Category Archives: Sport

Folytatódnak a kerékpárút-építések

A Budapest-Balaton biciklis összeköttetés kiépítése mintegy 17, a Balatoni Bringakör korszerűsítése közel 31 kilométeren folytatódik 2021-ben – írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A legjelentősebb hazai kerékpáros fejlesztések közé tartozó beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze. A Veszprém megyei település térségében idén mindkét projektben elkészül egy-egy új szakasz – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A főváros és a magyar tenger közötti kerékpárút kivitelezése ebben az esztendőben 2,9 milliárd forintból folytatódik. A tervek szerint 2021 második felében átadják a teljes Budapest-Etyek szakaszt, a Székesfehérvár bevezetőt és a 710-es főúttól Balatonakarattyáig tartó szakaszt. A közlemény kitér arra, hogy a tervek szerint nyárig dolgoznak majd a kivitelezők a Balatoni Bringakör egyes déli parti részein. Összesen 1,3 milliárd forintból számos építési engedélyköteles szakasz újul meg Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonszárszó, Balaton-őszöd, Balatonlelle településeket érintve. A kivitelezések befejeztével a Balatoni Bringakör korszerűsítése Balatonakarattyától Balatonlelléig elkészül. Várhatóan idén tavasszal folytatják a meglévő lakóutcák lokális vagy teljes felületű burkolatjavításait, táblázását és burkolatjel- festését magukba foglaló nem-engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján, Balatonkenesétől Gyenesdiásig. Megkezdődnek a Bringakör első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is TihanyÖrvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen. Az ITM azt is közölte, hogy az EuroVelo 6 nemzetközi hálózat részeként 2021-es átadással színvonalas kerékpáros kapcsolat létesül Budapest és Dunakeszi között. Győrből Pannonhalmáig biciklin juthatunk el, miután az idegenforgalmi főszezonra 1,8 milliárd forintból kiépül a közel 18 kilométeres kerékpárút. Jó minőségű, vadonatúj szakaszokon kerekezhetünk Vámospércs és Nyírábrány, a román határ között és a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon át is. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: 2010 óta mintegy 1600 kilométer új kerékpárút épült Magyarországon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaiban idén további 95 kilométeren látnak neki a munkálatoknak a vállalkozók. A kivitelezők 2021-ben a Budapest-Balaton összeköttetés összes szakaszán dolgoznak majd. Az év elején a sikeres uniós forráslehívás érdekében több mint 1000 kilométernyi fejlesztés előkészítése kezdődhet meg. A kerékpározható hálózat teljes hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert – közöle az államtitkár. (forrás: ITM)

Minőségfejlesztés a sportéletért

A pálya kialakításának teljes bruttó költsége közel 53 millió forint volt

A hévízi beruházásokkal minden területen alapvetően a minőségfejlesztés nyilvánul meg, a múlt év végén a diáksport feltételei kerültek jobb körülmények közé. Az Illyés Gyula Általános Iskola kapott új, multifunkciós rekortán burkolatú pályát. Az intézmény udvarán lévő eddigi műfüves felületet váltották ki a korszerűsítéssel. A terület új palánkkal, labdafogó hálóval, kapukkal és kosárlabda pályával áll a diákok szolgálatába. A fejlesztés az Országos Pályaépítési Program keretében a Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve történt meg. A kialakításhoz szükséges 15 millió forintos önkormányzati saját anyagi erőt a Hévízi Sportkör számára megítélt támogatásból vonta vissza a város a sportkörrel egyetértve, s fordította erre a célra.

