Monthly Archives: szeptember 2017

Címlap – Ajánló

Remek turisztikai szezon – elégedett polgármesterek

Tomboló kánikula, vad viharok, hömpölygő autókaravánok, zsúfolt strandok – a jelzők és a szituációk egyaránt jellemzőek az elmúlt évtized Balatonjára, s mégis – mintha minden nyár mindig új kihívások elé állítaná a helyi önkormányzatokat. S hogy miként tudnak ezekkel megbirkózni, hogyan alakult a turisztikai szezon – erre kerestünk választ Fűzfőn, Csopakon, Szemesen, Bogláron, Lellén és Zamárdiban.

Balatonfűzfő – rekordot döntő strandok

Marton Béla polgármester mérlege abszolút pozitív: az előző évhez képest mintegy huszonnyolc százalékkal több lett idén a strandbevételünk, s ez közel hatvanmillió forintot jelent. A vendégek száma a két strandunkon meghaladta a százharminckétezer főt – ilyen szezonra nem is emlékszem, pedig már jó ideje vagyok polgármester Balatonfűzfőn. Az idegenforgalmi adó befolyt összege jelen pillanatban a kilencezer vendégéjszaka után elérte a hat és fél millió forintot, de ez növekedni fog, hiszen a bevallások még október közepéig zajlanak. Kiváló nyári kínálatunknak köszönhetően rendkívül látogatottak voltak a rendezvényeink. Megszólítottuk a fiatalokat, több fesztivál is volt a városban. Szeretnénk jövőre tovább fejleszteni a szálláshelyeinket, a strandjainkat, amelyek azt eredményezhetik, hogy újabb növekedés lesz az idegenforgalomban. A Sportszálló végig telt házas volt és a magánszemélyeknél is sokan megszálltak. Mindent egybevetve jó szezont tudhatunk magunk mögött, köszönhető nagyban a kiváló időjárásnak.

Csopak – Sikeres szezon után Heppiend fesztivál

Ambrus Tibor polgármester elégedettsége a statisztikai adatok tükrében teljesen érthető: amire közvetlen rálátásunk van és naprakészek vagyunk, az a strandunk forgalma. Úgy gondolom: valamennyi balatoni strand üzemeltetője elmondhatja, hogy az idei szezon kiváló volt. Ilyen sokan még nem keresték fel a fürdőtelepünket, mint idén. Szerencsére az időjárás kegyes volt, csak ritkán fordult elő, amikor az emberek ne tudtak volna strandolni és élvezni a különféle szolgáltatásainkat. A nyár szinte minden napján fürödtek az emberek a Balatonban, mely folyamatosan kiváló minőségű volt és a víz hőmérsékletével sem volt probléma. A kurtaxában jelentős változások nem várhatóak, hiszen nincsenek új szállásférőhelyek. Nyáron a szállásaink pedig telt házasak voltak, jó példa erre az önkormányzat által üzemeltetett üdülőfalu és kemping. Itt szerencsére egyre több csoport vette igénybe a szolgáltatásainkat, mely a dolgozóinknak is megkönnyítette a munkáját. Könnyebb volt az átállás, mint amikor csak magánszemélyek vagy családok jöttek. Szeptember közepén realizálódnak a kurtaxa bevételeink, addig kell bevallani az augusztusi vendég forgalmat. Bízom benne, hogy elérjük a tavalyi számadatokat. Hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén színvonalas rendezvénnyel búcsúztatjuk a nyarat a strandon. Így volt ez a mostani Heppiend Fesztiválon is. A kedvezőtlen időjárás ellenére nagyon sokan eljöttek megnézni a programsorozatot. Szeptembertől már nem kell fizetni a vendégeinknek belépőt a strandon, remélem, hogy a jó idő sokáig kitart és tudnak még fürödni a Balatonban. Sajnos néhány vendéglátóegységünk ilyenkor már bezár, szeretnénk, hogy jövőre mindez ne történjen meg – azon vagyunk, hogy az emberek, akik ilyenkor, ősz elején Csopakra látogatnak, továbbra is gazdag élményekkel távozzanak.

