Monthly Archives: március 2014

Látvány, élmény: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

Lapszél – A nagy átverés

Vélhetőleg az ingatlanforgalmazásban és a turizmusban járatosan mozgó üzletemberek körében is vegyes érzelmeket váltott ki hajdanán a három tóparti megye önkormányzatának tulajdonában lévő utazási irodák privatizálása. A Siotour, a Balatontourist és a Zalatour vásárlójaként színre lépő SCD Group korábban teljesen ismeretlen cég volt a magyar tenger partján – érthető tehát, hogy a balatoni települések irányítóiban joggal támadtak averziók a nagy sajtónyilvánossággal megtámogatott elképzeléseikkel szemben.

Az elmúlt évek történései arról tanúskodnak, hogy a számos vízparti campinggel, nyaralóteleppel, s a Balatontól távolabb eső, de idegenforgalmi szempontból vonzó városokban, községekben is szálláshelyekkel rendelkező utazási irodák értékesítése – a jogi kategóriákat mellőzve – ingatlan panamának minősíthető. Az SCD munkatársai és megbízottai ugyan az üzlet létrejötte utáni időszakban végighaknizták a tóparti településeket, hogy az érintett képviselő-testületeket és a lakosságot elkápráztassák fejlesztési elképzeléseikkel, a pazarnak mondható koncepció kidolgozását egyetlen kapavágás sem kísérte. Csak ott, ahol már az új tulajdonos építhette, építheti fel az apartmanházat vagy a társasüdülőt. Mint tudjuk, a cég felszámolási eljárás alatt áll.

Részben a nagy átverés, az elmaradt beruházások miatt került katasztrófa közeli helyzetbe a balatoni turizmus, bár a magyar tőke aktivizálódását napjainkban már több tucat négycsillagos szálloda működése, számos attrakció, új szolgáltatás jelzi. A közelmúlt kormányzati intézkedései, a SZÉP kártya bevezetése, a települések infrastrukturális és idegenforgalmi célú fejlesztései, a gazdag programkínálat – s ne tagadjuk -, az egyre gyakoribb kánikulai hőmérséklet a balatoni turizmus pártjára állt. Márciusi lapszámunkban olyan statisztikai adatokról olvashatnak, melyek tovább erősíthetik optimizmusunkat: a Balaton ugyan a magyarok tengere, ám a 2010-es mélypont után folyamatosan emelkedik a külföldi vendégéjszakák száma is. A keleti nyitás politikája e téren is érzékelhető: dinamikusan nő az Oroszországból és Kínából érkező turisták száma.

Kérdés, hol tartanánk ma a nagy átverés nélkül? Süli Ferenc

Télbúcsúztatók

telbucsuztato Szerte az országban – felélesztve a korábbi századok hagyományait – elbúcsúztatták a telet. Hogy ez mennyire volt sikeres, arra csak jó pár hét múlva bólinthatunk rá. Az azonban kétségtelen, hogy a különféle télbúcsúztatók igen népszerűek, s a települések apraja-nagyja kivonul, hogy tanúja legyen a nagy eseménynek, s a későbbiek során joga legyen reklamálni, hogy ezt (mármint a tavasz beköszöntét) másképp alkudták ki az égiekkel…

Balatonalmádiban és Alsóörsön egy napra esett a jeles esemény.

Az almádiak disznót is öltek, s az érdeklődők nemcsak tort ülhettek, hanem áldomást is ihattak a vízparti park egyelőre kopasz fái alatt. Zenés-táncos műsort is kaptak, s amint a máglya meggyulladt, a legbátrabbak vízbe is ugorhattak, egyfajta bizonyítékaként annak, hogy a strandszezon a nyakunkon van.

Alsóörsön látványos felvonulással masírozott az elöljáróság, meg a jókedvű lakosság végig a település főutcáján. A maskarások alaposan ráijesztettek a gyanútlan autósokra, majd a móló közelében fergeteges komédiát csaptak a Zagyva Banda muzsikájára. Megkoszorúzásaként a ceremóniának – melyet Kovács Krisztián vezényelt elképesztő nyelvtörők beiktatásával – tüzet fogott a kiszebáb, s „ő” is a Balatonban végezte. (Csak a berzenkedő kisördög szólal meg bennem, mikor halkan tudakolódzom afelől, vajon miért éppen nőalakokat vetnek ilyentájt tűzre…)

