FENG SHUI A NAPPALIBAN

A nappali otthonunk legnyilvánosabb része, a családi élet központja, mely az emberi tüdőhöz hasonlítható. Ebbe a helységbe érkezik a kozmikus chi a főbejáraton keresztül és innen oszlik szét a ház további területeire – ahogy a légzőszervünk szállítja az oxigént és a tápanyagokat a többi szervhez.

Itt gyűlnek egybe a családtagok, fogadják és szórakoztatják a vendégeket, pihennek, TV-t néznek, beszélgetnek, olvasgatnak. Ezeket a funkciókat kell szolgálnia és legyen barátságos, hívogató, kényelmes, lakályos és jól megvilágított terekkel rendelkező.

A nappali ideális NAGYSÁGA legalább kétszerese a többi helységnek és közel helyezkedik el a bejárathoz. A ház első felében, az utcaszinten (jang jellegű térben) ajánlott, mert itt a legaktívabb a chi. Az épület hátsó részében elszívja az ott élők erejét. Ebben az esetben a jang elemeket kell megerősíteni pl. élénk színű berendezések, erős fény, víz elem, szélcsengő, lobogó, zene stb. használatával.

Legmegfelelőbb a négyzet vagy téglalap ALAK, kerülve az „L” alakot illetve a hosszú, keskeny formákat, mert ennek az épületnek gyenge a tüdeje, lakóinak csökkent az életereje.

AZ ÜLŐGARNITÚRA kerüljön uralkodó pozícióba, mely a tiszteletre méltó vendég helye. A bejárati ajtótól átlósan, a legtávolabbi helyre tegyük. A hátunk mögött fal legyen (energetikai védelem), rálássunk az ajtóra úgy, hogy ne kelljen 45 fokos szögnél többet fordulni. Ne üljünk háttal az ajtónak és a szoba közepe sem jó, mert ott nincs meg a biztonságérzetünk. A heverő és a székek, fotelok tompaszöget zárjanak be egymással, mert szembe téve merev és formális környezetet teremtünk és a támadó energia veszekedéseket szülhet.

Ha van KANDALLÓ, feltétlenül érdemes köré rendezni az ülőalkalmatosságokat, mert nagyszerű fókuszpontja a szobának, ráadásul a tűz fénye és melege meghitt, kellemes és kedves hangulatot áraszt. Ha túl sok meleget sugároz, akkor akasszunk fölé tükröt és állítsunk egyik oldalára növényeket. A párkányára is tehetünk kisebb tárgyakat: az egyensúly kedvéért párosával.

Ebben a térben közszemlére tehetjük MŰTÁRGYAINKAT és becses régiségeinket, legszebb festményeinket. Csakis olyan tárgyat válasszunk, amelyet igazán szeretünk és tükrözi az egyéniségünket.
Ne legyen ZSÚFOLTSÁG, a bútorok ne akadályozzák az energia áramlását! Jótékony hatásúak a szép kilátást nyújtó ablakok – ne legyen túl sok belőlük, mert a chi veszít serkentő erejéből!

Helyezzünk sok egészséges, kerek levelű NÖVÉNYT a nappaliba! A szoba sarkait kerekítsük le, mert ottreked az energia pl. lámpa, papírkosár, padlóváza, szobor, csengő, mozgóka, zászló, szélcsengő, növény, bútor, textil stb. használatával.

A KÖNYVESPOLC zárt legyen pl. üvegezett. Nyitott polc esetén minden egyes könyv vágóenergiát bocsájt ki és mérgezi a környezetét. Függőlegesen álljanak a könyvek, mert a vízszintes kötetek álló energiákat közvetítenek.

A BEÉPÍTETT SZEKRÉNYEK nem ajánlottak (csak a holtterek beépítésekor), mert nem lehet rajta változtatni, tehát az életünket is beépítettük vele.

A SÜLLYESZTETT NAPPALI sem kívánatos, mert az életerő szintje is lent lesz! Felfelé növő növényekkel és lámpákkal lehet orvosolni ezt a hibát.

Kerüljük a MENNYEZET GERENDÁZOTTSÁGÁT, mert negatív hatása miatt megbetegszünk és tönkremegyünk. Sürgősen burkoljuk be álmennyezettel!

A bútorok, falak, oszlopok ÉLEIT hatástalanítsuk terítővel, kendővel, csengősorral, növényekkel, égőkkel stb., mert energiaszintünket csökkentik, és mérgező hatással vannak ránk!

Teremtsük meg az 5 ELEM EGYENSÚLYÁT, mely a legkönnyebben színekkel valósítható meg: a FA elem zöld, a TŰZ elem a piros és árnyalatai, a FÖLD elem a sárga, barna, a FÉM elem a fehér, szürke, pasztell, a VÍZ elem a sötétkék, fekete (a fekete színt felejtsük el a lakberendezésben és az öltözködésben is).

A nappali a BÁGUA TERÜLETEK megerősítésére kiválóan alkalmas hely.