Önkormányzati választások 2019

Bemutatjuk az új tóparti polgármestereket

Az október 13-án megtartott országos önkormányzati választások eredményeként több tóparti településen nemcsak a képviselő-testületek összetétele változott – a polgármesterek személye is. Vonyarcvashegyen Pali Róbert, Keszthelyen Nagy Bálint, Szemesen Szomorú Szilárd, Szárszón Fekete János, Világoson Takács Károly, Kenesén Jurcsó János, Almádiban Kepli Lajos, Rendesen Lenner István, Edericsen Papp János töltheti be a település irányítójának tisztét. Szentgyörgyön Farkas László Nándor, Berényben Horváth László, Máriafürdőn Galácz György, Keresztúron Kovács József, Fenyvesen Lombár Gábor, Fonyódon Hidvégi József, Bogláron Mészáros Miklós, Lellén Kenéz István, Földváron Holovits Huba, Szántódon Vízvári Attila, Zamárdiban Csákovics Gyula, Siófokon Lengyel Róbert, Györökön Biró Róbert, Gyenesdiáson Gál Lajos, Hévízen Papp Gábor, Zánkán Filep Miklós, Veszprémben Porga Gyula, Tihanyban Tósoki Imre, Szigligeten Balassa Balázs, Révfülöpön Kondor Géza, Paloznakon Czeglédy Ákos, Örvényesen Huszár Zoltán, Csopakon Ambrus Tibor, Udvariban Szabó László, Füreden Bóka István, Akaliban Koncz Imre, Tomajon Krisztin N. László, Aszófőn Keller Vendel, Alsóörsön Hebling Zsolt, Ábrahámhegyen Vella Zsolt ismét élvezi a választópolgárok bizalmát.

Nagy Bálint Keszthely

A harmincnégy éves, közgazdász diplomával rendelkező polgármester Keszthelyen született, nős, egy hat éves kislány édesapja. – Köszönettel tartozom mindazoknak, akik voksaikkal demonstrálták: aktívan részt kívánnak venni a város közéletében . A most lezárult ciklusban egyéni képviselőként, alpolgármesterként is azért dolgoztam, hogy a helyi polgárokkal közösen alakítsuk Keszthely életét, közösen fogalmazzuk meg teendőinket rövid és hosszú távra egyaránt. E cél nem változott! Településünk jó adottságokkal rendelkezik, ám úgy gondolom: korántsem merítettük ki lehetőségeinket. Új tisztségemben azonban már nagyobb mozgástérrel rendelkezem, s a város menedzselése kiemelt helyen szerepel feladataim között. Elkötelezett vagyok lakóhelyünk közösségének további erősítése mellett, mert vallom: a település – maga a közösség. Ezért tartom fontosnak, hogy a generációk együttműködése jegyében – az Idősügyi Tanácshoz hasonlóan – létrehozzuk a fiatalok fórumát, közösségét is. Számítok tudásukra, lelkesedésükre, ötleteikre, szeretném, ha a helyi közélet indikátorai lennének. A következő években további infrastrukturális fejlesztések várhatók Keszthelyen. Indul a Zöld város projekt, hamarosan érzékelhető lesz egy barnamezős beruházás eredménye, óvodát építünk, s élni fogunk valamennyi pályázati lehetőséggel. Kezdeményezői, szorgalmazói leszünk a térségi együttműködésnek, erősítjük kapcsolatainkat Zalaegerszeggel, Hévízzel, a környező tóparti települések önkormányzataival, s közösen szorgalmazzuk majd a közlekedési hálózat és a sármelléki repülőtér korszerűsítését. A Festetics-örökség méltó ápolása terén természetesen számítunk az állam, a kormány szerepvállalására is.

