Daily Archives: 2014-07-21

Újabb faunisztikai szenzáció a Kis-Balatonon!

np2

np1

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából célzott lepkészeti kutatás folyik a területen, mely már most kiemelkedő eredményekkel szolgált. Az övesbaglyok közé tartozó keleti lápibagoly (Arytrura musculus) 1932-ben került elő először a Kis-Balaton területén, Vörs határában. A főként Kelet-Ázsiában előforduló, ám kisebb foltokban Közép-Európáig elterjedt interglaciális maradványfaj jelenléte már akkor is nagy szónak számított. Hazai és nyugat-európai lepkészek egyaránt elzarándokoltak az ismert lelőhelyekre, főként önmegtartóztatás nélküli gyűjtési szenvedélyüket kielégítve. Ennek eredményeképpen az ismert populáció eltűnt, 1953-ban látták utolsó példányát. Napjainkban fokozottan védelmet élvező Natura 2000 jelölőfaj. A minap egy számára alkalmas élőhelyfoltban (bokorfüzes-sásos vizes élőhely), azonban az egykori élőhelyétől távolabb, elzárt területen került elő a faj egy frissen kelt példánya. Sáfián Szabolcs és Horváth Bálint lepkész barátaink higanygőzlámpájukkal történelmet írtak!

Másik kiemelkedő eredményük a Noctua interjecta mediterrán elterjedésű vándorló övesbagoly-faj 4 példányának kimutatása, mely már csak azért is érdekes, mivel a faj magyarországi előfordulásai eleddig 1-1- példányról szóltak. szerző: Magyari Máté

GALAKTIKUS ŰRTURIZMUS – MINDENKINEK!

np2

np1

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 2012-ben nyitotta meg Magyarország elsőszámú csillagászati ismeretterjesztő központját. A Magas-Bakony szelíd lankái között található Bakonybél településén, közel félmilliárdos beruházással született meg a Pannon Csillagda látogatóközpont. A 800 m2-es komplexum főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

A hazai turisztikai palettán egyedülálló a csillagászati és űrkutatási ismereteket élményszerűen közvetítő, komplex látogatóközpont. Bakonybélre azért esett a választás, mert itt igen minimális a fényszennyezettség, ami pedig a nagyvárosokban ellehetetleníti a csillagászati tevékenységeket. Nem úgy a bakonyi kistelepülésen, ahol tiszta időben valósággal ragyog a Tejút.

A Pannon Csillagdában található obszervatóriumi minőségű távcsövek az éjszakai égbolt titkain túl, a legközelebbi csillag, a Nap speciális vizsgálatát is lehetővé teszik. Ha a légköri körülmények megfelelőek, és a Nap is aktivitást mutat, akkor döbbenetes látvány tárul a látogatók elé, ahogy a H-alpha távcső felfedi a napkitörések izgalmas világát.

A mintegy 400 m2 alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállításon találkozhatunk a híres Gibeon meteorit 22 kg-os példányával, a Holdra szálló űrhajósok kiképzésében használt, F104 repülő katapult ülésével, az Opportunity Mars robot pontos másolatával. Megismerhetjük Galilei és Newton csillagászati felfedezéseit, és gyönyörködhetünk Ladányi Tamás asztrofotós tájképeiben.

A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A nagyfelbontású projektorrendszer 8 m átmérőjű kupolára vetíti a filmeket. A szédítő minőségű kép, az 5.1-es hang, az IMAX mozikból ismert fotelszékek mind-mind hozzájárulnak a Galaktikus Űrturizmus páratlan élményéhez. Szerző: Bárány László

 

A csillagok birodalma

Új planetárium film (2013) a bakonybéli Pannon Csillagdában

np2

Műsorra tűzte a bakonybéli Pannon Csillagda a legújabb, np1“A csillagok birodalma” című planetáriumi filmjét. A program mind technikai, mind pedig tartalmi szempontból is forradalmi újdonság a magyar filmgyártás, valamint a hazai csillagászati ismeretterjesztés és ökoturizmus palettáján. E film az első, és mindeddig egyetlen olyan magyarországi gyártású planetáriumi show, amely a nemzetközi technikai szabványoknak megfelelően, kupolára optimalizált mozifilm képminőségben, térhatású hanggal készült el, a világpiac legigényesebb elvárásai szerint. Ugyanakkor a film különlegessége, hogy a speciális animációk mellett hazánk csillagfényes tájképei is feltűnnek benne.

