Remek turisztikai szezon – elégedett polgármesterek

Tomboló kánikula, vad viharok, hömpölygő autókaravánok, zsúfolt strandok – a jelzők és a szituációk egyaránt jellemzőek az elmúlt évtized Balatonjára, s mégis – mintha minden nyár mindig új kihívások elé állítaná a helyi önkormányzatokat. S hogy miként tudnak ezekkel megbirkózni, hogyan alakult a turisztikai szezon – erre kerestünk választ Fűzfőn, Csopakon, Szemesen, Bogláron, Lellén és Zamárdiban.

Balatonfűzfő – rekordot döntő strandok

Marton Béla polgármester mérlege abszolút pozitív: az előző évhez képest mintegy huszonnyolc százalékkal több lett idén a strandbevételünk, s ez közel hatvanmillió forintot jelent. A vendégek száma a két strandunkon meghaladta a százharminckétezer főt – ilyen szezonra nem is emlékszem, pedig már jó ideje vagyok polgármester Balatonfűzfőn. Az idegenforgalmi adó befolyt összege jelen pillanatban a kilencezer vendégéjszaka után elérte a hat és fél millió forintot, de ez növekedni fog, hiszen a bevallások még október közepéig zajlanak. Kiváló nyári kínálatunknak köszönhetően rendkívül látogatottak voltak a rendezvényeink. Megszólítottuk a fiatalokat, több fesztivál is volt a városban. Szeretnénk jövőre tovább fejleszteni a szálláshelyeinket, a strandjainkat, amelyek azt eredményezhetik, hogy újabb növekedés lesz az idegenforgalomban. A Sportszálló végig telt házas volt és a magánszemélyeknél is sokan megszálltak. Mindent egybevetve jó szezont tudhatunk magunk mögött, köszönhető nagyban a kiváló időjárásnak.

Csopak – Sikeres szezon után Heppiend fesztivál

Ambrus Tibor polgármester elégedettsége a statisztikai adatok tükrében teljesen érthető: amire közvetlen rálátásunk van és naprakészek vagyunk, az a strandunk forgalma. Úgy gondolom: valamennyi balatoni strand üzemeltetője elmondhatja, hogy az idei szezon kiváló volt. Ilyen sokan még nem keresték fel a fürdőtelepünket, mint idén. Szerencsére az időjárás kegyes volt, csak ritkán fordult elő, amikor az emberek ne tudtak volna strandolni és élvezni a különféle szolgáltatásainkat. A nyár szinte minden napján fürödtek az emberek a Balatonban, mely folyamatosan kiváló minőségű volt és a víz hőmérsékletével sem volt probléma. A kurtaxában jelentős változások nem várhatóak, hiszen nincsenek új szállásférőhelyek. Nyáron a szállásaink pedig telt házasak voltak, jó példa erre az önkormányzat által üzemeltetett üdülőfalu és kemping. Itt szerencsére egyre több csoport vette igénybe a szolgáltatásainkat, mely a dolgozóinknak is megkönnyítette a munkáját. Könnyebb volt az átállás, mint amikor csak magánszemélyek vagy családok jöttek. Szeptember közepén realizálódnak a kurtaxa bevételeink, addig kell bevallani az augusztusi vendég forgalmat. Bízom benne, hogy elérjük a tavalyi számadatokat. Hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén színvonalas rendezvénnyel búcsúztatjuk a nyarat a strandon. Így volt ez a mostani Heppiend Fesztiválon is. A kedvezőtlen időjárás ellenére nagyon sokan eljöttek megnézni a programsorozatot. Szeptembertől már nem kell fizetni a vendégeinknek belépőt a strandon, remélem, hogy a jó idő sokáig kitart és tudnak még fürödni a Balatonban. Sajnos néhány vendéglátóegységünk ilyenkor már bezár, szeretnénk, hogy jövőre mindez ne történjen meg – azon vagyunk, hogy az emberek, akik ilyenkor, ősz elején Csopakra látogatnak, továbbra is gazdag élményekkel távozzanak.

