Változatlan a magyar tenger vonzereje

Szezonértékelő interjúk polgármesterekkel

Már csak néhány röpke hét, s véget ér a balatoni főszezon: a tóparti településvezetők, a helyi vállalkozók már mérleget készítenek, összevetik a tavalyi főbb statisztikai adatokat az aktuálissal. A vendégforgalom alakulását bizonyára elégedetten szemlélhetik, s a tradícióknak megfelelően augusztus második felét is optimistán várhatják. A nemzeti ünnephez kötődő, négynapos kikapcsolódásra alkalmat teremtő munkarend egy utolsó nyári rohamra inspirálja a magyar tenger szerelmeseit, de nem csak a víz lehet motiváló tényező: számos olyan rendezvény – többek között a kilométerekről is látható, szinte egymásba fonódó tűzijátékok, a bor- és gasztro programok, s mindezek betetőzéseként az egyik legnagyobb esemény, a BB szüret várja a nagyérdeműt. Az alábbi interjúkban a turisztikai célú fejlesztések megvalósulásáról, az eddigi tapasztalatokról kérdeztük Lelle, Boglár, Fonyód, Szárszó és Zamárdi polgármestereit.

Lelle: a nyár slágere az élménystrand

Kenéz István polgármester elmondta: a szezon meglehetősen döcögősen indult, a vártnál némileg kevesebb vendég érkezett a déli part egyik legkedveltebb üdülőhelyére, mint az elmúlt év hasonló időszakában. – A kissé gyengére sikerült rajtot később álomszerű folytatás követte: minden hétvégén kitehetnénk a város határába a telt ház táblát, de az időjárás függvényében hétköznapokon is hasonló látvány és látogatószám érzékelhető. Önkormányzatunk természetesen felkészült a vendégek rohamára, sőt – beruházásaink azt a célt szolgálták, hogy versenyben maradjunk a kül- és belföldi vendégek kegyeiért, érdeklődéséért folytatott harcban. Úgy gondolom, sikeresek vagyunk, hiszen strandjaink a Kék hullám zászló minősítésen kiválóan szerepeltek. Az élménystrand e remek mezőnyből is kiemelkedik: a huszonnyolc – harminc fokos víz, az itt elérhető szolgáltatások minősége és sokszínűsége biztosítja a felfokozott érdeklődést. A tavaly augusztusban befejezett beruházás során harmincnyolcmillió forintot fordítottunk a korszerűsítésre – ebből huszonötmilliót a napelemes fűtésrendszer kiépítésére. Az esztétikum és praktikum harmóniájának megteremtése érdekében a szabadstrandokon négyezer négyzetméter járda burkolatot építettünk, négy vizesblokkot újítottunk fel, három új játszótér áll a szülők és gyermekeik rendelkezésére, padokat, szeméttárolókat helyeztünk ki, s a vízi bejárók sem balesetveszélyesek többé. Összesen kétszáztizenhétmillió forintot költöttünk eddig strandjaink korszerűsítésére, s még két hasonló létesítményünk felújítására igényeltünk pályázati forrást. A pénzügyi háttér megteremtésének azonos módját választottuk az Öregpark átépítése kapcsán is – itt elsősorban sportolási lehetőséget kívánunk biztosítani. Örömteli tény, hogy Lelle-felsőn elkészült az új balatoni bringakörút fél kilométeres szakasza – a munkálatok ősszel folytatódnak, hiszen településünkön ennek a távnak mintegy tízszerese vár kivitelezésre. S bár nem tartozik szorosan a turizmus témakörébe, el kell mondanom: folyamatban van a közvilágítás korszerűsítése, a Zöld város projekt kivitelezése, játszótér épül a Béke parkban, tíz kilométer hosszan járdát építettünk. Csak tényként szeretném rögzíteni: Balatonlellén az elmúlt öt ében kétmilliárd forint értékű fejlesztések valósultak meg – első ütemben az önkormányzati intézmények korszerűsítését szorgalmaztuk.

