Daily Archives: 2014-07-17

Gyermekművész kiállítása

gyermekmuveszA Vonyarcvashegyhez szorosan kötődő, 15 esztendős Vollein Ferenc festményeinek 25. önálló kiállításával immár jubileumát ünnepli a bemutatkozásainak. A községházán rendezett tárlat igazi kulturális különlegességet hordoz.

A gyermek alkotó az ifjúsági képzőművészeti élet immár kiemelkedő, meghatározó képviselőjévé vált. Az évek során több hazai és nemzetközi alkotópályázaton nyert díjat, lett győztes. Alkotó tevékenységét a festészet és az irodalom olyan jeles képviselői mentorálják, mint Somogyi Győző, Veszeli Lajos, Péntek Imre, Lackfi János vagy Weiner Sennyey Tibor.

Témái közül kiemelkedik a balatoni táj, ízig-vérig igazi balatoni alkotó. Eddigi munkásságáról idén az ünnepi könyvhét hivatalos listájában szereplő képes kiadvány jelent meg. A kötetben leírja műtermi vallomását: „A festészet számomra soha nem egyszerű időtöltést, hanem az igazi felfedezést, a világ újjáalkotását jelentette és jelenti színeken és formákon keresztül. Tudom, így „nagy gyermekként”, sőt kamaszként egészen másképp látom a világot mint a felnőtt, a hivatásos művészek, de ez így van rendjén. A művészetet felfoghatjuk egyfajta játékként is, és ebben a játékban korosztályom talán lehet annyira jó, akár a felnőttek…”

A művészet számára önkifejezést, alkotói örömöt jelent, s egyúttal bizonyítást is. Ezek találkozása jegyében mondott köszöntőt a tárlatnyitón házigazdaként Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere. Szakmai ajánlással méltatta a látnivalókat a kiállítás kurátoraként Illésné Major Julianna, a helyi művelődési intézmény igazgatója és Somogyi Győző, Salföldön élő festőművész. H. Á.

impresszum

Wossaláék nyertek Ausztriában a Soling Masters VB főpróbáján

vossala2Június végén Seewalchenben, az augusztusi Soling Masters Világbajnokság fōpróbájának számító Autried Nagydíjon a Wossala György – Németh Péter – Joó Kristóf összetételű magyar csapat megismételte a tavalyi sikert, az 5 nemzet versenyzőit felsorakoztató mezőnyben szoros küzdelemben ismét győzött.

A változó szélben megrendezett, alpesi viharokkal tarkított öt futamban Wossaláék mindvégig kiélezett küzdelmet vívtak a 2011- 2012 évi világbajnok kanadai Peter Hall kormányozta hajóval. A helyezést végül az utolsó futamban a RAMADA Csapat gyõzelme döntötte el.

Augusztusban a Masters Világbajnoksàg ugynezen a helyszínen lesz megrendezve, így a magyarok ismét jó esélyekkel indulhatnak majd a világbajnoki címért.

vossala1

Eredmények:
1. Wossala-Németh-Joó
Magyarország
2. Hoyer-Hörantner-Widhalm
Ausztria
3. Hall-Hall-Hall
Kanada
4. Walker-Moser-Walker
USA

Siófoki siker a Székesfehérvár Rallyn

A székesfehérvári futam nagy nyertesei a siófoki pilóta Gyarmati Ariel, és navigátora, Németh Gergő voltak. Az R2 Bajnokságban az abszolút második, míg kategóriájuk első helyét szerezték meg a Fejér megyei versenyen.

– Nagyszerűen éreztük magunkat. Örültünk, hogy nem volt kánikula és a záporok is elkerülték a régiót. A belvárosi rallyprológ felemelő volt, minden versenyre kellene hasonló. Élmény ennyi ember előtt – között autózni, sajnáltuk, hogy nem mindenki élt ezzel a lehetőséggel. Másnap a pályák közül volt, amely nem annyira feküdt sem az autónak, sem nekünk. – tudtuk meg a pilótától. – Sok volt a tempós rész, néhányszor szabályzáson kellett menni, aminek nem igazán örülök. A kőhányási szakasz azonban kifejezetten tetszett, tempós, de technikás, igazi erdei gyorsasági, élmény volt versenyezni rajta.

– Az autóval szerencsére nem akadtak komolyabb technikai problémák a hétvége során, bár a végére a váltó már egy kicsit gyengélkedett. Némileg izgultunk, hogy ne legyen nagyobb baj, és célba tudjunk érni. Komolyabb kalandunk sem akadt, így elmondhatjuk, Kristóf összetételű magyar csapat megismételte a tavalyi sikert, az 5 nemzet versenyzőit felsorakoztató mezőnyben szoros küzdelemben ismét győzött. A változó szélben megrendezett, alpesi viharokkal tarkított öt futamban Wossaláék mindvégig kiélezett küzdelmet vívtak a 2011- 2012 évi világbajnok kanadai Peter Hall kormányozta hajóval. A helyezést végül az utolsó futamban a RAMADA Csapat gyõzelme döntötte el. Augusztusban a Masters Világbajnoksàg ugyanezen a helyszínen lesz megrendezve, így a magyarok ismét jó esélyekkel indulhatnak majd a világbajnoki címért. hogy végre egy kiegyensúlyozott futamot tudtunk teljesíteni.

– Az eredménnyel abszolút elégedettek vagyunk, kicsit úgy éreztem magam az autóban, mint a baleset előtt, ez jó jel a jövőre nézve. Reméljük, hogy sikeres széria előtt állunk.

Sárkányok a Balatonon

sarkanyokRitka sportélményben lehetett a része azoknak a fiataloknak, akik egy nyertes TÁMOP pályázat jóvoltából igazi sárkányhajókba ülhettek Siófokon. A küllemükben sem akármilyen hajókat a Kálmán Imre Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválra vontatták át Balatonfüredről.

Érdeklődésünkre Házi Zsuzsanna edző elmondta, hogy a 2010-ben alakult egyesületük célja az volt, hogy a Balatonon még kevésbé ismert csapatsportággal ismertessék meg a vízi sportok kedvelőit. Ezzel nemcsak színesítik, de élénkítik is a balatoni sportéletet.

A limuzin hosszúságú (ám kényelméről már nem autóhoz hasonlítható) hajó 20 evezőst, egy kormányost és egy dobost fogad be. Innentől nem nehéz elképzelni, mit is jelent az együttműködés ennyi ember között!

Az edző szerint a sárkányhajózás vérbeli csapatsport, amely nemcsak az erőnlétet fejleszti, hanem egységet kovácsol. Külföldön (főképp Nagy-Britanniában, Új-Zélandon stb.) nagyon népszerű, több évtizedes hagyományai vannak, s itthon is egyre népszerűbb. A versenyek országosak, olykor nemzetköziek, de fesztiváljelleggel számos helyen „bevetik” a sárkányokat. Zatkalik A.

Szponzorált hirdetés – Fodor Autó Kft.

 

renault