Balatonszemes – a gyermekes családok paradicsoma

Takács József polgármester a település iránt megnövekedett érdeklődést illusztrálva elmondta, hogy Szemes központjában jelenleg százötven apartmant magában foglaló létesítmény kivitelezése zajlik, s további száznegyven építéséről tárgyalnak a befektetők az önkormányzattal. Bármilyen örömteli a beruházások emelkedő száma, önkormányzatunk nem mond le arról, hogy továbbra is megőrizzük azt a falusias, intim környezetet, amely a gyermekes családok számára szinte paradicsomi miliőt jelent. Szemesen tehát nem lesznek magas-házak, nem lesz kőrengeteg, s az egyes ingatlanok beépíthetőségének is észszerű határt szabunk. Támogatjuk ugyanakkor mindazokat a fejlesztéseket, új koncepciókat, melyek további lendületet adhatnak a turizmusnak. Ezek közé tartozik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elképzelése, mely szerint negyvenmillió forintos költségvetéssel vízi utánpótlás bázist alakít ki a parton. Kedvező fogadtatásra és támogatásra talált a Sacravia Színház azon elképzelése is, mely új funkciókkal ruházta fel az egykori kertmozit. Ez a nyár máris sikertörténetként vonulhat be az évkönyvekbe, hiszen itt június közepétől augusztus végéig százkilencvennyolc rendezvényt bonyolítottak le. Gyermekprogramok, filmvetítések, koncertek, színházi produkciók színesítették a kulturális kínálatot, s a szervezőknek még arra is maradt energiájuk, hogy az intézmény szomszédságában a kerékpárosok számára közösségi teret alakítsanak ki. A szezon további pozitív hozadéka, hogy tavalyhoz viszonyítva másfélmillió forinttal nőtt az élményfürdő bevétele, s nőtt a vendégéjszaka szám is. Az a tény, hogy nálunk díjmentesek a strandok, s nem kell a parkolásért sem fizetni, arra inspirál bennünket, hogy – mintegy harmincmillió forintos pályázati forrásból – felújítsuk, korszerűsítsük a központban lévő strandot. A beruházás keretében napelemeket helyezünk el, felnőtt játszóteret alakítunk ki, s átépítjük a már elavultnak minősíthető vizesblokkokat is.

Balatonboglár – fejlesztések fókuszában a Platán strand

A Balaton egyik legszebb fürdőhelyeként fogják aposztrofálni a Boglárra látogatók, ha megvalósul a mintegy félmilliárd forintos beruházás – mondta el lapunknak Mészáros Miklós. A település polgármestere természetesen arra a Platán strandra célzott célzott, melyet a hazai és az európai médiumok oly szívesen mutatnak be a Balaton-átúszásról tudósítva. A hatalmas, mintegy 8-10 hektáros terület több mint egy napozó- és fürdőhely: a város legnagyobb rendezvényei is ehhez a területhez kötődnek. Boglár rangja és a programokra ellátogató tíz- és százezrek komfortérzete miatt is fontos, hogy hosszú távú megoldást találjunk mind esztétikai, mind funkcionális szempontból. Napjainkban már rendelkezésünkre áll kétszázhatvanmillió forint TOP-os forrás, amelyből a munkálatok első ütemét tudjuk végrehajtani. Ennek keretében folytatjuk a díszburkolat kialakítását a borudvarhoz tartozó részen – egészen a kikötőig. Terveink között szerepel a pavilonok átépítése, az egységes arculat megteremtése, s itt is új burkolatot kapnak a sétányok. A Zöld város pályázaton várhatóan hasonló összeget nyerünk el, azaz összesen több mint félmilliárd forintot fordíthatunk a Platán strand teljes rekonstrukciójára. A második etapban készül el a vízparti sétány, megoldjuk a csapadékvíz elvezetését, s egy mesterséges tavat is kialakítunk ezen a területen – ezeket az elképzeléseket 2020-ig szeretnénk realizálni. Ugyancsak a turisztikai vonzerő növelését szolgálja az a project. melynek keretében – háromszázmillió forintos pályázati pénzből – korszerűsítenénk a művelődési házat és a szabadtéri színpadot. Ezek a létesítmények napjainkban is fontos szerepet töltenek be a nyári programok megvalósítása során. Ebben a szezonban is ezeken a helyszíneken mutatta be magas színvonalú produkcióit a Kultkikötő, de rendkívül látogatottak voltak a Jazz és bor, valamint a BabelSound koncertjei is. Hasonló információkkal rendelkezem a Pincetárlat, a Kék és Vörös Kápolna képzőművészeti kiállításairól, a templomi hangversenyekről. Külön kell szólnom a boglári szüreti fesztiválról, amelynek látogatószáma szinte évről évre rekordot dönt, de így van ez a kalandpark és a Gömbkilátó esetében is. Úgy gondolom: Boglár jó hírét nem csak a szolgáltatások magas színvonalának köszönheti – ennek bemutatásához, megismertetéséhez saját PR munkánk és a köztelevízió híradásai is hozzájárultak.

