Remek turisztikai szezon – elégedett polgármesterek

Tomboló kánikula, vad viharok, hömpölygő autókaravánok, zsúfolt strandok – a jelzők és szituációk egyaránt jellemzőek az elmúlt évtized Balatonjára, s mégis – mintha minden nyár új kihívások elé állítaná a helyi önkormányzatokat. S hogy miként tudnak ezekkel megbirkózni, hogyan alakult a turisztikai szezon – erre kerestünk választ Alsóörsön, Fenyvesen, Földváron, Világoson.

Alsóörs – jelentős turisztikai célú beruházások

Hebling Zsolt polgármester a nyár értékelésekor első helyen a vendégfogadás feltételeinek javításával kapcsolatos munkálatokat említette. – Még a szezon kezdete előtt negyvennégymillió forintos, 100 százalékos pályázati támogatást nyertünk el – ebben nagy segítségünkre volt a Magyar Turisztikai Ügynökség. Nyár elején egy új szerkezetű, modern, az európai normáknak meg felelő játszótér épült a gyerekek nagy örömére – a költségek összege megközelítette a húszmillió forintot. Fontos megemlíteni, hogy a terület egy része akadálymentes lett, így a mozgássérült gyermekek is használhatták a szezonban. Ezen kívül új öltözőkabinokat is kialakítottunk. A strandsétányon és a fürdőtelepen található hét épületet teljesen felújítjuk, emellett a büfék előtti területet térkővel látjuk el. Erre a beruházásra már nagy szükség volt, mert esős időszakban a vendégek olykor a sárban tipródtak. A munkálatokkal a szakemberek október végére elkészülnek, s így jövőre már kulturált környezetben fogadhatják a vendéglátóegységek a strandolókat. Nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy a tavalyi évhez képest 15 százalékkal nőtt a strand forgalma, a bevétel pedig megközelítette a százmillió forintot. A vendégéjszakák száma húsz százalékos emelkedést mutat, amely nagyban köszönhető az Alsóörsön sikeresen lezajlott fesztiváloknak. A turisztikai bevételeinket hagyományosan visszaforgatjuk ebbe az ágazatba – ennek egyik lényeges eleme a strand, amelyet idén közel százötvenezren kerestek fel. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy fürdőtelepünk minél inkább családbarát legyen – természetes tehát, hogy fejlesztéseink továbbra is erre irányulnak.

Balatonföldvár – változatlanul az egyik legvonzóbb település

Balatonföldváron az év első nyolc hónapjában – a tavalyi mutatókhoz képest – tizenegy százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma – ezzel a fontos mondattal kezdte szezonértékelőjét Holovits Huba, a város polgármestere. – Elmondhatjuk tehát, hogy sikerült jó nyarat zárnia Balatonföldvárnak. Úgy gondolom, az eredményhez a korábban meghozott képviselő-testületi döntések, intézkedések és a jelentős, esetenként látványos fejlesztések is hozzájárultak. S még a számok és tények mellett maradva: a fizetős parkolókból és a strandbelepőkből negyvenötmillió forint összbevétele származott a városnak. Ismeretes, hogy a Keleti strandot a főszezonra fizetőssé alakítottuk át. Strandfejlesztésre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől negyvenmillió forintot nyert a város, melyből fövenystrandot építettünk, értékmegőrzőket, nyugágyakat, napernyőket szereztünk be, új beléptető rendszert létesítettünk és felújították a kerítést. A fürdőhelyen összesen közel negyvenhétezren fordultak meg az idei szezonban – volt olyan nap, amikor csaknem három és félezer látogató kereste fel a strandot. Legtöbbet egyébként a felnőtt napijegyből váltottak: tizenhat és félezer darabot, de a strandolók körében rendkívül népszerűek voltak a visszatérő jegytípusok is. Önkormányzatunk május 1-jétol több lépcsőben fizető parkolási rendszert vezetett be – ezen belül pedig három fizető zóna került kialakításra. Lehetőség nyílt mobil parkolásra, személyes jegyvételre, valamint automatából történő jegyváltásra is. A legtöbben a mobil parkolást választották, a legnagyobb kihasználtsággal természetszerűleg a strand előtti parkolók működtek. A városnak a parkolási díjakból tizenötmillió forint bevétele származott. Tavaly az év első nyolc hónapjában több mint százhatvanezer regisztrált vendégéjszakát töltöttek el a település kereskedelmi és magánszálláshelyein, idén augusztusig bezárólag pedig százhetvenhétezret – ez tizenegy százalékos emelkedést mutat. A város önkormányzata ebben az évben vezette be a Földvár kártya rendszert, mely különböző kedvezményre jogosítja a helyieket, a földvári kistérségben élőket, valamint a turistákat. A strandi beléptető rendszer csaknem huszonegyezer kártyahasználatot rögzített, melyből tizenhatezer a városi és a kistérségi, közel ötezer pedig a turisztikai kártya leolvasás volt.

