Category Archives: Sport

Európa aranycsoportjába hajózott

Éles sportküzdelmek adták az iskolai nyári szünet legnagyobb élményeit a gyenesdiási 13 éves Tóth Attila számára. A Magyar Vitorlás Szövetség Balatonföldvári Spartacus Egylet tagja az Optimist hajóosztály válogatottjaként volt jelen az augusztusban Bulgáriában megrendezett Európa Bajnokságon. A keszthelyi Vajda János Gimnázium 6 osztályos tagozatának diákja korábban a városi Yacht Clubban kezdett el vitorlázni, onnan igazolt Balatonföldvárra. Két év alatt számos nemzetközi versenyen elért eredménnyel került Európa legjobbjainak mezőnyébe. Az EB-n mintegy 40 ország 260 hajósa közt vízre szállva szerzett érdemet, az aranycsoportba jutva. – Intenzív edzőfutamokkal telt a nyár, több helyszínen, köztük Olaszországban vettem rész felkészítő edzésen – említette az ifjú sportoló, aztán idézte a Bulgáriában augusztus elején zajlott verseny izgalmait. Óriási küzdelmek tapasztalatait szerezte az 5 nap alatt. – A selejtezőkön a legjobb 50 közé, azaz a döntőbe jutás volt a nagy tét – pillantott vissza – Ezek a futamok 3 napon át tartottak, napi kétszer 40 perces versennyel. Attila folyamatosan javította az eredményeit. – Az elején a 118. helyre kerültem, aztán javítottam a 86-ra, majd 47-re. A döntő futamok során először a 36. helyet tudtam megszerezni, végül pedig a 30. helyen kerültem be az aranycsoportba. Hozzátette: sok múlik a jó rajton, ha ez sikerül, a jó technika adja a további lehetőségeket. Tóth Attila már azóta is részt vett több versenyen: Tihanyban augusztus végén országos bajnokságon 5. lett, szeptemberben a Balatonfüredi Yacht Club által szervezett verseny 132 fos mezőnyében abszolút győztesként végzett. A magyar ranglista második helyén állva készül arra, hogy októberben Balatonfűzfőn megvédje a korosztályos első helyét. H. Á.

Magyar győzelem a J24-es Európa-bajnokságon

Bakóczy Róberték bajnokok lettek

Magyar győzelemmel zárult a szeptember 24-e és október 1-je között Balatonfüreden rendezett J24 Európa-bajnokság. A 10 futamos verseny utolsó futama döntött a bajnoki cím sorsáról. Remek összteljesítményt nyújtva a fiatal csapat, az idei Melges 24 világbajnoki hatodik helyezett egység, Bakóczy Róbert irányításával vihette haza a kontinens viadal trófeáját. A nyílt Európa-bajnokság győztese pedig az amerikai Keith Whittemore lett. Nyolc országból 48 csapat és 250 versenyző vitorlázott a világ legnépszerűbb tőkesúlyos One Design hajóosztályának, a J24-es típusnak az Európa-bajnokságán Balatonfüreden, a BYC-ben. Az utolsó versenynapon a Balaton továbbra is a szeszélyesen szeles arcát mutatta, ennek ellenére két futamot tudott rendezni a magyar versenyvezető, Fluck Benedek irányította rendezői gárda. Az Európa-bajnok csapat az FGF Sailing Team lett Bakóczy Róbert kormányzásával, aki a verseny után így értékelt: „Számunkra a J24-es Eb óriási kaland volt, mi alapvetően másik osztályban vitorlázunk, ezért úgy vágtunk bele, hogy viszonylag „tehermentesen” tudtunk versenyezni, ami a végén nagyon jól sült el. Úszunk a boldogságban és alig hisszük el, hogy ez valóban sikerült. Mi jobban szeretjük a nagy szelet, fizikálisan talán jobban is bírjuk, mint az átlag, végül gyenge szél lett és örülünk, hogy ebben is maximálisan helytálltunk.” Az Eb-ezüstérmes egysége Litkey Farkas, magyar-olasz vegyes csapata a Pelle Nera lett, míg a bronzérem Tomai Balázséknak jutott a Jenesissel. A nyílt Európa-bajnoki trófeát az amerikai Keith Whittmore nyerte meg a Furioval. Whittemore kiemelte: „Fantasztikus érzés volt versenyezni ezen a csodálatos tavon, ahol nincsenek motorcsónakok, ez valóban egy igazi kincs. 10 remek futamot vitorláztunk, igazán kiváló volt a rendezés és fair rajtvonalak.” Szendi Péter

