Jelentős fejlesztések előtt áll a balatoni régió

Interjú Kontrát Károly és Manninger Jenő országgyűlési képviselőkkel

Az új év valamennyi honfitársunk számára egyben a mérlegkészítés, a tervezés időszaka is. Különösen így van ez azon közszereplők esetében, akik munkájukkal, elkötelezettségükkel környezetük – esetünkben választókörzetük – fejlődésére is jelentős hatással lehetnek. Lapunk ezúttal a Balaton északi és nyugati partjának két országgyűlési képviselőjét, Kontrát Károlyt és Manninger Jenőt kérte erre a feladatra. A párhuzamos interjúk során a következő négy azonos kérdésre kaptunk választ.

1, Milyen fejlesztések történtek a választókerületében? Melyeket tartja ezek közül a legfontosabbaknak?

2, Miként látja a balatoni turizmus helyzetét, állapotát – milyen jellegű beruházások tehetik vonzóbbá a magyar tengert, elsősorban a hagyományos vendégkört jelentő osztrák és német vendégek vonatkozásában?

3, Hogyan ítéli meg a balatoni munkaerő-piacot, foglalkoztatottságot, különös tekintettel a főszezonra?

4, Indul-e a tavaszi országgyűlési képviselő választáson? Sikeres szereplés esetén milyen feladatok tervezését, megoldását tartja elsődlegesnek?

Kontrát Károly

1. Magyarország tovább erősödött az elmúlt években és a gazdaság teljesítőképessége révén még több forrás jutott és jut fejlesztésekre. Balatonszepezdtől Várpalotáig 45 település tartozik a választókerülethez és elmondhatjuk, hogy a nagyobb és a kisebb települések is sokat fejlődtek az elmúlt négy évben. Egyre több látogató utazik a Balatonhoz és a környező településekre is. Várhatóan 2018 márciusától már átadhatjuk a forgalomnak a 8-as számú főút Várpalotát elkerülő szakaszát, így biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés. Várpalotán jelentős kormányzati támogatásból belterületi járdák és utak újultak meg. Balatonfüred sikeresen rendezte meg a FINA vizes világbajnokság nyílt vízi versenyeit, így több beruházás is elkészült a városban: a mélygarázs, a wifi -hálózat és a kamerarendszer. Balatonalmádi a fiatalok és a sport városa is, nemrégiben kezdődtek meg egy új futballpálya építésének előkészületei. Bízom benne, hogy az elmúlt években mindenki lépett egyet előre a közös munkának köszönhetően. Úgy gondolom, hogy külön figyelmet kell fordítanunk a kistelepülésekre Balatoncsicsótól Balatonfőkajárig, mert fontos, hogy az ott élők is megkapják ugyanazt az esélyt, amit megkapnak a nagyobb településen élők. Több sikeres fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban: orvosi rendelőt adtunk át Küngösön és Veszprémfajszon, Felsőörsön pedig kormányzati támogatásból újult meg a Miske Óvoda. A kistelepülések támogatását sikeresnek tartom, hiszen sokat javult a népességmegtartó erő a választókerületben. A fejlodés szemmel látható, a településeink kilátásai biztatóak. A balatoni települések költségvetése stabil, tavalyhoz képest nőttek az adóbevételek, de a vendégéjszakák után fizetett adó mértéke is gyarapodott. Látni kell, hogy ilyen erős kormányzati támogatása a turizmusnak Magyarországon még nem volt, a Magyar Turisztikai Ügynökség erős jogosítványokkal és jelentős forrásokkal rendelkezik. A Kisfaludy-program keretében megújulhatnak a panziók és a szállodák, továbbá új szállodákat is lehet majd létesíteni. Remélem, sokan és eredményesen fognak pályázni. A hagyományos vízparti üdülés mellett fontos az aktív turizmus fejlesztése – mint például a vitorlázás, kerékpározás – valamint a kulturális-, a konferencia-, és az egészségturizmus fellendítése. A Balaton és térsége tovább fejlődik, évről évre szebb lesz. Szívesen jönnek ide az emberek nemcsak hazánk különböző pontjairól, hanem külföldről is: egyrészt a kiváló programok miatt, másrészt, mert vendégszeretőek az itt élő emberek. Hazánkban biztonságban érezhetik magukat, ezért is keresik fel olyan sokan a Balatont. Az idei évben is rengeteg feladatunk lesz, hiszen az elnyert pályázatok megvalósítása kezdődik meg idén és jövőre. Még a startvonalon állunk és azért fogunk dolgozni, hogy sikeresen célba érjünk.