Papp János Balatonederics

Ederics új polgármestere negyvennyolc éves, vállalkozó, nős, és két nagylány (20 és 23 éves) édesapja. – Az elmúlt 16 évben egy magyarországi családi vállalkozásban dolgoztam, ahol magyar és külföldi, többek között autóipari vevőkkel voltam kapcsolatban, mint értékesítési vezető. Huszonkét évig Németországban éltem, ahol nagyon sok tapasztalatra és magas szintű német nyelvtudásra tettem szert. Balatonedericsen 25 éve van házam, és öt éve élek itt folyamatosan. Megérett bennem az elhatározás, hogy végleg itt telepedjek le. Szeretnék a közösségünkért, a falunkért, Balatonedericsért dolgozni. Úgy érzem, most lehetőség is van látványos fejlődés elérésére, mert kormányunk kiemelten támogatja a falvakat, az infrastrukturális és turisztikai beruházásokat, fejlesztéseket is. Nagyon sok, minden generációt érintő célkitűzésem van, és ezek közül az alábbiakat szeretném kiemelni: – gyógyszertár létrehozása – bankautomata telepítése – iskola és óvoda fejlesztése – közbiztonság növelése, térfigyelő kamerák telepítésével – az idősebb generáció támogatása – buszmegállóink felújítása és kivilágítása – Balatonederics értékeinek intenzívebb reklámozása, ismertségének növelése – strandunk és a sportolási lehetőségek továbbfejlesztése stb. Mindezt természetesen pályázati pénzek hatékony, átgondolt felhasználása mellett a közösségben rejlő energiával és a falu saját forrásainak felhasználásával szeretném elérni. Azt vallom, hogy van mivel büszkélkednünk és ezeket meg is kell mutatni ahhoz, hogy mások is megismerhessék. Büszkék lehetünk a hegyeinkre, gyönyörű szőlőinkre, Balatonra néző panorámánkra és természeti kincsnek számító barlangunkra is többek között. Amennyiben ezeket az értékeket méltóképpen be tudjuk mutatni, komoly vonzerőt jelenthetnek a falusi turizmusunk tervezett fejlesztéséhez.

Kepli Lajos Balatonalmádi

Almádi polgármestere negyvenegy éves, mérnöki és jogi diplomával rendelkezik, nős, három gyermek édesapja. – Kilenc évnyi országgyűlési képviselői munka után úgy döntöttem, tapasztalataimat Balatonalmádi fellendítésére kívánom fordítani. Úgy érzem, Almádi az elmúlt két évtizedben Csipkerózsika álmát aludta, miközben minden környékbeli tóparti település elhúzott mellette fejlődés terén. Az északi part gyöngyszeme ez a gyönyörű természeti környezetben fekvő város, ám a turizmusba, a Balaton-part adottságainak fejlesztésére szinte semmi energiát nem fordítottak. Ezen kívánok változtatni. A hozzáférhető partszakaszok mennyiségi és minőségi növelése, a horgászat és a vízi sportok lehetőségeinek javításával a szezon kitolása jelenthet kiugrási lehetőséget a város számára. Az infrastruktúra elavult, az utak, járdák, ivóvíz és csapadékvíz hálózat fejlesztése nem halasztható. Célom Balatonalmádi fejlődő pályára állítása egyedi arculatának megőrzése mellett.

Fekete János Balatonszárszó

Szárszó polgármestere ötvennyolc éves, vállalkozó, nős, két leánygyermek édesapja. – Településünk lakóinak egyik legbiztosabb bevételi forrását a turizmus jelenti. Érthető tehát, hogy kiemelten kezeljük az ágazathoz köthető feladatokat. Ezek között is prioritást kapnak a strandokhoz köthető beruházások – a központban lévő fürdőhely további korszerűsítése, a szolgáltatások bővítése több évet ölelhet fel. Hasonló teendőink vannak a Csukás Színháznál is, ahol a technikai feltételek javítása kellemes kötelezettségeink közé tartozik. Önkormányzatunk munkáját természetesen az itt élők minősítik elsődlegesen, ezért az általuk meg fogalmazott igényeknek kell eleget tennünk. Szárszón a lakosság egyharmada, hétszáz fő nyugdíjas – számukra kell meg felelő ellátást, ápolást, gondozást biztosítanunk, de a komfortos életminőség megteremtése az egész lakosságra vonatkozik. Gondolunk a fiatalokra is – számukra újítjuk fel a nagyközség tulajdonában lévő lakásokat, melyek szociális, illetve szolgálati minősítést nyerhetnek. Előtérbe kerül az utak, járdák felújítása, a művelődési ház korszerűsítése, a szabadidő sportok, civil szervezetek támogatása. S bár a település büdzséje takarékos gazdálkodásról tanúskodik, arra kell törekednünk, hogy fejlesztéseink jelentős részét pályázati forrásokból oldjuk meg. S még egy, rendkívül fontos feladatunkat említem: József Attila emlékének ápolása valamennyi szárszói számára szent kötelezettség.