Balatonszemes – a gyermekes családok paradicsoma

Takács József polgármester a település iránt megnövekedett érdeklődést illusztrálva elmondta, hogy Szemes központjában jelenleg százötven apartmant magában foglaló létesítmény kivitelezése zajlik, s további száznegyven építéséről tárgyalnak a befektetők az önkormányzattal. Bármilyen örömteli a beruházások emelkedő száma, önkormányzatunk nem mond le arról, hogy továbbra is megőrizzük azt a falusias, intim környezetet, amely a gyermekes családok számára szinte paradicsomi miliőt jelent. Szemesen tehát nem lesznek magas-házak, nem lesz kőrengeteg, s az egyes ingatlanok beépíthetőségének is észszerű határt szabunk. Támogatjuk ugyanakkor mindazokat a fejlesztéseket, új koncepciókat, melyek további lendületet adhatnak a turizmusnak. Ezek közé tartozik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elképzelése, mely szerint negyvenmillió forintos költségvetéssel vízi utánpótlás bázist alakít ki a parton. Kedvező fogadtatásra és támogatásra talált a Sacravia Színház azon elképzelése is, mely új funkciókkal ruházta fel az egykori kertmozit. Ez a nyár máris sikertörténetként vonulhat be az évkönyvekbe, hiszen itt június közepétől augusztus végéig százkilencvennyolc rendezvényt bonyolítottak le. Gyermekprogramok, filmvetítések, koncertek, színházi produkciók színesítették a kulturális kínálatot, s a szervezőknek még arra is maradt energiájuk, hogy az intézmény szomszédságában a kerékpárosok számára közösségi teret alakítsanak ki. A szezon további pozitív hozadéka, hogy tavalyhoz viszonyítva másfélmillió forinttal nőtt az élményfürdő bevétele, s nőtt a vendégéjszaka szám is. Az a tény, hogy nálunk díjmentesek a strandok, s nem kell a parkolásért sem fizetni, arra inspirál bennünket, hogy – mintegy harmincmillió forintos pályázati forrásból – felújítsuk, korszerűsítsük a központban lévő strandot. A beruházás keretében napelemeket helyezünk el, felnőtt játszóteret alakítunk ki, s átépítjük a már elavultnak minősíthető vizesblokkokat is.

Balatonboglár – fejlesztések fókuszában a Platán strand

A Balaton egyik legszebb fürdőhelyeként fogják aposztrofálni a Boglárra látogatók, ha megvalósul a mintegy félmilliárd forintos beruházás – mondta el lapunknak Mészáros Miklós. A település polgármestere természetesen arra a Platán strandra célzott célzott, melyet a hazai és az európai médiumok oly szívesen mutatnak be a Balaton-átúszásról tudósítva. A hatalmas, mintegy 8-10 hektáros terület több mint egy napozó- és fürdőhely: a város legnagyobb rendezvényei is ehhez a területhez kötődnek. Boglár rangja és a programokra ellátogató tíz- és százezrek komfortérzete miatt is fontos, hogy hosszú távú megoldást találjunk mind esztétikai, mind funkcionális szempontból. Napjainkban már rendelkezésünkre áll kétszázhatvanmillió forint TOP-os forrás, amelyből a munkálatok első ütemét tudjuk végrehajtani. Ennek keretében folytatjuk a díszburkolat kialakítását a borudvarhoz tartozó részen – egészen a kikötőig. Terveink között szerepel a pavilonok átépítése, az egységes arculat megteremtése, s itt is új burkolatot kapnak a sétányok. A Zöld város pályázaton várhatóan hasonló összeget nyerünk el, azaz összesen több mint félmilliárd forintot fordíthatunk a Platán strand teljes rekonstrukciójára. A második etapban készül el a vízparti sétány, megoldjuk a csapadékvíz elvezetését, s egy mesterséges tavat is kialakítunk ezen a területen – ezeket az elképzeléseket 2020-ig szeretnénk realizálni. Ugyancsak a turisztikai vonzerő növelését szolgálja az a project. melynek keretében – háromszázmillió forintos pályázati pénzből – korszerűsítenénk a művelődési házat és a szabadtéri színpadot. Ezek a létesítmények napjainkban is fontos szerepet töltenek be a nyári programok megvalósítása során. Ebben a szezonban is ezeken a helyszíneken mutatta be magas színvonalú produkcióit a Kultkikötő, de rendkívül látogatottak voltak a Jazz és bor, valamint a BabelSound koncertjei is. Hasonló információkkal rendelkezem a Pincetárlat, a Kék és Vörös Kápolna képzőművészeti kiállításairól, a templomi hangversenyekről. Külön kell szólnom a boglári szüreti fesztiválról, amelynek látogatószáma szinte évről évre rekordot dönt, de így van ez a kalandpark és a Gömbkilátó esetében is. Úgy gondolom: Boglár jó hírét nem csak a szolgáltatások magas színvonalának köszönheti – ennek bemutatásához, megismertetéséhez saját PR munkánk és a köztelevízió híradásai is hozzájárultak.

