Category Archives: Kultúra

Zamárdiban átadták a többfunkciós rendezvény- és kiállítócsarnokot

Napjainkban még csak az épület látványa ragadja meg a Zamárdi központjában létesített intézmény külső szemlélőit, ám a turisztikai szezon közeledtével vélhetően egyre többen funkciójában is megismerhetik. A január közepén történt átadás egyben a rajtpisztoly dördülését is jelenti, hiszen üzemeltetőjének olyan programok sorozatával kell meghódítania a kultúra iránt elkötelezett érdeklődőket, melyek tovább növelik a város hírnevét, vonzerejét. A többfunkciós rendezvény- és kiállítócsarnok létesítése egyben hitvallás amellett is, hogy a könnyűzenei fesztiváljairól európai ismertséget szerzett település vezetése a fejlesztések terén is a kiegyensúlyozottságot, a helyes arányokat favorizálja. Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere az átadáson mondott beszédében hangsúlyozta: az épület izgalmas, egyedi megjelenése önmagában is esztétikai élményt jelent. Elképzelhető természetesen, hogy a csarnok modern architektúrája megosztja majd a közvéleményt, ám ennek ellenére szinte bizonyosnak tűnik, hogy néhány év múlva ez lesz a város egyik szimbóluma. Addig azonban még számos esemény, program helyszíne lesz, s az sem közömbös, hogy a nyári hűvösebb időszakokban is lehetőséget nyújt majd a helybelieknek és az itt nyaralóknak a színvonalas kikapcsolódásra.

Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Csákovics Gyula polgármester és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő az átadáson

Keszthelyi EuroSouvenir

Turisták, gyűjtők által egyaránt kedvelt és széles körben keresett emlékpénzen, a Magyarországon második kiadású EuroSouvenir nulla eurós bankjegyen megjelenik a keszthelyi Festetics-kastély fotója. A szimbolikus pénz kiadása franciaországi kezdeményezéssel indult 2015-ben az állami bankkal együttműködve, az Európai Központi Bank engedélyével. Azóta gyorsan elterjedt Európa országaiban, hazánk 2021-ben csatlakozott. Keszthely híres műemlék épületét ábrázoló különleges emlékpénz februártól lesz kapható a kastélymúzeumban.

A Mosoly lovagjának magyar hangja

Cséby Géza keszthelyi irodalomtörténész műfordítói munkájával jelent meg Andrzej Grabowski kortárs lengyel író-költő Sajtkukacka Manó kalandjai című gyermekkötete.

A jeles szerző számos olvasnivalóval ajándékozta meg már a kicsiket, művei értékét elismerések sora fémjelzi: díjai, kitüntetései közt van a Mosoly Rend lovagja cím, másfél évtizede kapta meg lakóhelyének régiójában az Év Embere címet, kiemelten a gyermekirodalom gazdagításáért. Grabowski több kötetének főhőse Sajtkukacka, a sorozat egyik legsikeresebb darabja a most már magyarul is olvasható Sajtkukacka Manó kalandjai. Lengyelországban több kiadást is megért, nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy a magyar fordítással együtt immáron hét nyelven jelent meg. A könyv szereplői manók és állatok. Ők beszélnek, s velük történnek meg a végén pozitív kicsengésű történések. – A könyvben sok, de nem fárasztó a párbeszéd, amelyekből kiviláglik a szereplők karaktere – jegyezte meg a magyar fordító. – Számos esetben olyan utalások történnek, amelyek a gyerekek mindennapokban való eligazodását segítik elő. A jók megmaradnak jónak, de a gonoszok megjavulnak. A tanmese kezdetén gonosz Rézfogú Bába, aki ellopja a manók kincsét, a végén a manók gyermekeinek őrzője, dadája lesz és felveszi Rézi Mama nevet. Nem hiányzik a kötetből a vers sem, annál inkább, mert a záró fejezet a Nagy Költői Bajnokságról szól. „Mert ahogy az erdei ének, úgy a verselés is a világ szebbik felét mutatja nekünk.” – tudjuk meg Karmos Sólyomtól. A mondanivalót végül így foglalta össze Cséby Géza: – Grabowski gyermekkönyve összességében hatással van a gyermekek mentális, erkölcsi fejlődésére, megtanítva őket a természet, az állatok és egymás szeretetére. A kötetet Keszthelyen a Helikon Könyvesbolt forgalmazza. H. Á.

Muzeális mozigépeket adott át Gyenesdiás

Keszthelyen 7 éve működik a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület, mely országosan egyedülálló gyűjtő közösségként gondoskodik arról, hogy a digitalizációval ne tűnjön el a még fellelhető hajdani mozi- és híradástechnika.