A tavasz eleji hűvösben azért jólesett a forralt bor, este pedig a művelődési ház színpadán a látvány: a Veszprém–Bakony Táncegyüttes színes műsora. Zatkaliktelbucsuztato1

Átalakult a Balaton Fejlesztési Tanács

Ismét Bóka Istvánt választották elnökké

A Balaton Fejlesztési Tanács célja, hogy a Balaton gazdájaként egy közösen elfogadott fejlesztési program mentén inspirálja, külső források, szaktudás bevonásával támogassa a régióban megvalósuló fejlesztéseket, felkarolja az új, innovatív ötleteket, ösztönözze a régió egészére kiterjedő elképzelések megvalósítását. Ezen alapvetésnek megfelelően a testület február végi ülésén a 2014. évi teendők megfogalmazása is napirendre került, csakúgy, mint az átalakuló tanács elnökének megválasztása, valamint az idei és tavalyi költségvetés. Örömteli, hogy ismét tízezrek sportolhatnak a Mozdulj Balaton! rendezvénysorozat keretében.

A fentiekből is következően a 2014. év legfontosabb feladata a 2014-20 közötti időszakra vonatkozó tervezési dokumentumok elkészítése, tervezési, egyeztetési folyamatok elvégzése a régió fejlesztésének minél hatékonyabb megvalósulása érdekében. Emellett továbbra is kiemelt tevékenység a régió menedzselése, amelynek eredményeként kifejezésre jut: a régió önkormányzataival együtt a fejlesztési tanács a gazdája ennek a térségnek. E koncepciónak megfelelően, s a 2013. évi Területfejlesztési Törvény módosításának eredményeként 2014-ben bővül a tanács tagjainak köre: a megyei képviselők mellett az érintett operatív programok szakmai végrehajtásáért felelős miniszter vagy miniszterek képviselői vesznek részt a grémium munkájában.boka-istvan A minisztériumi részvétel lehetőséget teremt a térséget érintő ágazati koordináció megvalósítására. Az új összetételű Balaton Fejlesztési Tanács megválasztotta elnökét is: az eddigi irányítót, Bóka Istvánt kérték fel a tisztség betöltésére.

A testület hatékony érdekképviseletének eredményeként 2014-ben a Balatonra fordítandó fejlesztési forrás újra önálló soron szerepel az országos költségvetésben, melynek összege kétszázhúszmillió forint.

A rendelkezésre álló keret felhasználásának feltételeit a BFT és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között kötendő megállapodás szabályozza. A forrást a vízparti és egyéb közösségi területek-, a köz- és vízbiztonság fejlesztésére, rendezvények és természettudományi kutatások támogatására fordítják. Az elnyert támogatáshoz utófinanszírozás keretében juthatnak a pályázók. A forrás felhasználásának határideje: 2015. június 30. Ez azt jelenti, hogy a támogatott fejlesztéseket legkésőbb 2015. május 15-ig meg kell valósítani, és 2015. június 30- ig a támogatást ki kell fizetni. Emellett a forrás felhasználásának pénzügyi és szakmai beszámolóját a tanács köteles ezen időpontig benyújtani a minisztérium részére.

A Balaton Fejlesztési Tanács megtárgyalta a Mozdulj Balaton!balaton-fejlesztesi-tanacs rendezvénysorozattal kapcsolatos előterjesztést is. A tavalyi lebonyolítás kapcsán elégedetten állapíthatták meg, hogy a program eredményes évet zárt: harminchárom település 36 strandján, közel háromszázötven sportrendezvényen több mint huszonnyolcezer fő részvételét regisztrálták. Továbbra is a fiatal korosztály

– 10 – 22 év közöttiek -, és azon belül is a fiúk (67 %) alkotják a vetélkedők résztvevőinek döntő hányadát.

A sportágak népszerűségi listája nem változott az előző évekhez képest: 2014- ben is a röplabdázás és a foci különböző létszámú változatai voltak a legkedveltebbek.

A strandok üzemeltetői a játszóhelyeket és a sporteszközöket jól előkészítették a főszezon beindulása előtt, csupán az északi parti strandokon okozott némi gondot a vízi sporteszközök elhelyezése a magas vízállás miatt.

Az elmúlt tíz év legfontosabb tapasztalatai a fő célkitűzések tükrében: jelentősen megnőtt a sportolásra kijelölt – elsősorban homokos – pályák száma a résztvevő strandokon. A BFT és az önkormányzatok közötti megállapodásnak megfelelően a strandot üzemeltetők alakították ki a pályákat, míg a programsorozat biztosította az új sporteszközöket. A pályákat a látogatók az egész szezonban ingyen használhatják, ezzel több tízezer strandoló számára biztosítják az egészséges szabadidő eltöltés feltételeit.