Lelle – ötcsillagos szezon

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően Balatonlellét a déli part egyik legkedveltebb üdülőhelyeként tartják számon honfitársaink és a turisztikai szakemberek egyaránt. Kenéz István, a város polgármestere a nyári mérleg elkészítésével ugyan megvárja az adatok véglegesítését, ám az már bizonyosnak tűnik: remek szezont tudhatnak maguk mögött. Az előzetes becslések ugyanis arról szólnak, hogy 2017-ben a vendégek száma mintegy 10-15%-kal haladja meg a tavalyit. Az első elismerést már a Kékhullám zászló minősítés díjátadóján megkaptuk: az öt csillaggal ékesített Napfény strand valóban minden igényt kielégít.Nem véletlen tehát, hogy a vendégkörhöz elsődlegesen a gyermekes családok csatlakoztak. A díj, s vendégeink bizalma természetesen az értékek megőrzésére sarkall bennünket, s azt is tudjuk: újabb fejlesztések nélkül versenyhátrányba kerülhetünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy negyvenmillió forintot fordítunk a fürdőhely további korszerűsítésére. Ebből az összegből napkollektorokat helyeztünk el – az így nyert energiával fogjuk az élményfürdő vizét melegíteni. A projekthez tartozik egyébként még egy játszótér kialakítása is. Lelle népszerűségének megalapozásához azonban nem volt elég a Balaton vize. Hosszú évek gyakorlata bizonyítja, hogy a nívós programok ma már a turisztikai szolgáltatások fontos szegmensét jelentik. E téren is “piacképesek” vagyunk, hiszen a közelmúltban felújított, minden igényt kielégítő szabadtéri színpadon ezen a nyáron huszonkét koncertre került sor. A rendezvényparkban pedig – nyolc héten keresztül – minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap kiváló produkciók, zenekarok szórakoztatták a publikumot, s itt belépődíjat sem kellett fizetni.

Zamárdi – lendületben a fesztiválváros

A balatoni települések között harmadik, országosan pedig a tizennyolcadik szállásfoglalás tekintetében Zamárdi. Az elmúlt évi turisztikai adatokat rögzítő kiadvány azt is megemlíti, hogy külföldi vendégek tekintetében a tizenhatodik helyet foglalja el a déli parti kisváros. Csákovics Gyula polgármester is tudatában van annak, hogy ezek a rendkívül hízelgő mutatók elsődlegesen a két nagy rendezvénynek, a BalatonSoundnak és a B. my lake fesztiválnak köszönhetők. Hazánkban és a kontinensen elsődlegesen e két programmal kapcsolják össze Zamárdi nevét, ám a helybeliek, a villatulajdonosok és a településhez érzelmileg is kötődők bővebb információkkal is rendelkeznek rólunk. Tudják, hogy az egyre bővülő infrastruktúra az o érdekeiket is szolgálja, s hogy az aktív pihenéshez is számos feltételt, például ingyenes wifit biztosítottunk. Tudják, hogy a Rosé- és a Street Food fesztivál nem pusztán a kiváló ételek és italok felvonulási területe, hanem a rangos produkciók ingyenes megtekintésének lehetősége is. S talán az is közismert, hogy még szeptemberben is több esemény kínál kikapcsolódási, sportolási lehetőséget. A szezon értékelését természetesen a Balatonsound-dal kell kezdenem, amelynek a tavalyinál némileg kevesebb látogatója volt. Úgy gondolom azonban, hogy ez nem csökkenti az esemény presztízsét, sőt bizonyos szempontból kedvezőnek is minősíthető – az optimális létszámhoz ez áll közelebb. Érdekes és tanulságos, hogy a vendégek átlag életkora egyre alacsonyabb, s ezt a a szolgáltatások igénybevételénél is érzékeljük. Stabilnak tűnik viszont a külföldiek 50% körüli aránya. Azt is érzékelhetjük, hogy folyamatosan emelkedik a vendégéjszaka szám – tavaly például 9,1%s növekedést regisztrálhattunk. Az idei szezon tapasztalatai viszont más, meglehetősen ellentmondásos tendenciákra is felhívják a figyelmet. Ismeretes, hogy városunkban díjtalan a parkolás, ingyenes a strandhasználat, s költségkímélés miatt a környező településeken nyaralók is átjárnak hozzánk fürdeni. Ha a trend folytatódik, lépéskényszerbe kerülhet önkormányzatunk. A szezon kiemelt eseményei közé tartozik még, hogy a parton felavattuk a jeles szobrászról, a városhoz ezer szállal kötődő Margó Edéről elnevezett teret, Zamárdi-felsőn játszóteret építettünk, a strandfejlesztési program keretében pedig kültéri tornapályát építettünk, s sor került a vizesblokkok felújítására is.