2. A Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, hazánk legnagyobb természeti kincse. A Balaton a hazai vendégek körében soha nem látott népszerűséget ért el és szinte mindenki szeretne eljutni ide. Nem csak a magyar, hanem a külföldi látogatók körében is nagyon közkedvelt a Balaton. Nem véletlen, hogy a térség fejlesztésére a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban magyar és uniós forrásokból közel 365 milliárd forintot fordíthatunk és az a célunk, hogy a Balaton és térsége Európa vonzó és legbiztonságosabb üdülőövezete legyen. A támogatott stratégiai célok között szerepelnek például turisztikai fejlesztések, közlekedési infrastruktúra, valamint humánerőforrás-fejlesztés is. Nagyon fontosnak tartom a tovább folytatódó vasúti fejlesztéseket, hiszen ezek kedvezően érintik a Balatont. A hazai források között a BAHART számára mind kikötőfejlesztések, mind hajópark fejlesztések kapcsán jelentős források állnak rendelkezésre, nem beszélve arról, hogy lehetőség mutatkozik az úgynevezett 2-es komp Badacsony és Fonyód közötti megvalósítására. Fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk, és együtt, közösen tegyünk azért, hogy a térség kulturális és turisztikai javaiban gyarapodjon, népességmegtartó ereje tovább növekedjen.

3. Ami a foglalkoztatottságot illeti: az elmúlt nyolc évben rengeteg munkahelyet teremtettünk és ma már inkább keresleti piac van a balatoni munkaerőpiacon a fejlesztéseknek köszönhetően. Reményeim szerint a szezonális foglalkoztatásból éves foglalkoztatások lesznek, ezáltal vonzóbb lesz a balatoni munkavállalás. Nagyon jelentős lépés a vendéglátás területén a kormány által bevezetett 5 %-os ÁFA és a járulékcsökkentés, mert ez a magas élőmunkaigénnyel bíró vendéglátás területén a bérek jelentősebb emelkedését hozhatja magával. Egyszerre kell tehát lépnünk az éves foglalkoztatottság és a magasabb, tisztesebb munkajövedelmek irányába.

4. Bizakodó vagyok a tekintetben, hogy a közös munkát folytatni tudjuk. Fontos célkitűzésünk, hogy a Balaton és térsége Európa legbiztonságosabb üdülőövezete legyen. Az idei évtől több kisebb település számára fontos beruházás kezdődhet el. Veszprém megyében különösen fontosnak tartom, hogy még jobban odafigyeljünk a kistelepülésekre és a családokra. Várakozással tekintek az előttem és a választókerületem előtt álló feladatokra. Bízom benne, hogy az új kihívásokhoz támogatást kapok a választópolgároktól, hiszen csak ok dönthetik el, hogy bizalmat szavaznak-e a folytatáshoz: ahhoz, hogy a következő négy évben is a választókerületemben élők még jobb életkörülményeiért és biztonságáért dolgozhassak.

Balatoni lap – lesz rá igény?

– A balatoni régiónak mindmáig nincs lapunkon kívül más, havonta megjelenő újságja. Elképzelhetőnek tartja, hogy a régió valamikor heti rendszerességgel megjelenő lappal informálja a lakókat, nyaralókat?

– Mint minden cél megvalósításához nem csak egy jó ötlet és kreativitás szükséges, hanem a megvalósításhoz szükséges források és eszközök előteremtése is. A régióban több nyomtatott és online sajtóterméket olvasnak az itt élők, és ezek között találhatunk ingyenes és fizetős lapokat, kiadványokat is. A világ változásainak köszönhetően javarészt az online térben percek alatt tájékozódhat az érdeklődő egy-egy eseményt vagy hírt illetően is, ugyanakkor természetes, ha igény mutatkozik egy heti rendszerességgel megjelenő újság terjesztésére. Azt gondolom, hogy ha erre valóban van igény, javaslom a kezdeményezői körnek, hogy terjesszék elő javaslataikat az erre alkalmas fórumokon.