A tanács februári ülésén ismét előtérbe került a világörökség várományosi lista. Mint ismeretes, a 2013. évi felülvizsgálat során új helyszínek is előtérbe kerültek: a Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Hévízi-tó természeti, illetve kulturális területei, valamint Balatonfüred reformkori városrészének műemléki védelem alatt álló területe aspirál e címre. Manninger Jenő, Zala Megye Közgyűlésének elnöke e kör bővítését szorgalmazta: a Festetics-kastély méltán kerülhet a kiemelt, védett létesítmények közé. Süli Ferenc

Veszprémtől Siófokig mentenek…

Immáron tizenkét esztendeje, hogy nyugodtabban tekinthetnek a jövőbe a koraszülött babák szülei, vagy azokéi, akik életük első napjaiban, heteiben valamilyen nehézséggel küzdöttek. Értük, gyors mentésükért szól a sziréna egy okkersárga mentő tetején. A veszprémi központú Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány munkatársai az év 365 napján biztosítják a körülményeit annak, hogy a kora- vagy újszülött csecsemő életben maradhasson. A célokról és eredményekről dr. Tenk Tamást, az alapítvány mentőorvosát kérdeztük.

– Amikor 2002-ben létrehozták az újszülöttek és koraszülöttek életben maradását segítő alapítványt, egy speciális mentési hiány pótlására gondoltak?

– Akkor szerveződött meg az egész országra kiterjedően 9 központtal, köztük Veszprémmel a koraszülött mentési hálózat. Veszprém és Fejér megye volt a mi területünk. Ajka, Pápa tartozott hozzánk, illetve akkor még létezett a tapolcai, a várpalotai és Fejér megyében a móri kórház szülészete, ahonnan a beteg koraszülöttek és újszülöttek mentését végeztük.

– Milyen technikai, műszaki feltételekkel indultak?

– A mentőautót az állam biztosította, de a belső nagy értékű felszerelés nagy része (inkubátor, monitor, lélegeztető gép, infúziós pumpák) az Alapítvány vagy osztályunk beszerzései voltak korábbi adományokból.

– Az emberi tényezők (szakorvosok, műszakiak) biztosítása mekkora feladatot rótt önökre?

– Az OMSZ biztosított és biztosít jelenleg is gépkocsivezetőt, a nővér és orvos akkor és most is osztályunkról vesz részt a szolgálatban. A szállítást ügyeleti szolgálat keretében végezzük osztályos munkánk mellett az év 365 napján, napi 24 órában. Ezen túl szabadidőnk terhére térítésmentesen végezzük adománygyűjtő rendezvényeink szervezését, az ügyvezetést, a különböző képzéseket.

– Kik, vagy mely intézmények segítették az indulást?

– Az országos hálózat a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány égisze alatt működik, jelenleg már az Országos Mentőszolgálat szakmai felügyelete mellett. Munkánkat sokan segítik önzetlen adományokkal, adománygyűjtő rendezvények szervezésével, munkánk bemutatásával a sajtó is.

– A számok nyelvén: hány kora- és újszülöttet kell éves szinten ellátniuk? Ez a szám növekszik vagy csökken? Mi állhat az okok hátterében?

– Évente most körülbelül 150 szállítást végzünk, ez a szám korábban némileg magasabb volt a várpalotai, tapolcai, móri szülészeti osztályok megszűnése előtt, azóta került ellátási területünkbe Siófok. A koraszülés frekvenciája az utóbbi 10 évben sajnos nagyon nem csökkent hazánkban, ennek javítása már nem egészségügyi, hanem inkább társadalompolitikai kérdés.

– Ma, amikor igen nehéz anyagi körülmények közepette kell sokaknak (így a mentőknek is) dolgozni, honnan, s mekkora összegű támogatást kapnak? Mire elegendő ez?

– A tevékenység csak részben finanszírozott államilag, a mentőautó és osztályunk üzemeltetéséhez elengedhetetlenek az adományok, 1% adóbevételek, melyek a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványon keresztül kerülnek a megfelelő helyre. Rendszeresen szervezünk jótékonysági rendezvényeket, sokat segítenek ebben ismert zenészek, zenepedagógusok is: Ötvös-Cseke Noémi, Kövi Szabolcs, Vastag Tamás. Magánemberektől is kapunk adományokat, a közelmúltban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes támogatott bennünket több százezer forinttal, melyet egy korábbi peres eljárásban ítéltek meg neki.

