Category Archives: Sport

Rekordszámú íjász nevezett a versenyre

Két napon át versengtek több kategóriában is (reflex, csigás, történelmi, hosszú, vadászíj) a teremíjászok Alsóörsön. Január végén rendezte az Alsóörsi Sport Egyesület íjász szakosztálya az IFAA Országos Bajnokságot (továbbiakban: ob). Kétszázhatvan versenyző regisztrált (és ment el) a versenyre. Ekkora létszámmal csak úgy tudtuk lebonyolítani a versenyt – közölte lapunkkal Molnár Ferenc elnök –, hogy két napon át, s naponta két fordulóban zajlottak a küzdelmek. Ennyi résztvevő még ebben az országban (s ekkora teremben!) országos bajnokságon még nem volt! Az ország minden pontjáról jöttek nevezések: Sopronból, Szegedről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Zalaegerszegről, Kaposvárról, Pécsről és még sok helyről. Nyolc helybéli (alsóörsi) versenyző is részt vett a versenyben. Nekik már szép eredményeik vannak, büszkék lehetünk rájuk – tette hozzá az elnök. Egy ob arany, kettő ob bronz, kettő ob negyedik, kettő hatodik és egy kilencedik helyezés az alsóörsieké! A szakosztály húsz éve alakult, s kérte 2017-ben a Magyar Íjász Szövetségtől, hogy „születésnapjuk” alkalmából rendezhessék meg ezt a kiemelkedő versenyt. A szövetség igent mondott, s az alsóörsiek a legjobb tudásuk szerint szervezték, s bonyolították le a versenyt. Reméljük, hogy mindenki elégedett volt a rendezéssel, saját eredményével. Bízunk abban, hogy a jövőben, ha ismét versenyt rendezünk, sokan jönnek hozzánk – zárta gondolatait Molnár Ferenc. Alsóörsi eredmények: 1.: Szabó Árpád, 3.: Szűcs Tibor, Molnár Ferenc, 4.: Ory Balázs, Gergely Endre, 5.: Szélesy Bence, 6.: ifj. Ory Balázs, 7.: dr. Morzál Ádám, 10.: Major Ferenc. Z. A.

Megfelelőek a körülmények

Közel százan sportolnak a Csopak SC színeiben

Csopak SC sállal a nyakában fogad az otthonukban Wellesz Zoltán, a klub elnöke, aki idestova hatodik éve irányítja a sportklubot. Ki gondolná, hogy „kezei alá” mintegy 100 sportoló tartozik. Személyesen intézi nekik a sportorvosi vizsgálatokat, az igazolásokat, átigazolásokat, és a klub összes egyéb, ügyes bajos dolgát. – Szerencsére évek óta stabilan működik a klub, mindez köszönhető fő támogatónknak, az önkormányzatnak. Két szakosztállyal működünk, melybe a labdarúgás és a tömegsport tartozik. Büszkék vagyunk arra, hogy bár csapatunk a megyei másodosztályban szerepel, – így nem kötelező indulnunk a Bozsikprogramban – de mégis minden évben megtesszük ezt. Jelenleg harminckét igazolt, 7-11 év közötti játékosunk van, lelkesek, látszik rajtuk, hogy szeretnek focizni. Ősszel és tavasszal Balatonalmádiban és Balatonfüreden mérettetik meg magukat, ádáz csatákat vívnak egymás ellen a lurkók. Meg kell jegyezzem, hogy itt még nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy focizzanak, jól érezzék magukat a srácok. A megye másodosztályban, a felnőtt csapaton kívül, kötelező jelleggel indítanunk kell U19-es csapatot is. A tömegsportról annyit: hobbiszinten hetente egy alkalommal összeáll egy társaság a tornateremben edzeni, játszani, illetve a helyi taekwon-dosok tartoznak még ide, akik Gábor Farkas irányításával évről évre egyre komolyabb sikereket érnek el. Ok szintén egyesületünk keretein belül sportolnak – kezdi a sportklub bemutatását Wellesz Zoltán. A felnőtt csapat évek óta a középmezőnyben szerepel, ősszel a nyolcadik helyen végeztek, komolyabb célkitűzést nem fogalmazott meg a vezetőség. Ugyanakkor az U19-es csapat az előkelő negyedik helyen fejezte be az idényt, így joggal várhatják el tőlük, hogy a bajnokság végén a dobogón végezzenek. A klub a megfelelő feltételeket igyekszik biztosítani: 2011 óta a TAO program keretében számos sikeres pályázatuk volt. Elkészült a világítás a focipályán, vásároltak fűnyírótraktort, felépült a lelátó. Lehetőségük van a sportcsarnokban is tréningezni, de ha helyzet úgy adódik, akkor átmehetnek Balatonfüredre edzeni, műfüves pályára. A mostani, már megnyert TAO-s pályázatból sportfelszereléseket és sporteszközöket vásároltak, ebből finanszírozzák az utazási költségeket, valamint márciusra kicserélik a pálya körüli labdafogó hálórendszert. Sz P.