A vízi sportközpont turisztikai fejlesztése a cél

A „Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázat keretében a Magyar Kajak – Kenu Szövetség hét vízi bázist alakít ki a Balaton körül. Ez jól illeszkedik Fonyód város vízi sportturizmust megcélzó koncepciójához, ebből fakad az az együttműködés, amelynek keretében a szövetség az egyik ilyen bázist Fonyódra tervezte meg. A beruházás lényege, hogy a hét bázis a Balaton különböző településein létesülne és ahogy kerékpárral népszeru körbetekerni a magyar tengert, egyre inkább van igény mindezt vízi sporteszközzel is megtenni. Ezeken a helyszíneken lehet majd a sporteszközöket letenni, vagy akár megpihenni ott. Ennek a GINOP-os pályázatnak a keretében 16 millió forint értékben, egy kajak – kenu sporteszköz tárolót létesítenek a telepen, valamint megközelítőleg 17 millió forint értékben vízi sporteszközöket vásárolnak, amelyeket használatra helyeznek ki a területre. Az önkormányzat reményei szerint ezt a lehetőséget 2018 nyarán már bárki igénybe veheti. Sportszakmai elismerést kapott a vízi-sport központ területén működő Vagabund Vitorlás Sportegyesület is, amely a vitorlás szövetséggel együttműködve akkreditált képzéseket folytat. Ennek is köszönhetően a vitorlás szövetség is fejlesztési lehetőség felkínálásával kereste meg a várost. Ez a projekt is a vízi sportturizmus népszerűsítését szolgálja, ennek kapcsán kezdtek egyeztetéseket a felek. Az önkormányzatnak 6-8 éve vannak konkrét elképzelései a terület fejlesztését illetően, ezeket a szövetség támogatásával karöltve valósíthatják meg a jövőben. Hidvégi József, Fonyód polgármestere interjújában érzékeltette, hogy ez egy nagy horderejű fejlesztés lenne: „Tervezünk egy olyan főépületet, ahol vizesblokkok, oktató és tároló helységek lennének kialakítva, de megoldódna a terület közvilágítása, a járda kialakítása és a partvédőmű megépítése is. Természetesen új stégeket is beszereznénk és eszközbeszerzés is része lenne a pályázatnak. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel egyeztetve pedig a városi strand fejlesztését is ezzel egy időben valósítanánk meg.” Utóbbinál játszótereket, a meglévő kőépület felújítását, közvilágítás kiépítését, utakat, sétányt, felnőtt fittness elemeket telepítenének és a meglévő sportpályák bővítését szeretné kivitelezni a város vezetése. Sikeres pályázat esetén a három különálló projekt komplex kezelésében közel 1,1 milliárd fejlesztés valósulhat meg a területen, ebből a vízi-sport központ bővítése és modernizálása önmagában félmilliárd forint értékű. -GT

