Monthly Archives: június 2014

Pünkösdi szezonnyitó Siófokon

siofoki-szezonnyito

Pünkösdi szezonnyitó Siófokon
Fotó: Gyarmati László

 

Lapszél – Élénkülő balatoni ingatlanpiac

A korábbi évek stagnálása után az idei tavasszal jelentősen megélénkült a balatoni ingatlanok iránti kereslet. Általánosságban elmondható: a tó déli és északi partján egyre több érdeklődő jelenik meg, hogy – főként hétvégeken – „nyakába vegye a területet”, s eladó ingatlanokat tekintsen meg. Természetesen most is akadnak „hivatásos ingatlanturisták”, akik csak nézelődnek, érdeklődnek, s vásárlásra csak ritkán adják a fejüket, de egyre többen vannak olyanok, akik komoly vételi szándékkal érkeznek.

Mi lehet az oka az élénkülő keresletnek? Egyrészt az optimista hangulatot sugárzó tavaszi napsütés, másrészt a meglehetősen mérsékelt banki kamatok, amelyek miatt sokan inkább ingatlanba fektetik kevéske (vagy épp mégsem olyan kevéske) megtakarításukat. Az sem mellékes szempont, hogy lassan a banki hitelezés is erőre kap, s a „svájci frankos stresszből” éledező lakosság egyre nagyobb hányadban kezd gondolkodni forint hitel igénybe vételén.

A Balaton egyik legnagyobb ingatlanos cégének tulajdonosa szerint a legtöbben 10-15 milliós nyaralókat-családi házakat keresnének, leginkább 50-100 méternyire a Balatontól. Nos, ez az a kategória, amely nem nagyon található! Van viszont közvetlen saját vízparti lerobbant villa 70-80 millióért (és nem egy ilyen már új gazdára is talált), valamint a 70-80-as években NDK-s turizmusra épült sok szobás, kevés fürdőszobás „retro” ház, 30-40 millióért.

Az árak általában irányárak, a legtöbbször 10-20 %-os engedmény is előfordulhat – attól függően, hogy a tulajdonos mennyire van megszorulva. Akad olyan eladás, ahol csaknem fél áron is megvásárolható volt az ingatlan, de ennek ellenkezője is előfordult már: hogy az eladó ezer forintot sem engedett.

Egy biztos: aki most „felesleges” tőkével rendelkezik, kedvező áron juthat balatoni ingatlanhoz. Gyarmati László

Bíztató előjelekkel rajtol a nyár

varga-mihalyIdén nem lovas hintón, hanem veterán autón érkezett meg Siófok polgármestere és illusztris vendégei a vasúti állomástól a hajóállomásig. Az ünnepi felvonuláson azért most is voltak huszárok, honvédek, táncosok, sportolók, civil szervezetek tagjai, így a menet meglehetősen hosszúra sikeredett, de a gyönyörű nyárias napsütés miatt mindezt senki sem bánta. Miként azt sem, hogy „Magyarország nyári fővárosának” aranyozott kulcsát ezúttal a frissen kinevezett Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől vehette át Balázs Árpád.

A miniszter első „hivatalos” útja tehát a Balatonhoz vezetett, ahol néhány gondolattal ecsetelte a balatoni turizmus igen kedvező idei számadatait, amely bizakodással töltheti el a tóparti embereket. balatoni-szezonnyitoHasonlóan optimista volt Balázs Árpád is, aki hangsúlyozta: nagy öröm, hogy a magyar emberek egyre nagyobb hányada választja pihenése helyszínéül a Balatont. A siófoki Pünkösdi szezonnyitón természetesen ott volt a térség országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály is, aki ugyancsak a térség fejlődésének pozitívumait emelte ki hozzászólásában, bár felhívta a figyelmet egész Somogy megye látványosságaira, értékeire is.

A balatoni szezonnyitó siófoki eseményei ezúttal is péntektől hétfő estig tartottak számtalan kulturális és gasztronómiai programmal, kirakodó vásárral, turisztikai és kulturális díjak átadásával. -GyL

Megkezdődik a déli vasút korszerűsítése

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősül a Balaton déli partján húzódó vasútvonal fejlesztése. A szeptemberben rajtoló munkálatok I. ütemének első szakasza a Lepsény és Szántód közötti pályatestet érinti – a szükséges forrásokat kormányhatározat biztosítja. Dorner Lajos, a Balaton Fejlesztési Tanács közlekedési szakértője, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint az utazási idő csökkenése mellett főként a menetrend betarthatósága és a biztonság növelése lesz a hozama a rekonstrukciónak.

