Category Archives: Balatoni programajánló – Tipp

Hévízi Borünnep

Anna – Utcabál – Balatonfüred

Hévízi múltidéző a boldog békeidőktől Flaviusig

Hévíz múltjának egy jeles korszaka a boldog békeidőbeli évek, melyek emlékeit idén immáron kilencedik alkalommal idézik meg látványos kosztümös felvonulással. A mai fürdőváros korhűen őrzi a kapott gazdag történelmi hagyatékot a római kori emlékekkel, a Flavius legendával, a Festetics örökséggel, a várossá válás 27 éves múltjának ünneplésével. A IX. Boldog Békeidők Hévíze május 1-5. közötti eseményei kiemelkedő attrakciót jelentenek: Hévíz ekkor visszatér egy kicsit a múltba és visszaidézi az 1860-as és 1930-as évek közötti időszakot. A város utcáit belengi a boldog békeidők hangulata, melyet a korábbi évekhez hasonlóan a sétáló utcáról induló jelmezes felvonulás nyit meg. Felelevenedik a becsben őrzött múlt, a város aprajanagyja korhű ruhákat ölt: hétköznapi, ünnepi és egyenviseleteket. Kalapos hölgyeket, frakkos urakat, jelmezben sétáló polgárokat zenészek és táncosok kísérnek egészen a tófürdőig. Évszázados „fiatalodást” jelenít meg a boldog békeidők Hévíze, a történelem kereke gördül át a városon. A rendezvény olyan fesztivál, amiről immáron mindenkinek Hévíz jut eszébe. E szerepét a város polgárainak, intézményeinek, civil szervezeteinek, szállodáinak részvételével tölti be, öregbítve a város jó hírét múltjától a jelenéig. Május 1-jén tarják a város napját, a települési rang elnyerésének évfordulójára emlékezve. Ünnepélyes keretek közt ekkor adományozza a képviselő-testület az önkormányzati alapítású elismeréseket. Köszöntik azokat az embereket, akik sokat áldoznak a közjóért, hosszú időn át dolgoztak, dolgoznak a város előbbre jutásáért, fejlődéséért elhivatottsággal, kiemelkedő tudással, felelősséggel, fáradhatatlan szorgalommal. A teljesítményekért odaítélt elismeréseket Papp Gábor adja majd át. Május 11-én a „Kertörökség – kertturizmus” különdíjjal jutalmazott Római kori Romkert melletti rendezvénytér ad otthont idén is a gyógytó hatásáról szóló legendából eredeztetett Flaviusnapnak. A program során minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget.

Húsvétkor indulnak az első hajók Siófokról

Április 19-22. között ingyenes programsorozattal, a már hagyománynak tekinthető Húsvéti Nyuladalommal ünnepel Siófok. Április 20-án elindul a 173. balatoni hajózási szezon, de emellett is sok érdekes program várja a családokat a tavaszi szünet ideje alatt, illetve egész áprilisban Siófokon.

Április legfontosabb siófoki programja a IV. Húsvéti Nyuladalom lesz, amelyet április 19-22. között rendeznek meg a Fő téren. A négy napon át tartó ingyenes programsorozat alatt lesznek kézműves programok és játszópark is a gyerekeknek, mindez természetesen a húsvéti hagyományok jegyében. Délutánonként gyerekkoncertek, sport és táncbemutatók, estkénként pedig könnyűzenei koncertek szórakoztatják a közönséget. Fellép többek között az Ocho Macho, Kökény Attila és zenekara, illetve a The BlackBirds Beatles Emlékzenekar is. A négy nap alatt kézművesek és gasztrokereskedők is várják a látogatókat a Fő téren. Szintén a Nyuladalomhoz kapcsolódóan húsvétvasárnap elstartol a IV. Tojás- és Nyúlfutam is a Balatuning Egyesület szervezésében. A hagyományoknak megfelelően a balatoni települések közti hajózás is húsvétkor kezdődik. 2019. április 20-án ünnepélyes keretek között elindul az első hajó Siófokról Balatonfüredre, ezzel megnyitva a 173. balatoni hajózási szezont. A Balatoni Hajózási Zrt. a négynapos ünnepre tekintettel április 19-22. között húsvéti sétaés gyerekhajókat is indít Siófokról. Egy érdekes vízi sportot is ki lehet majd próbálni a hosszú hétvége alatt, hiszen húsvétkor elindul a 2019-es SUP, azaz állószörf szezon a Balatonon. A siófoki SUPPort állószörf központ jóvoltából április 19-én, pénteken ingyenes SUP tesztelésen lehet részt venni, szombattól hétfőig pedig állószörfös jógafoglakozások és túrák is lesznek. Egészen április 14-ig tart a Siófoki Tavaszi Fesztivál a Kálmán Imre Kulturális Központban (KIKK). A fesztivál ideje alatt kiállítások, könnyű- és komolyzenei előadások, filmvetítések és családi programok közül válogathatnak a látogatók. A költészet napját egész napos programsorozattal ünnepli a kulturális központ. Miközben délelőtt a városi versmondó versenyen mérik össze tudásukat a siófoki diákok a KIKK-ben, a Fő téren felállított színpadon költészet napi gyerekműsor, közös szavalás és koncertek is lesznek a nap folyamán. A tavaszi szünet idejére időzítve, április 17-24. között ingyenes Szünidei Szöszmötölővel is készülnek a gyerekeknek a Kálmán Imre Kulturális Központban. Délelőttönként kézműves foglalkozások lesznek az előcsarnokban, minden nap 10 órától pedig filmvetítést tartanak a színházteremben. További információt a város hivatalos turisztikai weboldalán, a www.hellosiofok. hu oldalon találnak.

X. Fonyódi Kolbászfesztivál