Halfesztivál Siófokon

Fotó: Tóth Baranyi Antal

Ötödik alkalommal rendezte meg a Kálmán Imre Kulturális Központ a Halfesztivált Siófokon – az esemény minden bizonnyal az őszi szezon egyik legrangosabb rendezvénye volt. Aki szereti a halat, annak különleges gasztronómiai élményekben lehetett része. A Fő tér megtelt halszerető emberekkel – őket részben a kulináris élvezetek, részben pedig a nívós kulturális programok vonzották. Három napon keresztül halkülönlegességek nagy választéka szerepelt az étlapon kilenc olyan vendéglátó tálalásában, akik kifejezetten a halra specializálódtak. Ajánlataik között kevésbé ismert ételeket is kínáltak: tejfölös-burgonyás halas pogácsát és tonhalas kenyérlángost. A Hal Korzón Street Food verseny zajlott – az ismert „gasztrogibic”, Sági Szilárd zsűri elnök munkáját ezúttal Lengyel Róbert, Siófok polgármestere és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője segítette. A vetélkedő győztese a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola csapata lett. Hatalmas, ezerötszáz literes bográcsban főtt a halászlé, amit a méltán híres, Szeged melletti Fehértói Halászcsárda szakácsai készítettek, de kapható volt süllő, kárász, hekk törzs, pisztráng, valamint haltepertő is. Töretlen népszerűségnek örvendett a Halpiknik. Az idei évben tizenkilenc egyesület főzte saját receptje alapján a halászlevet, amelyhez a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. által felajánlott hal adta az alapot. Újdonság volt a „Segíts Te is” felhívás, amely a helyi civil szervezeteket, egyesületeket és alapítványokat volt hivatott anyagilag segíteni. Az idén a 466.sz. Magyar Tenger cserkészcsapat kapta meg a lehetőséget. Látványban és szórakozásban sem volt hiány: hatvanöt kézműves kínálta portékáját, a színházteremben pedig halas filmeket tekinthettek meg kicsik és nagyok. . Változatos családi és gyermekprogramok mellett két színpadon zajlottak műsorok, ahol a helyi együttesek mellett meghívott művészek is felléptek.

Százharminc teniszező a CIKA KUPÁN

Rekord nevezéssel rendkívül népes mezőny, csaknem 130 teniszező vett részt Siófokon augusztus utolsó hétvégéjén a hagyományos Cika Kupán. Rendkívül színvonalas és sportszerű csatákkal, remek hangulatban zajlott az erőpróba, amelyen idén is szinte az ország minden tájáról érkeztek amatőr teniszezők, a szervező Juhász László barátai, üzlettársai. Szinte még véget sem ért a torna, a főszervező már a jövőre tervez: 2018 augusztus 24-25-26-án szeretné a programot gyerekek teniszezésével bővíteni. „Inkább a pályára, a játékra, a közösségi élményre szeretném őket szoktatni, nem a versengésre, 14 éves korig. Kérném, hogy segítsetek, javaslataitokkal, ötleteitekkel támogassatok. A jövő évi meghívó már tartalmazni fog egy elektronikus regisztrációt is, kérem pontosak legyetek!” Az idén a Siófoki Állatvédő Alapítvány részére szerveztek jótékonysági gyűjtést, amely során 365.500,- Ft-ot sikerült az alapítványnak eljuttatni.

AZ IDEI EREDMÉNYEK:

Vegyes páros (100 év alatt)
1., Boldizsár Dóra és Boldizsár Zoltán
2., Dóka Orsolya és Varga Zoltán
3., Besenyiné Zsuzsa és Béleczki Zoltán
Vegyes páros (100 év fölött)
1., Szucs Ibolya és Szucs Lajos
2., Dr. Suri Csilla és Süli Ferenc, valamint
Nevelits Ani és Nevelits László
3., Rektor Erzsike és Rektor János valamint
Kiss Ildikó és Bihall Tamás
Noi egyes
1., Jánosi Éva
2., Boldizsár Dóra
3., Jex Lili

Férfi junior egyes
1., Müller András

2., Povázsai László
3., Barna Ádám
Férfi szenior egyes
1., Bodor Zsigmond
2., Nagy Árpád
3.,  eisz József és Boldizsár Zoltán
Férfi junior páros
1., Hugyák Ádám és Balogh Bálint
2., Morcz Gábor és Körmendy Gábor
3., Jäger Zoltán és Juhász József
Férfi szenior páros
1., Tóth Ákos és Juhász László
2., Bodor Zsigmond és Szajlai László
3., Zsombok Zoltán és Csallóközi Zoltán
valamint Berta József és Boldizsár Zoltán