Pali Róbert Vonyarcvashegy

A község újonnan választott vezetője az előző ciklusban képviselőként vett részt az önkormányzati munkában. Mint életrajzában szerepel: helybeliként, a szülőfalu szeretetével tekint Vonyarcvashegyre, ötvenéves, háromgyermekes családapa. Foglalkozását tekintve egy országos optikai céghálózat üzletfejlesztési menedzsere, a Magyar Látszerész Szövetségben alelnöki tisztséget tölt be. – Többes számban fogalmazok: erre készültünk Vonyarcvashegyen, a falu 648 szavazattal döntött arról, hogy új szemlélet kezdődjön – mondta érdeklődésünkre, az eredményre utalóan Pali Róbert. – A lakosságközpontú munka a leg fontosabb cél, erről szól a vállalásom, amit mindenféle vádaskodás nélkül, tiszta, őszinte beszéddel igyekeztem eljuttatni a választópolgárokhoz. Számos véleményt meghallgattam, elképzeléseimet illetően megerősítést nyertem, a megválasztásommal pedig lehetőséget kaptam, hogy a közjó érdeke szerint szolgáljam a települést. Nem megosztani, hanem összehozni akarom a lakosságot, a generációkat, együttműködve vállalkozókkal, szobakiadókkal, civil közösségekkel, intézményeinkkel. Biztosítani fogom az önkormányzat demokratikus működését, a széles körű nyilvánosságát. Számítok az építő kritikákra, hogy egy szebb, sikeresebb Vonyarcvashegyen 5 év után elmondhassuk: nem megcsináltam, hanem megcsináltuk.

Jurcsó János Balatonkenese

Kenese új polgármestere negyvenhét éves, pedagógus, kétgyermekes családapa. – Először Balatonkenese lakosságának fejezem ki a köszönetemet az önkormányzati választásokon való aktív részvételért. Városunk egy, a lehetőségekhez mérten nyugodt, békés kampányt tudhat maga mögött, a szavazás eredményeképpen pedig egy szinte teljesen új testület kapott bizalmat. Úgy hiszem, a választók döntése a személyes ismeretségen, az emberi kapcsolatokon alapult, így minden testületi tag a képességeinek, adottságainak köszönhetően nyerte el a mandátumát. Elsődleges célunk egy olyan átfogó stratégia kialakítása, ami egyszerre jelöli ki a fejlesztési célokat a programok és az infrastrukturális beruházások tekintetében. Fontosnak tartjuk a színes és aktív közösségi életet, a város civil szervezeteinek támogatását. Nagy hangsúlyt kívánunk fektetni arra, hogy Balatonkenese élhető otthont jelentsen az állandó lakosok számára, és ezzel egyszerre a kedvező földrajzi fekvését kihasználva vonzó turisztikai célpont legyen.

Takács Károly Balatonvilágos

Világos új polgármestere agrármérnöki diplomával rendelkezik, 57 éves, nős, két gyermek édesapja. Településünk életében most új korszak kezdődik – ez a ciklus a kemény munkáról szól majd. Fenn kell tartani és működtetni az intézményrendszert, indokolt emelni a munka színvonalát, hatékonyabban kell együttműködni a szomszédos települések önkormányzataival, a helyi vállalkozókkal, a civil szervezetekkel. Ahhoz, hogy Világos fejlődjön, elsősorban az erősségekre kell építeni, ez pedig a biztonságos, családbarát környezet, a helyben lévő óvoda és általános iskola, a magasparti panoráma, a főváros közelsége. Kiemelt feladat a falu rendezettségének megtartása – jelenlegi egységes szerkezete kiváló kiindulópont lehet a további fejlesztésekhez. Mind az állandó lakosok, mind a turisták részéről alapvető elvárás a köztisztaság, a csend. Ez utóbbi terén – az M7 autósztráda miatt – jogos észrevételek merülnek fel. Előre kell lépni a fejlesztések terén is, számos EU-s pályázat segítheti településünk fejlődését, az infrastruktúra korszerűsítését. A gyorsaság és a szakszerűség erősítése, a profi pályázatfigyelés és – írás nagyot lendíthet ezen a problémán. Előtérbe kell helyezni a házi betegellátást, gondozást. Fókuszba kerülnek a fiatalok, segítünk lakhatási gondjaik megoldásában – ehhez ugyancsak pályázati források nyújthatnak segítséget. A sportpálya infrastruktúrája meglehetősen hiányos – ezen a téren is lesznek teendőink, csakúgy, mint a helyi közösségek, szerveződések munkájának támogatása során.