Az összeállítást Süli Ferenc és Szendi Péter készítette.

Jubilált a költők versenye

A nagydíjas Kálnay Adél

Kálnay Adél kapta a Quasimodo-díjat

A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo emlékére kiírt költői verseny idén jubilált: huszonötödször hirdettek eredményt Balatonfüreden a legszínvonalasabb verset beküldők között. A 2017. év nagydíjasa Kálnay Adél József Attila-díjas költő lett Ami marad című versével. Az évfordulóra nagyszabású programsorozattal készült a város: zenei, színházi előadások váltották egymást, egy könyvbemutatón pedig az elmúlt évek valamennyi díjnyertes verse az olvasók kezébe kerülhetett magyar és olasz nyelven. A hagyományokat megszakítva idén nem az Anna Grand Hotelben, hanem a Szent Miklós hajó fedélzetén került sor a díjak átadására, ahol a korábbi évek nyertesei is megjelentek. Különdíjat kapott Zsávolya Zoltán, oklevelet Payer Imre, Gyimesi László, Sztanó László, Gyukics Gábor, Imreh András, Barna T. Attila, Fenyvesi Félix, Marnó János és Géczi János. Az életmű díjat Tolnai Ottónak, a nemzetközi életmű díjat Nádasdy Ádámnak ítélte a zsűri. A verseny névadó költőjének Tagore sétányi szobra előtt Görgey Gábor író mondott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy a „költészetnek nem éppen kedvelő időben is megtartotta erejét a Quasimodo költőverseny”. Hozzátette, Balatonfüred évszázadokon át „befogadó” színhelye volt a kultúrának, irodalomnak. Az ezt követő koszorúzáson a város és az olasz kulturális élet képviselői – köztük Salvatore Quasimodo színmuvész fia, Alessandro Quasimodo – helyezték el a megemlékezés virágait. A gálaműsor már visszatért a nagy múltú Kurszalonba, ahol a külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Hammerstein Judit tartott beszédet. Utalt a költői verseny unikalitására, az olasz-magyar kapcsolatok ápolására, azok színvonalára. A vendéglátó város polgármestere, Bóka István kifejtette: az elmúlt 25 év történelmi mérföldkő, melynek során a kortárs magyar irodalom

A két Quasimodo Füreden

legkiválóbbjai tették le névjegyüket, s kaptak méltó elismerést. Ezután átadta Franco Cajani költőnek, a költői verseny szellemi atyjának a város díszpolgára titulust igazoló okiratot. A gálán elhangzottak a 25 év legmaradandóbb versei Alessandro Quasimodo, Carla Romanelli, Oberfrank Pál és Lukács Sándor színművészek előadásában, végül a Mendelssohn Kamarazenekar Bálint János fuvolaművész és Enrico Fagone nagybőgőművész közreműködésével adott emlékezetes műsort. szöveg és kép: Zatkalik