Zamárdi: légből kapott ötvenmillió

Csákovics Gyula polgármester a győztes pilótákkal

Csákovics Gyula polgármester a rendezvények sikeres lebonyolítását, s ezek pénzügyi sikerét tartja a legfontosabbnak a város szempontjából. – Bár még tombol a nyár, településünk túl van három nagy fesztiválon. A BalatonSound látogatottsága újabb rekordot hozott: ebben az évben a szervezők százhetvenkétezer vendéget regisztráltak. A profi lebonyolítást igazolja, hogy ezúttal nem érkezett kifogás az önkormányzathoz a hangerő miatt. Új, egyszeri és megismételhetetlen volt a Red Bull Air Racing légi világbajnokság Zamárdiban megrendezett futama – ez utóbbi jelző azért is fontos, mert az ismert energiaital márka vezetése úgy döntött, hogy a 2019-es szezonnal befejezettnek nyilvánítja a sorozatot. A két nap alatt százezren látogattak el településünkre, s csodálták a pilóták fantasztikus produkcióit, akik rendkívül elismerőleg nyilatkoztak a tájról, a körülményekről, a rendezésről. Többen sajnálatukat fejezték ki, hogy a korábbi magyarországi versenyek nem a Balaton partján bonyolódtak le. Településünk természetesen anyagilag is profitált a programból: a cég vezetése ötvenmillió forintot utalt át önkormányzatunk számlájára, s abban is bízom, hogy a helyi vállalkozások, szobakiadók is profitáltak az eseményből. Úgy is fogalmazhatok: a Red Bull Air Racing „megmentett egy hétvégét”, amikor a fürdésre, napozásra alkalmatlan időjárás miatt egyetlen vendég sem lett volna a parton. Nem csökken az érdeklődés a Rozéfesztivál iránt sem: idén hetedik alkalommal került sor erre a programra, s változatlanul csak pozitív visszajelzéseket kapunk. Ismeretes, hogy a zamárdi fesztiválok idején megtelnek a környező települések szálláshelyei is, így ezek az események a szűkebb régió vendéglátóhelyeinek forgalmát is generálja – reményeim szerint ezekben az időszakokban extra forgalmat tudnak lebonyolítani. A nyár azonban nem ért még véget, augusztusban is több olyan program lesz, melyek joggal számíthatnak a turisták érdeklődésére. A sörfesztivál után kerül sor a Balatoni játszadalomra, a B. my lake fesztiválra, a vízen vitorlás-, a szárazföldön kettesfogathajtó verseny várja az érdeklődőket.

Balatonboglár: az év eseménye a BB szüreti fesztivál lesz

Mészáros Miklós az egyik felújított
strand előtt

Mészáros Miklós polgármester a szezon legjelentősebb történései közül a strandok felújítását emeli ki. – Nem túlzás azt állítani, hogy a boglári Platán strand hazánk egyik legismertebb ilyen jellegű létesítménye: Óriási területe, az itt elérhető szolgáltatások sokszínűsége és minősége miatt önmagában is kedvelt lenne, ám ne feledjük: ez a Balaton-átúszás stratégiai helyszíne is. A tízezer sportoló mellett ilyenkor a családtagok, érdeklődők száma is hasonló nagyságrendű. Nem közömbös tehát, hogy milyen benyomásokat szereznek ilyen alkalmakkor városunkról – ezért is helyeztük előtérbe a fürdőhely, a közösségi terek további korszerűsítését A város napján adtuk át, mutattuk be az érdeklődőknek a Platán strandon megvalósított fejlesztéseket: új sétányok, pavilonok épültek, s ezeknek köszönhetően elegáns, világszínvonalú miliő várja már vendégeinket. A beruházások anyagi hátterének megteremtésében kiváló partnernek bizonyult a Magyar Turisztikai Ügynökség: Az általuk szabad strandokra kiírt pályázatán négyszázharmincmillió forint támogatást nyertünk. A szoros határidők miatt elsődlegesen olyan fejlesztéseket valósítottunk meg, melyekhez nem kellett építési engedély, így a Platán- és a Jankovich-telepi fürdőhelyek korszerűsítésére száz-száz millió forintot tudtunk fordítani, de jutott forrás a többi strand felújítására is. Több ezer négyzetméter díszburkolatot alakítottunk ki, padokat, információs táblákat helyeztünk ki, gumiborítású és homokos sportpályák épültek, kicseréltük, biztonságosabbá tettük a vízi bejárókat. A nyáron már napelemmel működő okospad biztosította, hogy legyen internet, telefonfeltöltési lehetőség a parton, de a legnagyobb érdemnek és előrelépésnek a baba-mama szobák kialakítását tartom – ezek a Platán – és a Kodály strandon létesültek, s gyakori igénybevételük azt jelzi: jelentős hiányt sikerült pótolnunk. A fürdőzők, kisgyermekes családok számára lehet kedvező elsősorban, hogy négy helyen lidós strandot alakítottunk ki – döntésünk helyességét látogatottságaik is jelzik. Napjainkban ma már elképzelhetetlen, hogy egy strand árnyékolás nélkül működjön, ezért a napvitorlák mellett száz fát is ültettünk. Boglár nem csak a sport és vízi élmények miatt népszerű. Rendkívül látogatottak kulturális programjaink is: jelentős tradíciója van a Jazz és bor, valamint a Világzene fesztiválnak, a legnagyobb érdeklődés azonban a BB szüreti fesztivál iránt nyilvánul meg. Ígérhetem, hogy különleges élményekben lesz részük azoknak, akik augusztus 16-20. között ellátogatnak hozzánk.