Manninger Jenő

1. Választókerületemben, mely Zala megye keleti részének száz települését foglalja magában, a kisebb településeken uniós forrásból lehetett pályázni helyi termelői piacokra, óvodák, orvosi rendelők fejlesztésére. A térséghez tartozó egészségügyi intézményekben milliárdos fejlesztések valósultak meg korszerű gépek beszerzésével, például már Keszthelyen is működik CT-berendezés. Az el nem adósodott településeknek mintegy 1.2 milliárd forint jutott, többnyire helyi utak és járdák építésére, korszerűsítésére. A Keszthely környéki, Zalaegerszeget is elérő útfelújítások eddig is sokat jelentettek, a következő években pedig megépülnek az M7-es autópályával való gyorsforgalmi útkapcsolatok is. A jó színvonalú felsőoktatás érdekében az elmúlt években Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán jelentős korszerűsítések, fejlesztések történtek, az egyetemen bio-innovációs kutató- és szolgáltató központ, valamint korszerű hallaboratórium épült. A térségi központokban különösen fontos az oktatás, így például Zalaszentgróton biztosítottuk a középfokú oktatás megmaradását, Keszthelyen pedig, amely igazi iskolaváros, megyei elnöki éveim alatt tanuszodát és tornatermet építettünk, a mostani uniós ciklusban pedig szinte minden iskola bővül vagy megújul. Energiahatékonysági pályázatot nyert a Zöldmező utcai, a zenei iskola és több óvoda is. A térségben a nagyobb települések közül új tornaterem és szakképzési terem épül Gyenesdiáson, továbbá felújítják a türjei, az egervári és a zalaapáti intézményt is. Örülök, hogy sikerült tovább folytatni a zalakarosi fürdő családbarát fejlesztését, a kialakított tó és környéke további kikapcsolódási lehetőséget jelent a turistáknak. A korábbi években Keszthelyen, regionális forrásokból a Balaton-parton parkokat hoztunk rendbe új játszóterekkel, és szebbé varázsoltuk a belvárost, s ez folytatódik a zöld-város program keretében idén is. Megújul a Helikon park: új sétányok épülnek, lesz futópálya, korszerű kutyajátszó- futtató, szépül a növényzet is. A Helikon park méltó lesz a városközponthoz, ahol egyébként fákat ültetnek a Fő térre és a Zeppelin térre, a kerékpárutak hálózata pedig tovább épül a kastélytól egészen Gyenesdiásig. Keszthely térségében két regionális jelentőségű fejlesztés áll a középpontban. Az egyik a Festetics-örökség program – a kastélypark felújítása, az Amazon Ház Látogatóközpont kialakítása, a mauzóleum rendbetétele után folytatódik többek közt a Fenyves-allé rendbetétele egészen Fenékpusztáig, a kastélykert bővítésével. A program az értékek megőrzését és a kulturális turizmust is szolgálja. A másik projekt a sármelléki repülőtér korszerűsítése, melynek forrásáról már döntés született, és reméljük, hogy ez évben megindul a kifutópálya és más létesítmények fejlesztése. A következő években a gazdaság és az életszínvonal növekedésének eredményeképpen a Balaton-parton jelentős magánberuházások várhatóak: végre megújulnak a szállodák, s reményeink szerint újak is épülnek. Távlati terveink között szerepel, hogy elérjük a Volán-telep kiköltözését, a pályaudvarral szemben inkább egy üzletházra és autóparkolóra lenne szükség.

2. A gazdasági fejlődés együtt jár a turizmus növekedésével is, így számíthatunk a belföldi vendégek számának növekedésével. A külföldi vendégek részére is fontosak a strandfelújítási program fejlesztései, de úgy gondolom, hogy a legtöbb érdeklődőt a kulturális-, a borturizmus, a gasztronómia fejlődése, valamint a horgászat és a szabadidős sportok – kerékpározás, vitorlázás, futás – lehetősége vonzza.

3. Kétségtelen, hogy a főszezonban a vendéglátás területén már munkaerőhiány van. A diákok nyári munkavállalását elsősorban a számukra olcsó szálláshelyek bővítésével lehetne ösztönözni. Öröm, hogy a vendéglátásban dolgozók közül nyáron már sokan visszatérnek a téli külföldi munkavégzés után, mivel látják, hogy megéri itthon dolgozni. A balatoni munkaerő-piac szempontjából nagyon fontos a szakképzés erősítése is.

4. Igen, indulok az országgyűlési választáson. A korábbi válaszaimban benne van a program és a stratégiai feladatok is. Bízom benne, hogy a fejlődés a bérek további emelkedésében is meg fog mutatkozni.