– Igen gyorsan változnak a gyógyászat technikai eszközei. Pótlásukat miképp tudják megoldani?

– Mindig igyekszünk a technikai s informatikai fejlődéssel lépést tartani, most valósult meg osztályunkon egy 240 millió forintos uniós pályázat, mely révén építészetileg megújultunk, lecseréltük a legmodernebb eszközökre műszereink nagy részét, illetve bevezetjük a papír alapú dokumentáció folyamatos megszüntetése mellett az elektromos lázlap rendszert.

– Anélkül, hogy szakmai részletekbebebi-koraszulott-mento-alapitvany mennénk, miből áll egy ilyen mentőautó felszerelése?

– Az autó egy mobil intenzív egység, mellyel bármilyen, egyébként az osztályunkon végzett beavatkozás, ellátás megvalósítható kissé kényelmetlenebb körülmények között. A benne lévő monitor, mobil szállító inkubátor, lélegeztető gép, infúziós pumpa, orvosi gázok közel 20 millió forint értékűek, ezekkel már a megszületés helyén biztosítani tudjuk minden páciensünknek a korszerű intenzív ellátást.

– Mentési tevékenységük során mi a legjellemzőbb?

– Döntően kórházból kórházba szállítunk, néhány nem tervezett, véletlen otthonszülésnél segédkeztünk a működés eddigi 11 éve alatt. Saját osztályunkra szállítjuk a máshol született kora- és újszülötteket, illetve innen szállítjuk döntően Budapestre a gyermeksebészeti, idegsebészeti és kardiológiai ellátásra a rászorulókat.

– Működésük érdekében egyéb tevékenységet is folytatnak: szakképzést, tréningeket szerveznek. Milyen céllal, s eredményességgel?

– Mint a Veszprém megyében működő egyetlen Koraszülött és Gyermek Intenzív Osztály, feladatunknak tekintjük a területünkön dolgozó szakember gárda folyamatos képzését. Szülőszobai ellátásban részt vevő gyermekorvost, nővér kollégákat tanítunk. Ezen túl rendszeresen képezzük a szülőket, gyermekközösségekkel foglalkozó pedagógusokat, óvónőket, dadákat a laikus akut ellátás fő teendői re. Ezzel közvetve is életeket menthetünk, mert a szaksegítség helyszínre érkezéséig mindenkinek kötelessége bajba jutott embertársán, különösen a gyermekeken, csecsemőkön segíteni.

– Volt-e emlékezetes történetük a 12 év során?

– Voltak emlékezetes szállítások, de a most már több ezerre tehető szállításszám mellett büszkén mondhatom, hogy a mentőben egyetlen babát sem veszítettünk el, mindenkit sikerült a végleges ellátó helyén jobb-rosszabb állapotban, de életben átadnunk.

– Mit illik tudnia annak, aki a közlekedése során találkozik a megkülönböztetett jelzéseit használó mentőjükkel? Mit tanácsol járművezetőknek, gyalogosoknak?

– A szirénával közlekedő mentőautó nem feltétlenül gyorsan, de mindenképpen akadálymentesen szeretne eljutni az ellátás helyszínére, ezt kell segíteni a közlekedő autósoknak, gyalogosoknak. A mi általunk szállított betegpopuláció szállítása során hirtelen fékezések, irányváltások komoly fiziológiai változásokat, akár maradandó károsodásokat okozhatnak, ezért a fent elmondottak ránk fokozottan érvényesek.

– Érdekes és követendő példájával találkozhattunk a támogatásnak…

– A veszprémi 1. Futsal Club Veszprém és az MKB Veszprém Kézilabda Zrt. vezetői (Rajki Tamás, Sevinger Zsolt) alapítványunk javára szerveztek egy jótékonysági gálát. Ezúton is köszönjük nagyvonalú felajánlásukat. Bízunk benne, hogy a rendezvény hagyománnyá válik, és minden évben találkozhatunk. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Szabó Éva főorvosnő és a magam nevében is ígérem, csakúgy, mint az eddigi összes adomány, adóforint, úgy ezen rendezvény bevétele is az utolsó forintig a koraszülött-ellátás és szállítás jobbítására fordíttatik.