Monthly Archives: augusztus 2014

Programok sokasága a Balatonnál

Untitled 71

Lapszél – Jó hírek hordozója

Az újságírói hivatás egyik legszebb ajándéka az ismerkedés lehetősége. A balatoni régióban számos olyan közéleti személyiség található, akinek véleményére mindig figyel a közélet, ám most mégsem róluk kívánok írni.

Szigetvári József nevét valószínűleg csak kevesen ismerik a magyar tenger partján, bár a figyelmes rádióhallgatók talán emlékeznek a vele készített interjúkra. Szigetvári József a szállás.hu szolgáltató cég ügyvezetője, s időről időre szívesen válaszol az általam feltett kérdésekre. Afféle burkolt közvélemény kutatás ez: mennyire népszerű a lakosság körében a Balaton, hányan kívánják eltölteni a magyar tenger mellett szabadságukat, s ha már szállásfoglalásról esik szó, mely településeket részesítik előnyben. Ez utóbbi kapcsán összeállítható egy Top 10-es rangsor, amelynek hallatán minden érző balatoni szív kissé hevesebben kezd dobogni. A sorrend így kezdődik: első Siófok, harmadik Balatonfüred, s azután – évszaktól függően – hallhatjuk Zamárdi, Lelle, Boglár, Keszthely, esetenként Balatonmáriafürdő nevét. Nem számít ritkaságnak, ha a legkeresettebb települések közé csak három-négy, az ország más részein lévő fürdőváros kerül be.

Honfitársaink fokozott érdeklődése a Balaton iránt azért is megnyugtató, mert ez év tavaszán meglehetősen váratlan támadás érte a tóparti turizmust. Az úszók vírusfertőzése és a lokális halpusztulás ürügyén – vélhetőleg üzleti megfontolások alapján – indított offenzíva azonban nem érte el célját. A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy a magyar lakosság változatlanul a balatoni nyaralást, pihenést favorizálja, s ezzel egyben a tóparti vállalkozásokat is életben tartja. Szigetvári József a közelmúltban azt nyilatkozta: a harmadik negyedévre vonatkozó előfoglalások 10-15%-kal haladják meg az elmúlt évit.

Tavaly, nyár végén megkérdeztem a szállás. hu igazgatóját, hol kívánja eltölteni azt a néhány napot, melyet rendkívüli leterheltsége megenged. – Természetesen a Balaton mellett, ha találunk szabad szálláshelyet – válaszolta mosolyogva.

Ha idén esetleg gondjai lennének e téren, bizonyára sokan segítenének neki. A jó hírek hordozói ugyanis megkülönböztetett bánásmódot érdemelnek. Süli Ferenc

Takarója a csillagos ég

Több éve már, hogy készülődött az útra. Pedig 63 évesen még nem feltétlenül kellene! Egészsége azonbanUntitled 69 megromlott, s bár egy ideig úgy tűnt: talán kigyógyult a kórból, a „Nagy Manitu” elhívta őt is az „Örök Vadászmezőkre”. Matyikó Sebestyén József az „utolsó mohikánok egyike” volt, aki még hitt a szóban, főként az írott szóban, s akinek élete volt a költészet, a művészetek ezernyi arcú világa.

Hosszú évtizedeken át tanulmányozta szeretett városa, Siófok történetét, de a tópart több más településén is otthonosan mozgott, főként ha kiállítás megnyitóról, író-költő-olvasó találkozókról volt szó. Rendszeres vendégei voltunk például a szárszói költészet napi megemlékezéseknek, s gyakran beszélgettünk arról, hogy itt, a Balaton partján mennyire szükség lenne egy eddigieknél hatékonyabb kulturális összefogásra. Éveken át volt a Kálmán Imre Emlékház vezetője, ahol sorozatosan igen színvonalas képzőművészeti kiállításokat is szervezett. Azt tervezte, hogy az évek során ajándékba kapott képekből egyszer majd komoly állandó tárlatot hozhat össze…

Verseket, tanulmányokat írt, publikált, könyvei jelentek meg, helytörténeti könyveket állított össze… amíg bírta erővel. Ismert emberekkel rendszeresen levelezett, többek között Habsburg Ottóval, Faludy Györggyel, Szondi Lipóttal, Juan Gyenessel, Illyés Gyulával, Borsos Miklóssal, vagy a szintén siófoki kötődésű szobrász-zsenivel, Varga Imrével. (Vasra vert fohász című versgyűjteményét például Varga Imre alkotásai színesítik). Többek között tagja volt a Siófoki Alkotók Körének, valamint a Siófok-térségi Helyi Érték Kulturális Egyesületnek is.

