Daily Archives: 2019-05-19

Mandulavirágzás Akaliban

Túravezető volt a polgármester is

Győrffy-Villám András solymával

Kellemes és tartalmas hétvégékkel várta Balatonakali a bor, a mandula és a természet kedvelőit a IX. Akali bor napja mandulavirágzáskor rendezvényein. A rendezők áprilisban is kétnapos kínálattal várták az érdeklődőket, akik idén sem csalódtak, mert az ideális időjárás, a látni- és kóstolnivalók minden korosztály számára adtak hasznos időtöltést. A számos látogató kellemes terhét elsősorban Koncz Imre polgármester; a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület alelnöke, Mörk András; illetve a Fék Étterem és Kávézó tulajdonosa, Tóth Béla vette vállára. A polgármester például szívesen kalauzolta a pincékhez „portyázó” csoportokat. A nyolc pince előtt a gazdák nemcsak a „hegy levével”, hanem finom falatokkal marasztalták a vendégeket. Ott-jártunkkor épp a műemlék Meszleny pince és présház előtt tartott ismertetőt a polgármester. Látványos volt a Győrffy-Villám András által testközelibe hozott solymász bemutató is, melyet kis történelemórával fűszerezett a diszeli hagyományőrző. Gyermek és felnőtt számára is élményt jelentett a pásztorkutya bemutató, de azok is elismeréssel távoztak, akik a mandulatermesztésről, a metszésről, a borászatról stb. hallgattak előadást. A programban szerepelt még a mandula megáldása, kiállítás megnyitása, operett-műsor Teremi Trixi és Szeles József fellépésével, majd mandulából készült sütemények és étkek bemutatója, versenye, s végül bál. Noha a Balatonnál számos borlovagrend működik, ezúttal a mandula „tiszteletére” is alakult egy – Balatonakali Mandulalovagrend néven -, mely a helyi hagyományokra építi későbbi tevékenységét (az ötvenes években kísérleti telep is működött a községben, s az itt nemesített mandula máig is az egyik legkiválóbb minőségű a piacon). A sokoldalúan felhasználható mandulát ma is telepítik, a gyümölcsösöket gondozzák, gyarapítják. A kulináris élvezetek kedvelői (természetesen a helyi borok mellé) magas gasztronómiai tudással készített nyúl-, hal-, szárnyas ételek és édességek egész kavalkádjából válogathattak a Fék Étteremben. A rendezvény sikere a záloga annak, hogy a jövőre esedékes, immáron tizedik Akali bor napja mandulavirágzáskor igazi fesztivállá (netán balatoni hungarikummá?) válhat. Zatkalik A.

Programkavalkád Zamárdiban

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere és Rikardo Staraj, Mošćenička Draga
polgármestere aláírják a testvértelepülési megállapodást

A fesztiválváros – a köztudatba főként így ivódott a balatoni kisváros neve, s nem csak hazánkban. A BalatonSound és a B. my. lake könnyűzenei fesztiválok révén – szerte Európában – ismertté vált település ezen a nyáron is számtalan programmal várja valamennyi korosztály képviselőit. Csákovics Gyula polgármester is elsősorban a változatosságot, a minőséget hangsúlyozza. – A látványos és egyedi rendezvények repertoárja idén tovább bővül: a már hagyományosnak mondható – rosé-, sör-, nemzedékek fesztiválja mellett sor kerül a RedBull AirRace-re, Balatoni játszadalomra, a Svert kupa vitorlásversenyre, de összemérik erejüket és tudásukat a fogathajtók és a horgászok is. Újdonságra a vízben és a parton egyaránt számíthatnak a visszatérő vendégek, ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának köszönhetően kétszázmillió forintot költhetünk a fürdőzési feltételek javítására – elsősorban családbarát fejlesztéseket kívánunk megvalósítani. Folytatódik a sétány kiépítése, a rendezvények helyszínén pedig egyedi, minőségi térburkolat kerül kialakításra. Idei költségvetésünk lehetővé teszi, hogy a Kiss Ernő utcában parkolókat alakítsunk ki, térkövezünk és aszfaltozunk. A nyárelő történéseihez tartozik, hogy megkezdődött a többfunkciós rendezvénycentrum építése, s partnertelepülési kapcsolati megállapodást írtunk alá a horvát Moscenisca Draga polgármesterével. Süli Ferenc