Keszthely sportjáért és intézményeiért

Csótár András tájékoztatott a támogatásokról

A járványhelyzet miatt Keszthely életében a közösségek támogatása sem valósulhatott meg 2020-ban úgy, ahogyan azt év elején tervezte az önkormányzat, ám a városvezetés így is kinyilvánította a segítségadás melletti elkötelezettségét. – A költségvetésben a járványhelyzet miatt történt gazdasági visszaesés mintegy félmilliárdos bevétel csökkenést okozott, ezen belül az emberi erőforrás bizottsága pénzügyi keretének jelentős része is a károk enyhítésére lett átcsoportosítva – mondta el a karácsony előtti sajtótájékoztatóján Csótár András, szakbizottsági elnök. Hozzátette, hogy a sportéletet képviselő csoportoknak a 2020-ra szólóan tervezett pénzügyi támogatás felének, 7 millió forintnak a kifizetésére adódott mód. Ez is erőn felülinek tekinthető, továbbá a még rendelkezésre álló szerény forrásból a gyermekek és az idősek karácsonyát igyekeztek szebbé tenni. Csótár András utalt arra, hogy a sportegyesületek számára juttatott anyagiakon túl a támogatás része az önkormányzat ingatlanvagyonának használatával nyújtott, pénzértékben tízmilliós nagyságrendű segítség. Némely, különösen nehéz helyzetbe jutott sportágak számára folyósították az évi utolsó, közel 2,5 millió forint támogatást. Néhány közösség céltámogatásban is részesült, köztük a szakbizottság átvállalta a Kiscápák SE úszóversenyzőinek az országos döntőre való utazási költségeit. Az elnök a képviselő-testület nevében mondott köszönetet a város sportegyesületeinek az éves munkáért, ünnepi jókívánságok kifejezésével együtt. A gyermekek és az idősek karácsonyát szebbé téve, ajándékul 9 intézményt részesített összesen 750 ezer forint támogatásban a bizottság. Ebből a legnagyobb összeget: 225 ezer forintot óvodás csoportok számára juttatták minden csoportnak szaloncukor, gyümölcsfélék és kisebb játékok vásárlására. A város Egyesített Szociális Intézményét 100 ezer forint támogatásban részesítették, ezzel a bölcsődéseknek és az idős gondozottaknak kedveskedtek. Továbbá 7 oktatási intézmény: 6 általános iskola és a Festetics György Zeneiskola kapott még 50-100 ezer forint között összegű támogatást, a tanulólétszámaik arányában. Tekintve, hogy a vírushelyzet miatt nem adatott meg a közös karácsonyozás lehetősége, az ajándékokat az intézményvezetők juttatták el a csoportokhoz, az adományozó grémium jókívánságaival együtt. H. Á.

Almádi sportközpontja kétszáz gyerek öröme

Hosszú évek szívós küzdelmét követően 905 millió forintos beruházással január elejére elkészülhetett Balatonalmádi sportközpontja.

Lapunkban is megírtuk, hogy a magas talajvíz, valamint az el nem vezethető csapadékvíz miatt a korábbi komplexum az év nagyobb hányadában használhatatlan volt, ennek következtében az edzések jelentős részét bérelt pályákon tarthatták meg. Ács Attila, a Balatonalmádi Sportegyesület elnöke több fórumon is elmondta, hogy egyre sürgetőbb volt az átköltözés igénye. 2016-tól folyamatosan napirenden volt a téma. Az egyesületnek 250 focistája van, sok a gyermek és az ifjú korosztályos. Az előkészületek még az előző (Keszey János vezette) grémiumhoz kötődtek, s Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő folyamatos közreműködéséhez. Egy élőfüves, egy műfüves pálya készült el (folyamatban van egy további élőfüves pálya kialakítása is). Előbbi érdekessége az ízületkímélő, parafa „alátét”, de a modern kiszolgáló helyiségek, a lelátók és a világítás is büszkesége lehet a helyieknek. A szűkkörű ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mondott beszédet, kiemelve a „sportnemzedék” felelősségét. Kepli Lajos polgármester megerősítette: kiemelt cél, hogy az egyesület kétszáz gyerek sportolója minél több időt tölthessen a szabadban. Kontrát Károly szerint a komplexum új fejlődési lehetősége Almádinak. -k -s

Ács Attila, a Balatonalmádi Sportegyesület elnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kepli Lajos polgármester és Kontrát Károly államtitkár

Elkészültek a vízitúra-megállóhelyek

Határidő előtt zárult az evezőssportok fejlesztésének balatoni projektje

Hét vízitúra-megállóhely újult meg 624,7 millió forintos európai uniós támogatással a Széchenyi 2020 program keretében a Balatonon, amelynek elsősorban azok a kajakos, kenus, sárkányhajós túrázók örülnek, akik közül sokan azért nem mertek hosszabb balatoni vízi útra indulni, mert nem tudták, jut-e sporteszközüknek parkolóhely az árbocosoktól egyébként is zsúfolt vitorláskikötőkben. Az is kérdéses volt számukra, hogy hol végezhetnek kisebb javítást a járművükön, hol lesz lehetőségük a felszerelés néhány órás tárolására, a lapátolás fáradságát feledtető zuhanyozásra vagy hol fogyaszthatnak el kulturált körülmények között egy szendvicsebédet vagy– vacsorát. A Bejárható Magyarország turisztikai fejlesztési programból megvalósult beruházások eredményeként elsőként Fonyódon és Balatonszemesen készült el a vízitúra-bázis, ám novembertől már Keszthelyen, Zamárdiban, Révfülöpön, Tihanyban és Siófokon is lesz hol kikötni, és akár kajakot, kenut, SUP-ot vagy kerékpárt kölcsönözni a túrázóknak. GuJA