Írásai 1974 óta jelentek meg különféle lapokban. Elkészítette a siófoki köztéri szobrok személyi kateszterét, írt könyvet a zsidóság helyi történetéről, valamint Kálmán Imréről is.

– Siófokon minden korban éltek olyan személyiségek, akik a szellemi élet mindenesei voltak. – vallotta egy helyütt -. Az elődeim között tartom számon Lukács Károlyt, aki jogot végzett tanárként dolgozott, de a halászat és a hajózás történetét is kutatta, s helytörténeti múzeumot alapított. Zákonyi Ferenc főjegyzőként, a Veszprém megyei Idegenforgalmi Hivatal vezetőjeként is sokat tett a Balatonért, majd a turizmus területén tette le a névjegyét, s a tó környékének szakértőjeként fejezte be életművét. Együd Árpád pedig néptáncot tanított, énekkart vezetett, népköltészetet gyűjtött s muzeológusként is dolgozott. Ismertem őket, tanultam tőlük.

Most, hogy az út véget ért, a sötétségben nem maradt más, mint megtért elődeihez, s miként egy versében is megfogalmazott: takarója lett a csillagos ég! Gyarmati László

Balatonfüreden maradt az aranyalma

Sulák Martina lett a 189. Anna-bál szépe

Untitled 65Idén ismét a bál közönsége adhatta le szavazatait a legszebbnek tartott 15 hölgyre, majd a Horgas Eszter, Halasi Tibor, Ókovács Szilveszter, Gömbös Lóránd és Schiffer Miklós alkotta zsűri választotta ki közülük a legszebb hármat: a 18 éves balatonfüredi Sulák Martinát, a nyíregyházi Lukács Rékát, s a budapesti Szóráth Sarah kisasszonyt.

A bál a hagyományoknak megfelelően folyt: a Vaszary Villától vonuló párok – miután a hölgyek nyakába kerültek az egyedi porcelánszívek – az érdeklődők sorfala közt érkeztek meg az Anna Grand Hotel parkjába. A nyitó palotást a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták (koreográfia: Jellinek György).

A bál fővédnöke, Trócsányi László igazságügyi miniszter bevallotta: elsőbálozó, s könnyebben vállalja egy parlamenti beszéd megírását, mint a báli köszöntőt. Hozzátette: Balatonfüred egy ideál, mely nemcsak őrzi és védi az örökségét, hanem kamatoztatja is.

– A füredi Anna-bál számunkra ünnep – mondta Bóka István polgármester –, mely kibírta az idők megpróbáltatásait, s képes megújulni évről évre.

Görgényi Ernő, Balatonfüred kulturális partnerének, Gyula városának polgármestere a két település kulturális partnerségét emelte ki (a szerződést pár héttel korábban írták alá a felek).

A Kiss Ernő-díjat, melyet a Balatonfüredért legtöbbet tevő férfiúnak ítélnek minden évben, a Herendi Untitled 66Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Simon Attila vehette át.

A tradicionális keringővel megkezdődött, majd hajnalig tartott a bál. A könnyű, báli vacsorát ezúttal is herendi étkészleteken szolgálták fel.

Miután ki-ki leadta voksát a legszebbnek tartott leányra, megkezdődött a bemutatkozás, melyet minden esetben elismerő taps kísért. Éjféltájban meg is született a zsűri döntése, majd a sajtósok hada faggatta a legszebbeket.