Vannak helyek, ahol megmaradtak az egykori filmvetítő gépek, melyek mai őrzői többnyire a községi önkormányzatok, vagy az egykori mozigépészek. A minap Gyenesdiáson porolták le a település valamikori keskenyfilmvetítő gépeit és tartozékait, s adta át azokat Gál Lajos polgármester a gyűjtő egyesületet vezető Szávics Gyulának. – A 60-as években volt igen nagy jelentősége a rendszeres filmvetítéseknek, nálunk már 1957-ben indult a mozizás – pillantott vissza Gál Lajos. – Bő 80 fős közönség jellemezte a rendszeres látogatottságot, évente mintegy 140 előadás is volt, a délelőtti vetítésekkel együtt. Nagyon büszkék voltuk mi erre. Aztán a 80-as évektől csökkent az igény, 1985- ben pedig megszűnt a mozizás. Közel két éve újra van mozink, a modern Ligetplex Cinema nyújt a filmrajongóknak élményt. Büszkék vagyunk rá, s arra is, hogy az egykori technika fennmarad, őrzi, miként is indult az, amit ma ismerünk moziként. A mai 3D-s látvány hatalmas vásznon lenyűgöző, a régmúlt vetítőgépeire tekintés pedig mint mozitörténelmi élmény vált ki rácsodálkozást. – A gépek a használatuk idején a Moziüzemi Vállalaté voltak, aztán a vetítőhelyek, a kultúrházak fenntartói azokat rendszerint megvették, így maradtak meg – említette Hársfalvi György, a gyenesdiási művelődési ház és könyvtár nyugalmazott igazgatója. – Amikor én idekerültem, már nem voltak vetítések, az iskolából is maradt ránk mozitechnikai eszköz, az óvoda építése során is találtunk gépet a régi épület padlásán. Megőriztük, öröm, hogy ismét funkciót kapnak, ha nem is az eredetit. Valaha minden faluban fő közösségi szórakozást jelentett a rendszeres filmvetítés, ezek az eszközök ma a szórakoztató technika műszaki emlékei. A középkorosztályon túli generációban még felidéződhet, amint a gépész kezében egy kisebb kofferral, vállán tekerccsel beballagott a falusi kultúrház nagytermébe. A csomag hangszóró volt, amit rátett a színpadra, s fölé akasztotta majd letekerte a fehér vásznat. A helyiség ilyenkor már tele volt a mozi nézőközönségével. Szávics Gyula elmondta, hogy a készlet egyre gyarapodik, köztük száz évesnél régebbi darabok is akadnak. Céljuk, hogy a gyűjtemény filmtörténeti múzeumi látnivalóként közönség elé kerülhessen. Horányi Árpád

Gál Lajos (balról) és Szávics Gyula a vetítéstechnikai eszközök átadásán

Volkswagen Taigo – hova is tegyük?

A VW konszern autója annyira új (tavaly év vége felé gördültek le a futószalagról az első példányok), hogy gondolkodóba ejti szemlélőjét: hova is sorolja… Valahol mindegyik forma és stílus fellelhető benne, de leginkább a kicsi kupé SUV meghatározás illik rá.

A Polónál nagyobb, a Golfnál kisebb és szerényebb kivitelű autó azonban zavarba ejtően sokféle konfigurációval gurítható a garázsunkba. A Taigo Life csomaggal (árkedvezménnyel) 7 millió forint körüli árat taksál, de ekkor meg kell elégedni a háromhengeres, ezres motorral, a hagyományos – kulcsos – indítással, a LED fényszórókkal, négy elektromos ablakemelővel, a fűthető tükrökkel, a 8 colos digitális kijelzővel, a 16 colos alu kerekekkel, a sávtartóval és távolságtartóval, valamint a Front Assist-tal. A 95 lovas motor az első kerekeket hajtja a manuális (ötsebességes) váltóval. Kapható „hatgangos”, 110 lovas kivitelben, s az ínyencebbeknek ott a Style felszereltség, akár négyhengeres, 1.5-ös motorral, 150 pacival, automata, duplakuplungos DSGváltóval. Igaz, ekkor az árcédula már 9,5 millióról szól. Persze ekkor már tartozék a IQ.Light LEDMátrix- főfényszóró, a Park Assist, a sávváltást segítő, a sportülések és a 17 colos könnyűfém felni is. Küllemben a felár ellenében rendelhető fekete tető is megkülönbözteti olcsóbb testvérétől. A beltérben a műszerfal és az ülések is két színben jelzik: a minőség, a biztonság, a kényelem mellett jócskán adtak a csinosítgatásra is a tervezők. Öten kissé szorosan, de négyen úriasan elférünk a szép (és jó oldaltartású) üléseken. A csomagtartója egy családi utazáshoz bőven elegendő, s nem lehet panaszunk a kiszolgáló és szórakoztató elektronika széles választékára sem. A „kicsi” SUV a Ring-Autó Kft. veszprémi szalonjában (Veszprém, Észak-keleti útgyűrű 18., tel.: 88/579 830) – szakszerű ismertetés mellett – ki is próbálható. -k -s