Tájba illőek az „Év balatoni házai”

Hiánypótló ötlettel rukkolt elő a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel (BSZ) együttműködve: meghirdették az Év balatoni háza építészeti pályázatot, melyre három kategóriában lehetett jelentkezni. Az eredményhirdetésnek Tihany adott otthont október végén. Tervezők és tulajdonosok vettek részt a Rege cukrászdában tartott értékelésen és díjátadón, melyen a versenyt támogató Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága képviseletében Balogh Bence helyettes államtitkár is megjelent. Az előzményekről a bíráló bizottság titkára, Fabacsovicsné Kovács Krisztina elmondta: a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, s 2015. január 1-je után használatba vett épületekkel pályázhattak a tervezők augusztus végéig. A kiírás három kategóriára vonatkozott: az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete, az év balatoni üdülő vagy gazdasági épülete. A felhívás és pályázat célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre. Az ünnepségen elhangzott, hogy a hét tagú bíráló bizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, s a három érintett megye építész kamarái, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnökéül Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárt kérték fel. A pályázatra – igazodva a XXI. század technikájához – elektronikusan lehetett nevezni a megépült épületek terveivel, illetve a házról készült fotókkal. A laudációk mindegyike megemlítette, hogy a díjnyertes épületek tájba illőek, harmonizálnak a környezettel, s igyekeztek a tervezők és a kivitelezők olyan anyagokat felhasználni, melyekkel az építészeti kultúra mellett teszik le voksukat.

Az Év Balatoni Háza építészeti pályázat díjazottjai:

– az Év Balatoni Lakóháza: Dörgicse, Portushome (tervező: Kovács D. Barna)

– az Év Balatoni Üdülőépülete: Fonyód, nyaraló (felelős építész: Dénes György) Marina (felelős építész: Szilvási Attila)

– a Nők a Balatonért Egyesület különdíja: Pusztaszemes, Dióliget lakóház (tervező: Villányi Norbert, V. Marton Rozália)

– a Balatoni Szövetség különdíja: Csopak, Schieszl pince (felelős tervező: Tóth Péter)

– a Magyar Építőművészek különdíja: Tihany, Vitorlásiskola (Tervezők: Völgyi Botond, Székely György). A kiírás fogadtatása bizonyítja, hogy a jó balatoni ház ismeri a Balaton meséjét, s azt meg is tudja valósítani… Zatkalik