– A tízes a szerencseszámom – mondta Sulák Martina, a pápai református gimnázium tanulója –, a huszonnégyestől egy kicsit féltem, de most már ez is az, s lehet, hogy megjátszom a lottón. A budapesti Táncművészeti Főiskolán szeretnék továbbtanulni, hiszen Pápán megkaptam az alapokat. Ruhámat az internet segítségével választottam, kerültem a habos-babos formát, egy letisztult, egyszerű formát sikerült találnom.

Martina a barátjával érkezett a füredi Anna-bálba, s nem számított arra, hogy beválasztják a legszebbek közé, s az aranyalmára nem is gondolt…

Az első udvarhölgy Nyíregyházáról érkezett, de füredi kötődései is (nagyszülei élnek a városban) vannak. Untitled 67Lukács Réka éppen ezért sűrűn látogat a Balaton- parti városba. A Budapesti Gazdasági Főiskolán nemzetközi gazdálkodást tanul. A második udvarhölgy, a 19 éves Szóráth Sarah az elmúlt évben ugyanezen a bálon ugyanilyen „helyezést” kapott. Ő a Budapesti Corvinus Egyetemen kommunikáció szakon tanul, ráadásul sportol is az MTK Budapest csapatában.

A bál szépei Viktória-, Rothschild- és Apponyi-mintás herendi vázát kaptak ajándékba. Az aranyalma és a kék bársonyszalag természetesen a bál szépéé lett.

A bálozók között találkozhattunk Rost Andreával, Jakabos Zsuzsannával, Haumann Petrával, Litkey Farkassal, Freund Tamással.

A számos kísérőrendezvény közül a legnépszerűbb a lányok sétakocsikázása a bál másnapján. A város számos pontját érintő hintózás nemcsak a hölgyeknek, de a nézőknek is szép élmény maradt.

kép és szöveg: Zatkalik

Újra bizonyított a 32. Pek-Snack Balaton-átúszás!

Untitled 63Jóllehet kétszer is el kellett halasztani, a harmadszorra megrendezett, sorrendben immár 32. Pek-Snack Balaton-átúszás most is azt bizonyította: hatalmas az igény a rendezvényre! Versenysportolók és amatőrök, fiatalok és idősek, hazaiak és külföldiek egyaránt jegyzik, várják az eseményt. Többen egész évben erre készülnek, hogy évről- évre bebizonyítsák elsősorban önmaguknak: képesek megtenni ezt a nem csekély, 5,2 km-es távot!

A szervező bizottság elnöke, Szántó László maga sem számított arra, hogy a harmadszori halasztás ellenére ilyen sokan, méghozzá 7258-an elrajtolnak a révfülöpi rajthelyről. Mint ismeretes, az átúszások történetében volt már arra példa, hogy több mint tízezren úszták át a tavat de erre csak abban az esetben lehet számítani, ha mindjárt az első meghirdetett alkalommal kedvező az időjárás, s a Balaton vízhőmérséklete is eléri a 24-26 fokot.

Idén a harmadik „nekifutásra” a víz hőmérséklete ideális felé közelített, így semmi sem akadályozta meg, hogy a 26 fokos víz megteljen a próbázók tömegeivel. Először vett részt a népszerű szabadidős rendezvényen a korábbi olimpiai, világ- és Európa- bajnok ökölvívó, Kovács István, a Magyar Honvédség ezúttal is egy több száz fős Úszó Erőddel képviseltette magát, valamint idén először nemcsak átúszásra, hanem „átgyaloglásra” is sor került. Ugyanis a honvédség búvárai staféta-szerű váltásban, Untitled 64gyalogolva tették meg az 5,2 km-es távot.

– Nagyon örülök annak, hogy az idei rendezvényünk is ilyen jól sikerült – foglalta össze a tapasztalatokat Szántó László. – Külön köszönet illeti meg főszponzorunkat, szponzorainkat és azokat a segítőinket, akiket felsorolni is nehéz lenne, szerencsére annyian voltak, s akik nélkül valóban nem tudnánk megtartani ezt a nagy szabású eseményt. Szöveg és fotó: Gyarmati László