Mosolygós kórház

Egymillióan a reumások „Mekkájában”

korhazMi tagadás, nem könnyű beutaltként bejutni a hévízi Szent András Reumakórházba. Igaz, akadnak, akik évről évre igénybe vehetik az intézmény 2-3 hetes gyógyító, rehabilitációs szolgáltatásait, ám sokan kénytelenek erre hosszú ideig várni. Ám ez utóbbiak is, mint azt a betegelégedettségi tesztek, s levelek százai igazolják, igencsak elégedetten távoznak Hévízről. S nemcsak a nemzetközi hírű reumakórház és gyógyfürdő nyújtotta széles körű kezelések okán, hanem mert orvosai, nővérei, alkalmazottai mindig készségesek, barátságosak, mosolyaikkal nagyban elősegítik a betegek eredményes rehabilitációját. Így nem véletlenül „mosolygós kórházként” emlegetik az intézményt.

– Küldetésünk is és egyben gyógyító, rehabilitációs tevékenységünk minőségének, hatékonyságának elengedhetetlen követelménye személyzetünk pozitív szemlélete, ez irányú elkötelezettsége – vallja az intézmény orvos igazgatója, osztályvezető főorvosa, Mándó Zsuzsanna is.

– Munkájukat küldetésnek tekintik?

– Feltétlenül, mivel a természet ajándékaként keletkezett Hévízi-tó üzemeltetőjeként, az ezt körülvevő természetvédelmi terület gondozójaként, s mindenekelőtt, az erre alapozott több mint kétszáz éves gyógyító tevékenység letéteményeseként és jogutódaként olyan felelősség terhel bennünket, amelynek csakis egyfajta küldetéstudattal felelhetünk meg.

– Kétszáz éves múltat említ, de magának a kórháznak a létrejötte végül is mikorra datálható, hiszen több dátum ismert?

korhaz2– A hévízi gyógykórház több mint hatvan éves, 1952-ben alapították. Hazánkban itt jött létre az első mozgásszervi rehabilitációs osztály. Napjainkban pedig a régió aktív reumatológiai ellátása mellett a krónikus mozgásszervi/ reumatológiai betegségben szenvedők panaszainak csökkentésében, állapotuk javításában, rekreációjuk reaktivációjuk segítésében, az intenzív és krónikus rehabilitációs szakellátásban országosan is kiemelt szerepet tölt be. A gyógyvíz, a gyógyiszap és a súlyfürdő alkalmazását kiegészítjük gyógytornával, gyógymasszázzsal, egyéb fizioterápiás kezelésekkel, így létrehozva a modern kor elvárásainak megfelelő komplex balneo-fizioterápiát, melyhez szükség esetén farmakoterápia is társul. Nem szabad elfeledkezni a gyógytó mikroklímájának hatásáról sem, és mindezen tényezőknek köszönhetően testben-lélekben megerősödve térhetnek vissza hazai és külföldi betegeink a mindennapi életbe.

– Számokban kifejezve mennyien?

– Csaknem negyven aktív reumatológiai ágyon látunk el akut jellegű mozgásszervi betegeket és 225 mozgásszervi rehabilitációs ágyon kezelünk krónikus mozgásszervi betegségben szenvedőket. Ez évi 4-5 ezres betegforgalmat jelent. Gyógyfürdő szolgáltatásainkat évente több mint háromszázezer járó beteg veszi igénybe. A gyógyfürdőinkben évente megjelent vendégek, betegek száma pedig meghaladja az egymilliót.

– A tekintélyes számú beteget milyen létszámú személyzettel szolgálnak ki?

– Több mint ötszáz dolgozója van intézményünknek: harminchét orvosunk van, ebből 22 főállásban dolgozik, a többiek megbízásos szerződéssel tevékenykednek. Kétszáz felett van a szakdolgozók száma. Hasonló nagyságrendű a kiszolgáló, kisegítő személyzeti állomány.

– A keszthelyi és hévízi kórházak első számú vezetője ugyanazon személy: Kvarda Attila. Ez a gyógyító munkában is elősegíti az együttműködést?

– Igen, méghozzá kétoldalú kapcsolatként. Keszthely a sürgősségi ellátásban nyújt hátteret mind a fekvő, mind a járó beteg ellátásban. Hévíz pedig a nemrég megújult keszthelyi rehabilitációs osztály munkáját segíti a nálunk igénybe vehető hidroterápiás szolgáltatásokkal.

– Miután a régiós, területi ellátási kötelezettségük mellett az ország különböző részeiből is fogadnak betegeket, gondolom, folyamatosan fejlesztik, bővítik az intézmény technikai, műszaki, műszerezettségi ellátottságát is.

– Ez elkerülhetetlen, bár az igényeinktől időként eltérnek a lehetőségeink, amelyek az elmúlt években nagyban függtek attól, miként alakultak az intézmény tulajdonosi viszonyai. Voltunk már állami, önkormányzati, gazdasági társaság tulajdonában. Most – visszatérve a kezdetekhez – ismét teljes mértékben állami kezelésben tevékenykedünk. Ám mindenkor igyekeztünk kihasználni az adott fejlesztési lehetőségeket, forrásokat. Ennek köszönhetően többek között például már digitális röntgen technikával rendelkezünk, korszerűek a laborgépeink is, számos modern fizioterápiás készülékkel rendelkezünk (pl. lökéshullám készülék, Spineliner gerincgyógyászati berendezés). Friss hírként pedig elmondhatom, hogy várhatóan ez évben elkezdhetjük fedett fürdőnk felújítását.

– A gyógyítás mellett milyen egyéb tevékenységeket folytat az intézmény?

– Sajátos gyógy-idegenforgalmi szerepet vállalva egy négycsillagos hotelt is működtetünk. Kiemelkedő az oktatási tevékenységünk, amelynek során többek között a reumatológus szakorvos, gyógytornász, gyógy-masszőr képzésben veszünk részt. Jelentős természetvédelmi feladataink is vannak a gyógytó és azt körülvevő véderdő kapcsán. Komoly balneológiai kutatásokat folytatunk egyrészt önállóan, másrészt pedig a Pécsi Tudományegyetemmel, valamint a Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon karával közösen. Kutatási eredményeink nemzetközileg is mind ismertebbé válnak. Gyógyító, rehabilitációs munkánk mellett mindezek – úgy vélem – ugyancsak hozzájárulnak ahhoz, hogy Hévízt, s benne a Szent András Reumakórházat, ahogy mondani szokták, a reumások „Mekkájának” tekintsék idehaza és a nagyvilágban. Szöveg és fotó: Andrássy Antal