Fonyód: tizenegy felújított strand, a legendás piac és nyárvégi fesztiválok

Hidvégi József polgármester hangsúlyozta: a turisztikai vonzerő szempontjából fontos beruházások valósultak meg a településen. – Számunkra is meglepetésként hatott, hogy az idegenforgalmi szezon első hulláma már áprilisban megérkezett – rekordszámú vendéget regisztráltunk. A kedvező rajthoz bizonyára hozzájárultak kulináris programjaink is. A lendület a májusi, júniusi esős időjárás miatt ugyan kissé alábbhagyott, ám az igazi főszezonról csak pozitív tapasztalataink vannak. A legendás fonyódi piacot szombatonként mintegy tízezer fő keresi fel, de a szerdai és hétfői napokon sem panaszkodhatnak az őstermelők és a kereskedők. Városunk vonzerejének azonban számos összetevője van, s ezek közül most csak néhányat emelek ki: az elbűvölő panoráma, a kulturális-szórakoztató programok sokasága, s a hosszú, fürdőzésre alkalmas partszakasz. E téren észlelhetnek legtöbb változást vendégeink, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának köszönhetően félmilliárd forintot fordíthattunk a szabad strandok korszerűsítésére. Az Árpád-parton több mint egy kilométer hosszan rekortán futópályát létesítettünk, melyet gyorsan birtokba vettek az aktív pihenést favorizálók. A teljes fonyódi partszakaszon összesen öt babamama szobát alakítottunk ki, azonos számú vizesblokkot újítottunk fel – ez utóbbiból immár két konténer is a fürdőzők rendelkezésére áll. Padokat, asztalokat helyeztünk ki, hat játszóteret építettünk, járdák, utak létesültek a strandok környékén – érdemes megjegyeznem, hogy a tucatnyi fürdőhelyből mindössze egy fizetős. Rendezvényeink a szűkebb régióban is népszerűek: ezek közül is kiemelkedik a hal és petyek-, a retro- és rockfesztivál, s nagy látogatottságnak örvend az óriáskerék is, amely az egyik legszebb balatoni látványt kínálja. Augusztus második felében sem fognak unatkozni a helybeliek és a turisták. Az ünnepi kínálatban rangos előadóművészek lépnek színpadra, de nem maradhat el a folklór műsor sem. Ezt követen – mintegy a csúcsszezon záróakkordjaként – a harcsafesztivál ad különleges élményt az ínyenceknek. Önkormányzatunk évente átlagosan száztízezer vendégéjszakát regisztrál. Jelentősen előreléphetnénk ezen a területen is, ha rendelkeznénk minőségi, nagyobb kapacitású szállodával – a hajdani sportszálló helyén ugyan épül majd egy hotel, ám ez csak részben oldja meg ilyen irányú gondjainkat.

Szárszó: a versek és mesék otthona

Dorogi Sándor polgármester szerint az önkormányzat minden feltételt biztosított ahhoz, hogy településük a családok számára ideális pihenőhelyet nyújtson. – Az elmúlt évek fejlesztései, a nagyközség kulturális kínálata egyértelműen ezt sugallja, s a turisztikai piacon ennek különös értéke van. A hazai média is méltányolja erőfeszítéseinket és speciális kínálatunkat – a település rangja azonban jelentős irodalmi, egyházi és történelmi múltjában gyökerezik. Ez az alap, s mi most a felépítmény markáns meg fogalmazásában és megvalósításában tettünk le néhány kuriózumot a balatoni turizmus asztalára. A kultúra két – a szezonban leglátogatottabb – fellegvára a József Attila Emlékmúzeum és a Csukás Színház. A magyar líra talán legnagyobb művelőjének verseit napjainkban már nem csak a kiállítóhelyen olvashatják vagy hallhatják: erre lehetőséget biztosít a Vers utca is, ahol interaktív eszközök segítik elő a költeményekkel való találkozást. A nyár egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye természetesen egy „díszvendéghez” kötődik: a sárkányhajóval érkező Süsüt gyermekek és szülők százai mellett Bodrogi Gyula színművész fogadta. A tíznapos program során számos színházi produkcióra, előadásra, koncertre került sor a jeles költőről, meseíróról elnevezett teátrumban. Az augusztus is bővelkedik programokban: megtartják a már tradicionálisnak nevezhető kettesfogathajtó versenyt, az orgonamuzsikát kedvelőket Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely művészek várják a helyi református templomban, de operettműsor és retro disco is szerepel a széles zenei palettán. Augusztus 20-án, kevéssel este kilenc után kezdődik a tűzijáték, míg a főszezon zárásaként rendezzük meg a XI. Szárszói nemzetközi lecsófesztivált. Remélhetőleg fontos információ mind a tóparton élők, mind az itt nyaraló turisták számára, hogy a közelmúltban – hetvenmillió forintos beruházással – átadtuk a fedett termelői piacot. Az itt kapható termékekre szokták mondani: hazai ízek, s így friss tojás, alapvető élelmiszerek, méz, gyümölcsök is kaphatók lesznek. Süli Ferenc