Lelle – ötcsillagos szezon

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően Balatonlellét a déli part egyik legkedveltebb üdülőhelyeként tartják számon honfitársaink és a turisztikai szakemberek egyaránt. Kenéz István, a város polgármestere a nyári mérleg elkészítésével ugyan megvárja az adatok véglegesítését, ám az már bizonyosnak tűnik: remek szezont tudhatnak maguk mögött. Az előzetes becslések ugyanis arról szólnak, hogy 2017-ben a vendégek száma mintegy 10-15%-kal haladja meg a tavalyit. Az első elismerést már a Kékhullám zászló minősítés díjátadóján megkaptuk: az öt csillaggal ékesített Napfény strand valóban minden igényt kielégít.Nem véletlen tehát, hogy a vendégkörhöz elsődlegesen a gyermekes családok csatlakoztak. A díj, s vendégeink bizalma természetesen az értékek megőrzésére sarkall bennünket, s azt is tudjuk: újabb fejlesztések nélkül versenyhátrányba kerülhetünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy negyvenmillió forintot fordítunk a fürdőhely további korszerűsítésére. Ebből az összegből napkollektorokat helyeztünk el – az így nyert energiával fogjuk az élményfürdő vizét melegíteni. A projekthez tartozik egyébként még egy játszótér kialakítása is. Lelle népszerűségének megalapozásához azonban nem volt elég a Balaton vize. Hosszú évek gyakorlata bizonyítja, hogy a nívós programok ma már a turisztikai szolgáltatások fontos szegmensét jelentik. E téren is “piacképesek” vagyunk, hiszen a közelmúltban felújított, minden igényt kielégítő szabadtéri színpadon ezen a nyáron huszonkét koncertre került sor. A rendezvényparkban pedig – nyolc héten keresztül – minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap kiváló produkciók, zenekarok szórakoztatták a publikumot, s itt belépődíjat sem kellett fizetni.

Zamárdi – lendületben a fesztiválváros

A balatoni települések között harmadik, országosan pedig a tizennyolcadik szállásfoglalás tekintetében Zamárdi. Az elmúlt évi turisztikai adatokat rögzítő kiadvány azt is megemlíti, hogy külföldi vendégek tekintetében a tizenhatodik helyet foglalja el a déli parti kisváros. Csákovics Gyula polgármester is tudatában van annak, hogy ezek a rendkívül hízelgő mutatók elsődlegesen a két nagy rendezvénynek, a BalatonSoundnak és a B. my lake fesztiválnak köszönhetők. Hazánkban és a kontinensen elsődlegesen e két programmal kapcsolják össze Zamárdi nevét, ám a helybeliek, a villatulajdonosok és a településhez érzelmileg is kötődők bővebb információkkal is rendelkeznek rólunk. Tudják, hogy az egyre bővülő infrastruktúra az o érdekeiket is szolgálja, s hogy az aktív pihenéshez is számos feltételt, például ingyenes wifit biztosítottunk. Tudják, hogy a Rosé- és a Street Food fesztivál nem pusztán a kiváló ételek és italok felvonulási területe, hanem a rangos produkciók ingyenes megtekintésének lehetősége is. S talán az is közismert, hogy még szeptemberben is több esemény kínál kikapcsolódási, sportolási lehetőséget. A szezon értékelését természetesen a Balatonsound-dal kell kezdenem, amelynek a tavalyinál némileg kevesebb látogatója volt. Úgy gondolom azonban, hogy ez nem csökkenti az esemény presztízsét, sőt bizonyos szempontból kedvezőnek is minősíthető – az optimális létszámhoz ez áll közelebb. Érdekes és tanulságos, hogy a vendégek átlag életkora egyre alacsonyabb, s ezt a a szolgáltatások igénybevételénél is érzékeljük. Stabilnak tűnik viszont a külföldiek 50% körüli aránya. Azt is érzékelhetjük, hogy folyamatosan emelkedik a vendégéjszaka szám – tavaly például 9,1%s növekedést regisztrálhattunk. Az idei szezon tapasztalatai viszont más, meglehetősen ellentmondásos tendenciákra is felhívják a figyelmet. Ismeretes, hogy városunkban díjtalan a parkolás, ingyenes a strandhasználat, s költségkímélés miatt a környező településeken nyaralók is átjárnak hozzánk fürdeni. Ha a trend folytatódik, lépéskényszerbe kerülhet önkormányzatunk. A szezon kiemelt eseményei közé tartozik még, hogy a parton felavattuk a jeles szobrászról, a városhoz ezer szállal kötődő Margó Edéről elnevezett teret, Zamárdi-felsőn játszóteret építettünk, a strandfejlesztési program keretében pedig kültéri tornapályát építettünk, s sor került a vizesblokkok felújítására is.

Az összeállítást Süli Ferenc és Szendi Péter készítette.