Szomorú Szilárd Balatonszemes

Szemes polgármestere negyvenhét éves, vállalkozó, nős, két gyermek édesapja. Szemes rendkívül népszerű település, amelyet nem csak a nyaralás optimális helyszíneként méltatnak honfitársaink – szívesen le is telepednének községünkben. A nagy érdeklődés miatt indokolt, hogy utcákat nyissunk, telkeket alakítsunk ki, parkosítsunk, miközben megőrizzük az intim, családias jelleget. Tervezzük, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokon szociális lakásokat építünk – bérlőként elsősorban a fiatal házasokat szeretnénk helyzetbe hozni. Pályázati forrásból kívánunk az iskola mellé konyhát építeni, a jelenlegit most újítjuk fel 40 milliós költségvetéssel, melyből csak 10 millió az önrész. Az intézményt klimatizáljuk, s a diákok biztonsága érdekében a kerítés építése is halaszthatatlan. Elbírálásra vár egy ötmillió forintos pályázatunk az óvoda részbeni felújítására, míg az orvosi rendelő berendezéséhez már rendelkezésünkre áll a szükséges összeg. Balatonszemesen évtizedeken keresztül két nagy kemping működött, melyek jelentős idegenforgalmi adóval járultak hozzá az éves költségvetésekhez. Ezek az ingatlanok ma már magántulajdonban vannak, s várhatóan funkciójuk is átalakul. Indokolt tehát, hogy egy megfelelő nagyságú, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon nyaralótelepet alakítsunk ki – ezzel is növelhetjük bevételeinket. Szemes híres nyári rendezvényeiről – Bujtor- fesztivál, Szemes napok -, ám az ősz és a tél jelentős események nélkül múlik el. E két évszakban szeretnénk nagyobb érdeklődésre számot tartó programokat szervezni.

Szanyi Szilvia Balatonfűzfő

Fűzfő polgármestere informatikus közgazdász, ötvenéves, férjezett, két gyermek édesanyja. Programom főbb elemei: az infrastruktúra fejlesztése, a szolgáltatások bővítése, az intézmények korszerűsítése, minőségi egészségügy, színvonalas kulturális élet megteremtése, a környezettudatos szemlélet kialakítása, a fiatalok letelepedésének ösztönzése, a településhez kötődés erősítése, a közbiztonság és a közösségépítés erősítése. Fűzfőfürdőn a Klebelsberg Kulturális és Turisztikai Központban múzeumot, egészségházat (háziorvosi-, gyermekorvosi-, védőnői rendelő és fiókgyógyszertár), akadálymentesített rendezvényteret, turisztikai irodát, bevételt hozó turisztikai attrakciókat, vendéglátóhelyet, gördeszka pályát, szeretnék létrehozni, melyhez állami támogatásra számítok. Vállalkozói gondolkodásmóddal fogom vezetni ezt a várost. Olyan fejlesztésekkel, melyek bevételt biztosítanak az önkormányzatnak. Balatonfűzfő fiataljai itt laknak, de nem itt élnek. Ahhoz, hogy kötődésük alakuljon ki a településhez, olyan közösségi teret kell létrehozni és olyan programokat kell szervezni, ahol jól érzik magukat. Fontos, hogy minél több fiatal családot idevonzzunk, mert a munkaerő biztosítására nem munkásszállókra, hanem családok letelepítésére van szüksége a városnak! Azon fogok dolgozni, hogy Balatonfűzfő a Balaton-part gyöngyszeme, egyik legszebb és legélhetőbb városa legyen!