Balatonszárszó- rekordok nyara

A több éves, rendkívül intenzív marketing munka gyümölcsét élvezhettük ezen a nyáron – kezdte a szezonról szóló összefoglalóját Dorogi Sándor, a település polgármestere. – Minden alkalommal – saját, illetve régiós standokon történő megjelenéssel – elfogadjuk a szervezők invitálását a Turizmus kiállításra, de ellátogatunk a hazai nagyobb városok hasonló rendezvényeire, sőt Szerbiában, Szlovéniában és a Kárpátalján is ismerősként köszöntik Szárszó turisztikai szakembereit. Nívós kiadványokkal, háromnyelvű prospektusokkal, filmekkel próbáljuk felkelteni Balatonszárszó iránt a kellemes időtöltésre, nyugodt pihenésre vágyó potenciális vendégek figyelmét. A siker összetevői közé tartozik még a környezetkultúra, a közbiztonság és a rendkívül változatos programkínálat. Ez utóbbiak közül feltétlenül ki kell emelnem a Csukás Színház működését, előadásait, s a különböző kulturális és gasztronómiai rendezvényeket. Kórusok és néptáncosok találkozója, hal- és lécsófőző vetélkedő, sörünnep, alkotók hete, festők tábora, komoly- és könnyűzenei koncertek, Sárkányfesztivál, szüreti mulatság – a paletta tehát valóban színes, s átfogja az egész nyarat. Az eredmény vendégszámban és plusz milliókban mérhető, az idegenforgalmi adón keresztül pedig megkönnyíti az önkormányzat mozgásterét is. Ismereteim szerint a Balatonnál egyedül a szárszói képviselő-testület nem emelte ezt az adónemet, e téren mégis jelentős bevétel növekedést értünk el. A településen két szabad, s egy fizetős strand várja a fürdeni, napozni vágyókat – mindhármat magas szinten, a látogatók igényeit, kényelmét maximálisan kiszolgálva működtetjük. A központban lévő fürdőhely ezen a nyáron húszmillió forinttal gazdagította a büdzsét – ezt az összeget, s pályázati forrásokat is felhasználunk a strand további korszerűsítéséhez. Harminchatmillió forintból kívánjuk elvégeztetni a mederkotrást, sportpályákat építünk, s épül egy tematikus játszótér is, melynek Csukás István mesehőse, Pom Pom a névadója.

Balatonalmádi – szépülő strandok, bővülő kerékpárút

Keszey János, a város polgármestere – hasonlóan tóparti kollégáihoz – ugyancsak elégedetten fogalmaz a magunk mögött hagyott turisztikai szezonról. – Bár impozáns számokat még nem mondhatok, de az idei mindenképpen az elmúlt évek legjobbja. Elsősorban ez a kiváló időjárásnak köszönhető. A hosszan tartó nagy meleg gyakorlatilag teltházassá tette mindhárom strandunkat: Budataván, a központi, Wesselényi strandon, illetve Káptalanfüreden összességében 25%-kal meghaladta a tervezettet a bevétel. A Magyar Turisztikai Ügynökségtől 113 millió forintot nyertünk az említett strandok fejlesztésére. A beruházás még a szezon előtt megkezdődött a közbeszerzéssel, majd pedig a munkálatokkal. Törődtünk a gyerekekkel is: a számukra létesített apró csúszdák biztonságosak és esztétikusak. Idén már a központi strandon is lehetett jegykiadó automatából belépőt vásárolni, ezzel is csökkentve a sorban állás idejét. Egy másik (TOP) forrásból a Wesselényi strand turisztikai fejlesztésére 153 millió forintot nyertünk el pályázaton. Ezt homokos sportpályára, csúszdára, sőt: vízi-színpadra és koktélbár létesítésére fordíthatjuk. Bízunk benne, hogy a jövő szezonra, de legalább annak közepére ezek is a vendégeinket szolgálhatják. Hozzá kell tennem, hogy szezon kellemesebb eltöltéséhez hozzájárultunk a közterületek: utak, utcák, parkok felújításával. A „Balatonalmádi kerékpárosbarát várossá fejlesztése” megnevezésű projekttel az önkormányzat kétszázhatvanötmillió forint támogatást nyert el, így megvalósulhat a Balatonalmádi Remetevölgyi úton és a Töltés úton a régóta várt kerékpárút-fejlesztés, amely a Veszprém– Szentkirályszabadja–Balatonalmádi kerékpárút továbbvezetését foglalja magába. A fejlesztés révén Veszprém– Szentkirányszabadja–Balatonalmádi között olyan kerékpáros útvonal létesül, amely a településközpontokat megszakítás nélküli, folytatólagos kerékpárforgalmi hálózati elemmel köti össze. A projekt keretében a városban megvalósuló kerékpárút hossza meghaladja az öt kilométert.

Ábrahámhegy – visszatérő külföldiek

Vella Zsolt polgármester a kiváló mutatók mellett örömteli tényként hangsúlyozza, hogy a volt szocialista országokból ismét megnövekedett a Balatonhoz látogató turisták száma. – Három éve nem változtattunk a strandi belépők árain, a mostani szezonban a bevételeink mégis mintegy húsz százalékos emelkedést mutatnak az előző évhez képest. Idén közel harmincegymillió forintot nyertünk a fürdőtelepünk fejlesztésére. Megtörtént a mobilstég vízre helyezése, új, az európai normáknak megfelelő játszótér épült. Ezek a beruházások még a nyár előtt elkészültek. A szezon zárása után tovább fejlesztjük a strandunkat. A jelenlegi vizesblokk akadálymentesítése és a növényzet meg fiatalítása, új fák és növények ültetése megtörtént, csak úgy, mint a hangosbemondó rendszerünk korszerűsítése. Ezen kívül folyamatban van egy komplett kabinsornak az elkészítése, jelenleg a közbeszerzés folyik. A beruházás jövő nyárra elkészül, így még kulturáltabb körülmények között tudjuk fogadni a a hozzánk érkezőket. A vendégéjszakák számában mintegy 10 százalékos növekedést regisztráltunk. Érzékelhetően tovább erősödött a belföldi turizmus, a német és osztrák vendégek száma stagnált, jó hír viszont, hogy településünket egyre többen keresték fel Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból.

Az összeállítást Süli Ferenc, Szendi Péter és Zatkalik András készítette.