Több mint háromszázan mulattak az alsóörsi sportbálon

Összesen háromszáznegyvenen tették tiszteletüket a sportbálra. Évek óta az esemény egyik szervezője Ferenczy Gábor alpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy visszajáró vendégeik vannak. Hebling Zsolt polgármester, az Alsóörsi Sport Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Elmondta, hogy a sportbál a település egyik legmeghatározóbb eseménye. Sikeresnek ítélte meg a tavalyi esztendőt az egyesület életében. A klub tavaly ünnepelte fennállásnak 20 éves évfordulóját, több mint 100 sportolójuk van. A három szakosztály, a labdarúgás, a kézilabda és az íjászat csak úgy tud eredményesen működni, ha kellőképpen összefognak, jó közösséget alkotnak, egymásért és a településért. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kontrát Károly országgyűlési képviselő, akinek a szívéhez közel áll a sport. Elismerését fejezte ki, hogy Alsóörsön a sportolók évről évre egyre jobb eredményeket érnek el. Mindig is szívesen jön a településre, azon belül is a sportbálra. Véleménye szerint a sport egy összekovácsoló erő, s a kormány az elmúlt évben is jelentősen támogatta a sportot, és teszi ezt ebben az évben is. Sokak meglepetésére az alsóörsi sportbálon részt vett Nagy László világklasszis kézilabdázó, aki tavaly mondta le a válogatottságot, de a Veszprém színeiben továbbra is kiváló teljesítményt nyújt. A kétszeres Bajnokok-ligája, egyszeres EHF-kupa győztes, háromszoros spanyol és ötszörös magyar bajnok örömmel jött Alsóörsre. Szerinte a településen jó kezekben van a kézilabda utánpótlás. Nem érkezett üres kézzel, egy dedikált Telekom Veszprém mezt hozott, melyet a tombolán sorsoltak ki. A tombolajegyekből befolyt összeget idén is a sportegyesület javára fordítják.

Ideje edzeni a lellei futófesztiválra

Másodszor rendezi meg a CityCartel Ingatlaniroda a II. CityCartel fuss neki félmaraton- és futófesztivált balatonlellei rajt- és célállomással – tudta meg a Balatoni Futár. Az április 28- ára tervezett szabadidősport-rendezvény során 3, 5, 10 és 21 kilométeres távon küzdhetnek meg egymással, és próbálhatják ki magukat kicsik és nagyok, amatőrök és profifutók – idén először két kilométeres távon házi kedvencükkel a kutyabarátok is. A nevezési díj ezer forint, ebből a hosszabb távokon indulók névre szóló oklevelet és befutó érmet is kapnak, a rendezvény pólója pedig minden résztvevőt megillett. A próbázók biztonságát polgárőrök szavatolják, az útvonal mentén frissítőpontok várják majd a futókat. A rendezvény iránti érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy január 1-je és 15-e között csaknem félezren jelentkeztek. Nevezni a http://fussneki.info/nevezésre kattintva lehet, és máris tanácsos elkezdeni az edzéseket. G.J.

Horgászok figyelmébe: változó szabályok, súlyos bírságok

Január 1-jétől már nem csak a kijelölt helyeken, hanem a halgazdálkodási létesítményeken, halastavakon történő horgászat esetén is kötelező állami horgászjegyet (vagy turista állami horgászjegyet) váltani. Az engedélyváltás elmulasztása súlyos szankciókat von maga után – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (NÉBIH). Módosultak a halgazdálkodási törvény előírásai, így januártól már horgászati tevékenységet halgazdálkodási vízterületen és halgazdálkodási létesítményben kizárólag állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet folytatni. Ennek hiányában a jogosulatlan horgászat halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegy váltásától történő eltiltást vonja maga után – írja honlapján a hatóság. A jogszabályok ismeretének hiánya senkit sem mentesít az előírások betartása alól. Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen (víztérkóddal rendelkező vizek) az állami vagy turista állami horgászjegy mellett a halgazdálkodásra jogosult által kiadott területi jegy megváltása is szükséges, és – a jogszabályi előírásokon túl – a halgazdálkodásra jogosult által meghatározott feltételek betartása is kötelező. Nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen (nincs víztérkódja és nem halastó) az állami vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet horgászni, illetve onnan elvinni csak idegenhonos halfajokat lehet. A NÉBIH felhívja a horgászok figyelmét, hogy a jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő úgynevezett „horgásztavak” (nem összekeverendő a halastóval) sem mentesülnek! A halastavak esetében (szintén nincs víztérkódja), amennyiben nem egyértelmű, hogy a horgászni kívánt víz nem nyilvántartott vízterület vagy halastó, az üzemeltetőtől kell felvilágosítást kérni, hogy a létesítmény rendelkezik-e FELIR azonosítóval. A megtévesztő, túlzottan kecsegtető hirdetéseket érdemes kétkedve fogadni. A hivatal javasolja a horgászoknak, hogy a bizonytalanságok eloszlatása, valamint a jogsértések, szankciók elkerülése érdekében kérdéseiket juttassák el az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre. -k -s