Egy álom valósult meg – átadták a felújított óvodát és az új bölcsődét Alsóörsön

A településnek továbbra is jók a kilátásai

Ünnepélyes keretek között átadták a felújított és kibővített Napraforgó óvodát és bölcsődét a településen. A teljes beruházás 90 millió forintba került, amelyhez az állam 37 és fél millió forinttal járult hozzá, a fennmaradó összeget az önkormányzat biztosította. A szemerkélő eső ellenére nagyon sokan jöttek el az átadóra. Mosolygós gyerekek, szülők, az óvoda büszke munkatársai hallgatták legelőször Hebling Zsolt polgármester köszöntő szavait. –Az elmúlt másfél évtizedben rengeteg létesítménynél vághattuk át a nemzeti színű szalagot, amelyeket ereklyéink között őrzünk. A mai számomra a legkedvesebb avatóünnep, hiszen településünk legkisebb tagjai, a gyerekek javát szolgáló fejlesztésről van szó, tehát ma a jövőt ünnepeljük. Az alsóörsi, lovasi és környékbeli kisgyerekek a családi fészekből elsőként ebbe a kedves, nagyobb közösségbe érkeznek, második otthonukba. A most már hét fos bölcsődével, három csoporttal rendelkező, jó hírű konyhával ellátott óvodába. Olyan helyre mennek a gyerekek, ahová az életüket meghatározó első emlékeik fűződnek, ahol személyiségformáló, magas szintű gondoskodást kapnak nevelőiktől. A polgármester megköszönte mindazok munkáját, aki bármilyen módon, de segítettek abban, hogy a felújított óvoda és az új bölcsőde megvalósuljon. Csiszárné Huszár Judit intézményvezető szerint egy álom valósult meg, hogy nem zsúfolt termekben, hanem csodálatos és kibővített, ideális körülmények között lehet végezni a szakmai munkát a jövőben. -Látjuk, hogy megvalósult egy álom, kibővítésre került intézményünk, az új nevelési évet három csoportos óvodában, zsúfoltságtól mentesen indíthatjuk. Ez mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek örömteli dolog. Az örömön túl, azonban mindez kihívást is jelent, hiszen a három csoport mindegyikében meg kell valósítani a pedagógiai programunk célkitűzéseit. Össze kell hangolni a csoportok működését és az épületben kialakított mini bölcsődében folyó nevelő munkát. Fontosnak tartjuk, hogy mindezt egy olyan kollektívában tehetjük, ahol a munkavégzés, az együttlét nem megterhelő, hanem öröm mindannyiunk számára. Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy ma ünnepelünk, jó érzés itt Alsóörsön lenni és élni, óvodásnak lenni, mert az új beruházás átadása is jól tükrözi a kormány családbarát intézkedéseit, támogatását. Tavaly került átadásra a mini műfüves focipálya, melyet az óvodások nagy örömmel vesznek igénybe. Két évvel ezelőtt pedig nem véletlenül mondta a kilátó átadásakor, hogy Alsóörsnek jók a kilátásai. Biztos abban, hogy a település tovább fejlődik, és ő, mint országgyűlési képviselő minden támogatást megad ez ügyben. Ezután a gyerekek kedveskedtek egy kis műsorral, majd az átadás a nemzeti színű szalag átvágásával fejeződött be. A létesítményt megáldotta Berkes Péter plébános és Kálmán Csaba református lelkész. Szendi Péter

Balaton boat kiállítás Kenesén

Szeptember 8-10. között rendezték meg az ország legnagyobb vízi hajókiállítását, a Balaton Boat Showt a Kenese Marina Port kikötőben. A seregszemlén a hazai hajós piac minden jelentős képviselője megjelent – félszáz hajó parton és vízen, ismert hazai és nemzetközi, vitorlás , motoros és elektromos hajó márkák, ruházat, kiegészítők és minden, ami a hajós élethez kapcsolódik! Aki ellátogatott a kiállításra, a széles hajós kínálat mellett megtekinthette a Magyar Vitorlás Szövetség, az Erste World és Kollmann András egyedülálló fotókiállítását, mely a Kékszalag legendás hajóit mutatta be, de találkozhatta a tizenháromszoros Kékszalag győztes Litkey Farkassal is. A legújabb hajók premierjei mellett a tradíció sem szorult háttérbe: a vendégekkel közösen ünnepelte 90. születésnapját a Balaton egyik ismert hajója, az 1927-ben épített, Pálinkás Csaba hajóépítő mester által felújított, Lady névre hallgató fa klasszikus, melyet testközelből is megtekinthetett minden érdeklődő. Minden délután érdekes és közérthető hajós beszélgetések, kávé és fahéjas csiga várta a hallgatóságot a Vitorlázás magazinnal szervezett Volvo Kávészünet keretében. A legszerencsésebb látogatók a kiállítás nyereményjátékán wellness hétvégét nyerhettek a Hotel Marina Port 4 csillagos szállodába.