A Pannon Csillagda a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának bemutatóközpontja, ezért különösen fontos számunkra, hogy az új planetáriumi előadás a Balaton-felvidék csillagfényes ösvényein vezet el minket a csillagok birodalmába – mondta Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója. A film az Univerzum távoli világát és a pannon táj éjszakai képeit ötvözi különleges egységgé. A nemzeti park és a Bakony-Balaton Geopark csillagfényes tája, tökéletes díszlete a filmnek!

Mint Sárnecky Krisztián, a Pannon Csillagda vezető csillagásza elmondta: a planetáriumi előadás a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A film minden ízében világszínvonalú alkotás! – emelte ki a neves kutató.

A csillagfényes tájképek készítésénél számos technikai kihívást kellett megoldanunk, de ugyanilyen problémás volt az animációk elkészítése, hiszen ebben a technológiában a film minden egyes képkockája 5 HD kép egybeötvözésével születik meg!

“A csillagok birodalma” hét hónapig, párhuzamosan több stúdióban készült, és elmondhatatlan mennyiségű munka van benne – mondta el Bárány László, a film rendezője. Hála a kollégák, köztük is Molnár Péter videografikus és ifj. Balogh Ferenc zeneszerző kitartó munkájának, végül egy rendkívüli mű született.

csillagok

Biztonságra áldozott Révfülöp önkormányzata

Huszonnégy kamerából álló biztonsági rendszer kezdte meg működését Révfülöpön. A Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője szerint a bűncselekmények megakadályozásában és felderítésében hatalmas szolgálatot tesz a fejlesztés.

Abban bízunk, hogy településünk közbiztonságát tovább stabilizálja a kamerarendszer – mondta el Révfülöp polgármestere. Kondor Géza ismertette, egyelőre 11 megfigyelőhelyen 24 kamera kezdte meg működését, amelyek közül néhány webkameraként is működik, vagyis online lehet követni a település életét. Az önkormányzat önerőből hozta létre a fokozott biztonságot és nyomozást segítő fejlesztést, amelynek összértéke nem éri el a hárommillió forintot. Megjegyezte, a lakosság biztonságának szolgálata mellett az illegális szemétlerakások is megszűnhetnek a településen.

Szabó Károly, a kivitelező cég munkatársa ismertette, a kamerákat úgy osztották el, hogy egy bűncselekmény esetén legalább öt helyszínen rögzítik az elkövető útját, mire az elhagyja a települést. A törvénynek megfelelően 14 napig őrzik meg a felvételeket, majd ezek automatikusan felülíródnak.

revfulopA felvételek megtekintéséhez a rendőrség külön belépési kódot kapott. Rausz István rendőr alezredes arról számolt be, hogy amely településeken kamerarendszert alakítottak ki, érzékelhetően pozitív irányba mozdult a közbiztonság. Az ilyen jellegű fejlesztések nemcsak a bűncselekmények megelőzésében és felderítésében nyújtanak segítséget, de a közlekedés biztonságára is hatással bírnak. – Dicséretre méltó, hogy egy önkormányzat mindent megtesz azért, hogy maximálisan szolgálja a közbiztonságot – fogalmazott a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője. Kitért arra is, hogy a felvételeket az adatvédelmi szabályok teljes betartásával kezelik, vagyis azok illetéktelen személyek kezébe nem kerülhetnek. Rausz István szerint Révfülöp úttörő szerepet vállalt a rendszer kiépítésével, hiszen a településen történt eseményeket megfelelő minőségben, megfelelő helyen és megfelelő mennyiségű kamerával rögzítik, teljes mértékben segítve a rendőrség munkáját. Az ezredes abban bízik, hogy számos környező település követi Révfülöp példáját. Mizsei Bernadett

Szépülő Szemes

Az idei évben is tovább szépül, s tovább fejlődik Balatonszemes. Mire lapunk megjelenik, valószínűleg befejezik a munkások a Polgármesteri Hivatal „becsomagolását”, azaz külső szigetelését, majd beszínezését, így a főszezontól már – miként Takács József polgármestertől megtudtuk – megújult környezetben intézhetik a dolgozók a település állandó lakóinak, illetve nyaralóinak ügyeit.

Balatonszemes azonban nemcsak a „tárgyi megújulást” tartja fontosnak, hanem évek óta jelentős, s a térségben élőkbalatonszemes illetve nyaralók igényeit is kiszolgáló kulturális programokkal várja a Szemesre és környékbe érkezőket – tájékoztatta a Balatoni Futárt Mórocz Zsófia, a Latinovits Művelődési Ház megbízott igazgatója. A település június elejétől augusztus végéig számtalan rendezvényt szervez a vers- és prózamondó találkozótól képzőművészeti kiállításokon, a hagyományos Queen táboron, latin gitár esten, jazzpartyn át egészen az augusztus végi egyháztörténeti konferenciáig. Gyarmati László