– Egy ilyen volumenű beruházásnak hosszadalmas előkészítő stádiuma van: örömteli, hogy már csak a kivitelezői szerződés hatályba lépésére kell várni. Az oly régóta várt pályafelújítás természetesen kellemetlenséggel fog járni az utazóközönség számára, de a rekonstrukció már nem várhat tovább. A munkák zökkenőmentes lebonyolítása érdekében – a turisztikai főszezon végén – a tervek szerint szeptember 1-jétől teljes vágányzár lép életbe Siófok és Szántód, majd az új év első napjaitól a Balaton fővárosa és Lepsény között is. A korlátozások alatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az egyvágányú pálya és a rövid határidő miatt indokoltak ezek a lépések, hiszen a munkálatokat 2015 végéig be kell fejezni, ráadásul a főszezonban csak olyan munkákat lehet végezni, amelyek nem korlátozzák a vonatok forgalmát.

Dorner Lajos elmondta: a beruházás műszaki tartalma teljes pályafelújítást jelent Lepsény és Szántód között, s ez lehetővé teszi, hogy a szerelvények óránként akár százhúsz kilométeres sebességgel közlekedjenek. A tervezés során kiemelt szerepet kapott a közlekedők védelme, a biztonsági szint emelése, ezért átépítik a gyalogos-, kerékpáros és a közúti átkelőket, megszüntetnek több illegális átjárót. Megemelik, akadálymentesítik az állomások peronjait, Siófokon pedig – a Vitorlás utcánál – közúti aluljárót építenek. A projekt részét képezi egy második vágány létesítése Szabadi-Fürdőtelep – Siófok, valamint Siófok és Zamárdi-felső között.

– Ezek a fejlesztések alkalmasak arra, hogy növeljük a menetrendi biztonságot, ugyanis az egyvágányos vasúti közlekedésnél elég egyetlen kis malőr, s máris hosszú órákra tétlenségre kényszerülnek a vonatok. A déli vasút rekonstrukciója természetesen folytatódik: az I. szakasz 2. ütem, vagyis a Szántód – Balatonszentgyörgy közötti pályatest felújításának műszaki dokumentumai elkészültek, s a kormány döntésétől függ, hogy a rendelkezésünkre álló uniós forrásokból 2015 szeptemberében elkezdődhetnek- e a munkálatok. A teljes rekonstrukció végén Budapestről Siófokra hetvenöt perc alatt, Keszthelyre két óra harmincöt perc alatt juthatnak majd el vasúton az utasok. Süli Ferenc

Rekordok éve Földváron

A település történetének legmagasabb összegű költségvetését fogadta el év elején Balatonföldvár önkormányzata. A rekordot jelentő másfélmilliárdos büdzsé teszi lehetővé, hogy a 2014-re tervezett működési költségeket holovits-hubameghaladóan mintegy nyolcszázmillió forintot fordítsanak fejlesztésekre. Holovits Huba polgármester szerint a magyar tenger egyik legfiatalabb települése a legjobb tradíciók folytatásának útjára lépett.

– A kétezer-háromszáz lelkes kisváros június 14-én ünnepelte alapításának száztizennyolcadik évfordulóját. Bízom abban, hogy méltóak vagyunk a fürdőtelepet létrehozó Széchenyi családhoz, akik a pihenés, a szórakozás és a kultúra fellegváraként képzelték el Földvárt. A település képviselő-testülete az elmúlt években sokat tett azért, hogy lakóhelyünk turisztikai vonzereje visszanyerje régi fényét – e koncepció jegyében beruházásaink jelentős része az idegenforgalmi infrastruktúrához kapcsolódott. Ezek természetesen a helyi lakosság komfortérzetének javításához is hozzájárultak. Ebben az évben a közlekedési viszonyok javítására, a környezetkultúra szempontjából is fontos járda- és útépítésre helyezzük a hangsúlyt – előbbiből négyezer, míg a járművek közlekedésére szolgáló felületből tizenegyezer négyzetméter újul meg. A munkálatokkal június végéig kell végezniük a kivitelezőknek, s számukra százhetvenhatmillió forintot fogunk utalni.

A polgármester elmondta: bár az általános iskola állami fenntartásba került, az önkormányzat kötelességének érzi, hogy a pedagógusok és a diákok részére optimális feltételeket biztosítsanak. A város saját költségvetési keretéből ezért napkollektorokat helyeztek el az épület tetején, hittan-termet építettek, felújították a tornatermet, s jut forrás az idei költségvetésből a tavaly felújított óvoda játékainak bővítésére is. Tekintettel arra, hogy Balatonföldvár lakóinak mintegy harmada nyugdíjas korú, ezért az egészségügyi intézmény folyamatos korszerűsítéséről sem mondhatnak le.

– Városunk egy év múlva azzal büszkélkedhet majd, hogy itt található a Balaton legmagasabb – s talán legszebb pontján található – kilátója. A huszonöt méteres, közel félmilliárd forintból felépülő létesítmény tetejéről pazar kilátás nyílik majd a magyar tengerre – felkeresése azonban nem csak emiatt lesz indokolt: vendégeinket interaktív hajózás- és helytörténeti kiállítás várja. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása után hamarosan megtörténik a kivitelező kiválasztása is. Biztos vagyok abban, hogy ezzel az objektummal méltóan adózunk településünk alapítóinak emléke előtt. Süli Ferenc