály igényeit magas színvonalon ki tudják elégíteni. Az értéktelen, a bóvli továbbra sem lehet összeegyeztethető Balatonfüred szellemi küldetésével, elhivatottságával.

Füred vízi kapuja a kikötő

Változatlanul rendkívül zsúfolt a naptárunk – mondta Cserép László, ezzel is utalva a Füredre jellemző, gazdag sport és kulturális kínálatra. Hozzátette: a város, mint rendezvényhelyszín, nagyon népszerű, hiszen az év minden napján sok turista keresi fel. Nem beszélve a helyiekről és környékbeliekről, akik már hozzászoktak egy magasabb színvonalhoz. Füred a bor, a kultúra és a sport városaként számos helyszínre helyezi ki a rendezvényeit. Érthető, hogy korábban ezek zöme a fürdőtelepi városrészre esett, de mostanra a felső városrész is (pl. volt zsinagóga, könyvtár, Papsoka romok, iskolák, városháza) részese a műsoroknak, ünnepeknek. Lapunk érdeklődésére Cserép László elmondta: jövőre is lesz kiemelkedő sportesemény. Ilyen a Kékszalag vitorlás verseny (július 2-4.), áthalad a városon a világ egyik legismertebb kerékpáros versenye, a Girod’Italia (május 11.), mely érinti Tihanyt, Salföldet, Keszthelyt is; sőt: Füred ad otthont a szkander Európa- bajnokságnak (május 17-23.), s nem marad el a gyorsan népszerűvé vált ultramaraton sem (október 2-4.). Mindegyik turisztikai vonzereje igen jelentős. Balatonfüred méltó partnere kíván lenni az Európa kulturális fővárosa (Veszprém, 2023) programsorozatnak. Az első tárgyalásokon már túlvannak, s igyekeznek a szervezőkkel úgy összefésülni a rendezvényeket, hogy azok ne metsszék egymást. Külön hangsúlyt kap a Quasimodo költőverseny, irodalmi események a Fordítóházban, s természetesen a sport és bor tematikájú rendezvények. Akárcsak a veszprémiek, a fürediek is azt szeretnék, hogy 2023 után is megmaradjanak programok. A város képviselő-testülete által elfogadott gazdag programtervezet kitér a trianoni évfordulóra, a Jókai-napokra (melyet a magyar széppróza napjával is összekötnek), a Concoursed’elegance veteránautós találkozóra, a hal és borünnepre, tánc- és gitárfesztiválra, az Annabálra, a Romantikus reformkor eseményeire. Füredhez szervesen kötődik két földrajztudós: Lóczy Lajos és Cholnoky Jenő. Előbbi halálának 100., utóbbi születésének 150. évfordulóján konferenciával tisztelegnek munkásságuk előtt. Az idei sikereken felbuzdulva 2020- ban is megrendezik a Füred gasztro fesztivált, amely egyfajta szezonhosszabbító szerepet is betölt. Cserép László szólt arról is, hogy a rendezvények egy része ingyenes, de a fizetős programok a helybeliek számára továbbra is kedvezményesek lesznek. /zéa/