Ízőrzők az 5. Magyar Filmhét műsorán

Április végén vetítették az Ízőrzők című gasztronómiai sorozat kétszázadik epizódját az 5. Magyar Filmhéten, Budapesten, a Corvin moziban. A jubileumi alkotás Gyöngyöspatán, egy kis mátraaljai faluban készült. Az úttörőnek számító sorozat 2005-ben indult hódító útjára: ekkorra a Róka Ildikó szerkesztő-riporter és Móczár István operatőr- rendező páros már több filmjével is letette névjegyét. Alkotásaik hiteles információkkal ajándékozzák meg a nézőket. A házias ételek mellett betekintést nyerhetünk az adott település történetébe, megismerhetjük az ott élők hagyományait, építészeti , kulturális és természeti értékeiket. A sorozat értékei közé tartozik, hogy a magyaros- és tájjelegű ételeket a település lakói készítik el, saját konyháikban, sajátos ízvilágukkal, szokásaikkal. Az élő hagyományápolás szép példáját láthatjuk, amikor a helyi táncosok, zenészek és énekkarok gyönyörű népviseletekben állnak a kamerájuk elé. Magyarország valamennyi megyéjében forgattak már, rengeteg étel elkészítését örökítették meg. Műsoraikat nagy érdeklődés kíséri a mai napig. A sorozatból tizenegy könyv is készült, s ezekben a filmekben látott ételek receptjei is megtalálhatók remek fotók kíséretében. A szerzőpáros egyébként több szakmai díj tulajdonosa. A magyar tengerről készült természeti, történelmi és kulturális értékeket bemutatott filmjeikért a Balatoni Szövetség 2011-ben „Balaton Díj” kitüntetéssel ismerte el munkájukat. Róka Ildikó és Móczár István hamarosan útra kelnek és elkezdik forgatni újabb filmjeiket, amelyeket ismét a Duna TV műsoraiban láthatunk. Berlinger Ágnes

Dalárdnap – 2019

Negyedik alkalommal rendezte meg május elején a Magyar Állami Operaház az Erkel Színházban a magyar amatőr kórusok országos találkozóját, ahol 37 együttes, köztük a Siófoki Női Kar is fellépett. A találkozón több mint ezer énekkaros mutatta be produkcióit, majd az esti programban Kodály: Háry János című daljátékában a kórusok az operaház énekeseivel együtt énekelték a jól ismert és népszerű dalokat. A programban három határon túli énekkar is bemutatkozott. Az előadás rendezője Vidnyánszky Attilla volt.

A vendéglátás kvalifikált utánpótlásáért

Fisli István igazgató házi ünnepségen adta át a mobilitási igazolványokat

A keszthelyi vendéglátóipari szakképző iskola 8 diákja vehetett át a minap külföldi munkatapasztalat szerzést igazoló szakmai kvalifikációs bizonyítványt. Az oktatási intézmény az Erasmus program keretében nyert el 37 ezer euró összegű támogatást, az anyagi segítség összesen két alkalommal, 3 hetes tanulmányi gyakorlat töltését tette lehetővé. Első ízben 12 fő Lengyelországban kapcsolódhatott a vendéglátói munkába, akkor turisztikai szervező, szakács és cukrász tanulók utaztak. A 8 fős második csoport nemrég Németországból tért haza, ők két frankfurti hotelben tevékenykedtek, pincér és vendéglős szakirányú képzésük szerinti feladatokba kapcsolódva. A mobilitási igazolványokat átadó házi ünnepségen Fisli István, az iskola igazgatója kiemelte, hogy a képző intézménynek tradicionális külföldi kapcsolatai vannak, ez bővült most tovább a sikeres Erasmus pályázattal. Köszönetet mondott kollégáinak, akik közreműködői voltak a pályázat eredményességének, s kísérőként is segítették a tanulók munkáját. Az igazgató elismeréssel szólt a diákok tevékenységéről, amivel fontos referenciamunka igazolását szerezték meg. A szakmai és nyelvi ismeretek hazai vendéglátásban is jól kamatoztatható fejlesztése és a látókör bővítése mellett tartalmas szabadidős programokon vehettek részt a fiatalok. H. Á.